שתף קטע נבחר

העליון דחה את הערעור: כלת הנובל תגורש מהארץ

מרייד מגווייר, כלת פרס נובל שהשתתפה במשט לעזה, תורחק מישראל: ביהמ"ש העליון כתב כי טוב היתה עושה המדינה אם היתה מאפשרת את השלמת הביקור, אך דחה את ערעורה

בית המשפט העליון קבע - כלת פרס נובל תגורש מישראל. נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים אשר גרוניס וניל הנדל, דחו את ערעורה של מרייד מגווייר, כלת פרס נובל, נגד ההחלטה להרחיקה מישראל.

 

השופטים קבעו כי מכיוון שמגווייר בחרה לעשות "דין לעצמה" והגיעה לישראל למרות איסור הכניסה נגדה, ובמקום לפנות בדרכים החוקיות לביטול הצו, הרי שאין להתערב בהחלטה שלא להכניסה לארץ. עם זאת, הם מתחו ביקורת על המדינה, וכתבו שטוב היתה עושה אם היתה מאפשרת למגוויר לסיים את ביקורה בישראל.

  

מגווייר האירית, בת ה-66, השתתפה במשט לעזה וגורשה, לאחר שהיתה על הרייצ'ל קורי. על אף איסור הכניסה, היא שבה לישראל - וכעת הורחקה שנית. בהחלטתם קבעו השופטים כי לא נפל כל פגם בפסק הדין של בית המשפט המחוזי ולכן אין עילה להתערב בו. לדבריהם, פסק הדין מושתת על הקביעה שמגווייר ידעה על צו ההרחקה ועל דבר איסור הכניסה, וכי היה עליה לפעול בדרך החוקית שעומדת לרשותה כדי לטעון כנגד הצו וזאת באמצעות פנייה לשר הפנים.

 

לאחר מכן מציינים השופטים כי אם ההחלטה של שר הפנים לא היתה לרוחה, היתה יכולה מגווייר לתקוף את ההחלטה בבית המשפט. "משהעדיפה מגווייר לעשות דין לעצמה ולהגיע לישראל, על אף איסור הכניסה, אין היא זכאית לסעד המבוקש על ידה וזאת על פי כללי היסוד שלפיהם אנו מפעילים את ביקורתנו השיפוטית", כותבים השופטים.

 

לדברי הנשיאה ביניש והשופטים גרוניס והנדל, לשר הפנים יש שיקול דעת רחב במתן החלטה בעניין הכניסה לישראל באופן כלל. במקרה שלפנינו, לנוכח ההיבטים וההשלכות בעלי האופי המדיני, יש לעמדת משרד החוץ משקל - כאשר מטעמו נשלחו למגווייר מכתבים המפרטים את הסירוב להתיר את כניסתה לישראל.

 

עם זאת, קבעו השופטים כי טוב היתה עושה המדינה אם היתה מקבלת את הצעת השופטים ומאפשרת למגווייר להשלים את הביקור המתוכנן בארץ לו נשארו 48 שעות, תוך שתשוחרר בערבות ותתחייב לעזוב את ישראל בתום זמן זה. אולם לדבריהם, כיוון שמגווייר נכנסה לישראל כאשר ידעה שיש עליה איסור לעשות זאת ותוך עשיית דין עצמי, בית המשפט לא יכול לתת לדבר גושפנקא חוקית וההחלטה נתונה בידי הממשלה.

 

לסיום, דחו השופטים גם את הטענה כי זכויות היסוד של מגווייר הופרו וכתבו כי אין בפסק דין זה כדי למנוע ממנה לפנות בעתיד בבקשה לביטול צו ההרחקה.

 

מגוויייר היתה אחת מיוזמות המשט לעזה במאי האחרון, והגיעה באונייה "רייצ'ל קורי" שנעצרה ללא אלימות, לאחר האירועים על סיפון ה"מרמרה". הפעם היא הגיעה לישראל בטיסה מפרנקפורט, כחלק ממשלחת נשים לשלום שהיא עצמה נמנית על יוזמותיה - יחד עם חמש זוכות אחרות בפרסי נובל לשלום.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגוויר. לא תשלים את הביקור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים