שתף קטע נבחר

מסתמן: המלצה להעלות את המיסוי על גז ונפט

בוועדת ששינסקי שוקלים לקבוע שיטת מיסוי מדורגת שתעמיק את הגבייה מהחברות המחפשות גז ונפט, אבל גם תעודד יזמים להשקיע בחיפושי גז, במקום להעלות את התמלוגים

ועדת ששינסקי לעניין תמלוגי הגז בוחנת את האפשרות שלא לבצע שינוי גדול בהיקף התמלוגים שנגבה מהחברות בישראל, ולבצע את עיקר העמקת הגבייה במסים. אם בסופו של דבר יוחלט לאמץ את הגישה שמסתמנת כעת, יאפשר המודל הזה, הדומה למודל האוסטרלי, גביית מסים פרוגרסיבית (מדורגת) שתעודד יזמים לפתח ולהשקיע בשדות גז ונפט, ואף לייצא אנרגיה.

 

 

בעוד כחודש וחצי אמורה ועדת ששינסקי להגיש לשר האוצר, יובל שטייניץ, דו"ח ביניים עם המלצותיה למתווה לתמלוגים ומיסוי בתחום הגז והנפט. באוצר רוצים שהיקף העברת הכספים מחברות שמפיקות ויפיקו משאבי אנרגיה (הן מתמלוגים והן ממיסוי) יגיע לכ-50%, אך ככל הידוע, הוועדה מתמקדת כעת בקביעת מתווה עקרוני של הגבייה.

 

היקף התמלוגים יישאר 12.5%

כיום יכול היקף הכנסות המדינה להגיע לכ-32%-28% מרווחי החברות, אבל יש מנגנוני עידוד שונים במערכת המיסוי שיכולים להוריד את ההכנסות האלה מאוד. כך, למשל, השותפות בקידוח ים תטיס, דלק ונובל אנרג'י, לא שילמו בשנת 2009 מס חברות על הכנסותיהן ממכירת גז טבעי מהמאגר שמול אשקלון, מכיוון שביצעו קיזוז מול המדינה בגין השקעותיהן בחיפושים שהביאו לגילוי מאגר "תמר".

 

מהדיונים שקיימה ועדת ששינסקי עד כה עולה כי אחת האפשרויות המרכזיות שנבחנות היא להשאיר את היקף התמלוגים על 12.5% כפי שהם כיום, או לבצע בהם שינוי מינורי בלבד, ולקיים את עיקר הגבייה באמצעות שינויים בהיקפי המיסוי. הכוונה היא לקבוע מיסוי פרוגרסיבי שיתחשב בהיקפי הפעילות של היזמים.

 

בעקבות ההיקפים המוגבלים של גז טבעי שצפוי לצרוך המשק הישראלי, ההערכה היא שגילויי שדות גז נוספים גדולים, אם יהיו כאלה, יביאו לידי כך שהחברות ירצו לעסוק ביצוא. מאחר שהשארת הגז באדמה לא תניב לקופת המדינה שקל, וגם למדינה יש אינטרס כלכלי ביצוא (וגם אינטרסים מדיניים נוספים), באמצעות מנגנוני המיסוי ניתן יהיה להכיר בפיתוח לצורך יצוא, וכך גם בהשקעות אחרות שיקדמו את המשק.

 

ההערכה היא שמבנה כזה יכול למנוע, או לפחות להקטין באופן משמעותי, את התנגדות משרד התשתיות לתהליך שנכפה עליו בנושא על ידי משרד האוצר.

 

בדיון שהתקיים אתמול אחר הצהריים הוצגו לחברי הוועדה סימולציות שונות של אופציות למבנה הגבייה על ידי המדינה. ההערכה היא שהיקף הגבייה של המדינה מהיזמים יועלה בכל מקרה, אך לוועדה צפויים עוד דיונים לא מעטים ואילוצים שונים שיכולים להביא לאופציות שונות.

 

סקר: להעלות התמלוגים שמשלמות החברות לגילוי גז ונפט

בתוך כך, סקר שנערך לערוץ הכנסת על ידי מכון דחף מעלה כי 76% מהציבור סבור שעל המדינה להגדיל את חלקה מהתמלוגים שמשלמות החברות לגילוי גז ונפט. 9% בלבד סבורים שיש להקטין את גובה התמלוגים הללו.

 

מהסקר עולה ש-30% סבורים כי אם יוחלט להגדיל את היקפי התמלוגים, יש להחיל את ההחלטה רק על גילויי נפט וגז עתידיים, בעוד ש-61% סבורים שיש להחיל את התיקון גם באופן רטרואקטיבי.

 

הדיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים