שתף קטע נבחר

נובל בכימיה: תגובות פחמן המערבות פלדיום

יצירת קשרים בין אטומי פחמן באמצעות היסוד פלדיום זיכתה הבוקר שני חוקרים יפניים וחוקר אמריקני בפרס נובל לכימיה

פרס נובל לכימיה לשנת 2010 ניתן לחוקר האמריקני ריצ'רד הק ולחוקרים היפנים אקירה סוזוקי והיי-איצ'י נגישי על תגובות צימוד בכימיה אורגנית בקטליזה של היסוד פלדיום (palladium-catalyzed cross couplings in organic synthesis).

 

מדובר ביצירה של קשרי פחמן-פחמן וקשרים אחרים כאשר היסוד פלדיום משמש כזרז (קטליזטור) לתגובות אלו. התגלית משמשת לפיתוח תרופות חדשות, חומרים מתקדמים לחקלאות ורכיבים לתעשייה האלקטרונית.

 

פרופ' משה פורטנוי מבית הספר לכימיה באוניברסיטת תל-אביב מספר על חשיבות התגלית: "מדובר בגילוי של קבוצת תגובות בסינתזה אורגנית שיוצרות קשרי פחמן-פחמן, שהם הבסיס לכל הייצור של חומרים כמו תרופות, פולימרים, תוספי מזון ועוד.

 

התגובות שהם גילו שימושיות מאוד ולמעשה אי אפשר היה ליצור הרבה מאוד מן החומרים המשמשים אותנו היום ללא הגילוי שלהם, והייצור של חומרים אחרים היה מסובך וארוך הרבה יותר.

 

העוסקים בתחומי הכימיה והביולוגיה מזמן הכירו בחשיבות התגובות הללו שהתגלו בסוף שנות ה-70 ובמהלך שנות ה-80 וכבר שנים שהקהילה המדעית מצפה שהם יזכו בפרס. מדובר בפריצת דרך משמעותית ביותר".

 

בשנה שעברה זכו בפרס הישראלית עדה יונת והמדענים תומס שטייץ מאוניברסיטת ייל ווונקטרמן רמאקרישנן (Venkatraman Ramakrishnan) מאוניברסיטת קיימברידג', "עבור תרומתם הייחודית להבנת האופן שבו חלבונים בונים את התא החי".

 

פרס נובל לכימיה מוענק מידי שנה החל משנת 1901 (למעט השנים 1940-1942 בהן לא ניתן הפרס בשל מלחמת העולם ה-2) על ידי האקדמיה המלכותית השבדית למדעים. חתן הפרס הראשון היה הכימאי יאקובוס ואן 'ט הוף, שקיבל את הפרס על גלוי חוקי הדינמיקה הכימית והלחץ האוסמוטי בתמיסות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יסוד מס' 46: פלדיום
צילום: Materialscientist CC
מומלצים