שתף קטע נבחר

צילום: AP

עשור למהומות אוקטובר: עצרות ושביתה כללית

בני המשפחות של 13 הרוגי המהומות עלו לקבריהם הבוקר. אביו של אחד ההרוגים אמר כי "הגיעה העת להחליף את קנה הרובה בזר פרחים", אך גם מתח ביקורת על כך שלא נמצאו אשמים. "אם היה מדובר ביהודים גם אז התיק היה נסגר?"

עשר שנים אחרי - עצרות לזכר הרוגי אירועי אוקטובר: ביישובים ערבים בצפון הארץ עלו הבוקר (יום ו') קרובי 13 הרוגי מהומות אוקטובר 2000 לבתי הקברות. במקומות נוספים התקיימו תהלוכות מחאה שקטות ובכל היישובים הערבים מתקיימים שביתה כללית.

 

עבד אל-מונם מסכנין, אביו של וליד, שנהרג במהומות אמר כי גם אחרי עשור מרגישים בני המשפחות בזלזול מצד המדינה. "אנחנו כבר לא הערבים של 1948. הפכנו לחברה משכילה. יש לי בן רופא, בן נוסף סטודנט וילדה מורה. אם וליד היה חי הוא בוודאי היה מגשים את חלומו והופך למהנדס חשמל. אז שלא ימכרו לנו סיפורים שלא יודעים מי הרג את הבנים שלנו. איפה נשמע שבמדינה דמוקרטית נרצחים 13 בני אדם ואין אשמים? אם היה מדובר ביהודים גם אז התיק היה נסגר?".


התהלוכה בסכנין, היום (צילום: אתר פאנט)

 

אבל, בכל זאת יש לו שבב של תקווה שהמצב בעתיד ישתנה: "הגיע העת להחליף את קנה הרובה בזר פרחים, היהודים הם האחים שלנו, המדינאים הם אלו שמנסים להרוס את זה".

 

גם חסן עסאלה מעראבה, אביו של עסיל שנהרג במהומות, חש תחושות דומות. "הגיעה העת שאנחנו נשים את ידינו על הרוצחים. אני לא מאמין ברשויות החוק במדינה - לא בצדק ולא בחוק הישראלי. צריך להמשיך לפעול רק בנתיב הבינלאומי. הם אלו שייקחו בסוף את תיק החקירה הזה וילמדו את מדינת ישראל איך אפשר לגלות את האמת".

 

"אנחנו חיים כאן דורות ויש להתייחס אלינו בכבוד"

האב זוכר בדיוק איך בנו נהרג: "אני חי את הרגע הזה בעשר השנים האחרונות כל דקה משעות היום. הפכנו להיות למודי ניסיון לתחושת הכאב והגעגוע. עסיל היה צריך להיות היום גבר בן 27. אני רואה את החברים שלו וחושב איפה עסיל היה יכול להיות היום, מה הוא היה עושה".

 

אתמול יצאה קריאה מצד יו"ר וועדת המעקב ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח מחדש

 את תיק החקירה של אירועי אוקטובר 2000. עאסלה אמר כי הוא אינו מאמין בדרך הזו, ואילו אל מונם אמר כי הוא מצטרף לקריאה לפתוח את התיקים מחדש. "גם אם יעברו 50 או 100 שנה אנחנו לא נשכח. נוסיף לחקור את האמת עד שנגיע לרוצחים, וכן, אנחנו מצפים ממדינת ישראל שתבין שאנחנו חיים כאן במדינה על האדמה הזו דורות ויש להתייחס אלינו בכבוד", אמר עבד אל-מונם. "הקריאה של ועדת המעקב היא קריאת סרק ומי שחושב שמדינת ישראל תעשה משהו הוא נאיבי צריך לפנות רק לנתיב הבינלאומי", אמר עאסלה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם עוד 100 שנה לא נשכח. עבד אל-מונם
צילום: אבישג שאר-ישוב
התהלוכה בסכנין, היום
צילום: אתר פאנט
מומלצים