שתף קטע נבחר

המדריך המלא: כך קונים ספר אלקטרוני

העברית, הקינדל וחבריהם יוצרים חוויית קריאה פשוטה, משובחת ונוחה, בתוספת יכולות מולטימדיה ועוד. אבל איך בוחרים ספר אלקטרוני שמתאים לכם בדיוק? מה חשוב לבדוק כשקונים? צוות WiseBuy מסביר ומפרט

בישראל הם עולים חדשים, אבל ברחבי עולם הולכים הספרים האלקטרוניים ומתבססים בתור אלטרנטיבה לספריות עמוסות הספרים. לספר האלקטרוני למיניו אין ניחוח של דפוס ושל נייר חדש, אבל הוא קומפקטי, חסכוני, ידידותי לסביבה ומאפשר לקחת איתכם אלפי ספרים לכל מקום במשקל אפסי. מבחר הספרים האלקטרוניים עדיין מצומצם למדי - ה-eSlick של פוקסיט, העברית של ניופאן, הקינדל של אמזון (החברה מאפשרת רכישה ומשלוח לישראל) ואחרים - אשר הם שונים זה מזה בתכונותיהם ויכולותיהם. אז איך בוחרים ספר אלקטרוני? 

 

לפי התאמתו להרגלי הקריאה

לפני שאתם רוכשים קינדל או עברית, חשוב לוודא שהוא מתאים לסגנון וצרכי הקריאה שלכם. האם הוא תומך בשפה בה אתם קוראים? האם הדפדוף נוח? כמה ספרים תוכלו לאחסן בו? כל אלו נקודות שאפשר לברר מראש ומשפיעות מאוד על חוויית השימוש.

 

תמיכה בעברית: המשתמש הישראלי הממוצע קורא בדרך כלל בשפת-הקודש. חשוב לבדוק האם הקורא האלקטרוני תומך בהצגת השפה העברית באופן מלא, בכל פורמטי הקבצים שהוא מציג. בנוסף, כדאי לבדוק אם התמיכה היא בקבצים בלבד - או גם בתפריטים ובאפשרויות, לתפעול נוח יותר.

 

נוחות הקריאה: ספר אלקטרוני צריך לעשות כל מה שעושה ספר דפוס - לאפשר דפדוף קל, סימניות, סימון קטעים וכתיבת הערות. בנוסף, הספר האלקטרוני צריך לתת לכם גם את כל מה שאחיו עשוי הנייר לא מסוגל להעניק: חיפוש טקסט, תצוגת ההתקדמות בקריאה שמראה מה מיקומכם בספר וחשוב מכל - שינוי גודל הפונט וכלי זכוכית מגדלת. זהו רכיב חיוני עבור כבדי ראיה.

 

נפח הזיכרון: קובצי הספרים שוקלים מעט בדרך כלל, בסביבות 500Kb, כך שזיכרון פנימי בנפח של שני גיגה יספיק לרוב המשתמשים. לדוגמה, בספר אלקטרוני עם זיכרון של 512MB תוכלו לאחסן למעלה מאלף ספרים. למי שמעוניינים בנפח אחסון גדול יותר, למשל עבור מצגות או קובצי מוזיקה (במידה ונתמכים), אנו ממליצים לבדוק מהו הנפח המרבי הנתמך על ידי חריץ ההרחבה המובנה.

 

עוד ב-WiseBuy : שבע מדפסות לסטודנטים - איזו היא המשתלמת ביותר?

 

לפי היצע הכותרים ואופן הרכישה

הספר האלקטרוני הוא רק פלטפורמה, אותה תצטרכו למלא בתכנים בעצמכם. יש לבדוק באילו סוגי קבצים הוא תומך ואיך מתבצעים תהליכי הרכישה והזנת הספרים למכשיר.

 

תמיכה בפורמטים: קובצי הספרים הנפוצים בשוק הם EPUB, PDF, eReader, DOC . חלק מהדגמים תומכים גם בקובצי TXT, הצגת גיליונות אלקטרוניים (XLS) ומצגות (PPT), וכן בפתיחת קובצי ארכיון כמו ZIP ו-RAR. תמיכה רחבה במגוון פורמטים תבטיח לכם שמרבית הקבצים שתזינו למכשיר ממקורות שונים יוצגו כראוי.

 

רכישת כותרים: חלק מהמכשירים תומכים בחנות ספרים ספציפית בלבד (כמו ה"עברית" של ניופאן), ועבורם התמיכה בפורמטים שונים רלוונטית פחות. במקרה כזה חשוב יותר לבדוק כמה ספרים מוצעים לרכישה בחנות, איזה סוגי ספרים יש בה ומה קצב ההופעה של כותרים חדשים. שימו לב לתהליך הרכישה והאם הוא קל ונוח. בחלק מהמקרים תצטרכו לחבר את ספר האלקטרוני למחשב כדי להוריד את הכותר. בדגמים אחרים ישנה תמיכה בהורדת הספרים ישירות למכשיר באמצעות קישורית WiFi או דרך בתקשורת נתונים סלולרית.

 

עוד ב - WiseBuy : נגן מוזיקה iRiver T8 - משתלם לספורטאים וסטודנטים

 

לפי מבנה התצוגה

סוג המסך: היתרון הגדול של הקורא האלקטרוני הסטנדרטי הוא שהמסך שלו, בטכנולוגיית E-Ink, הוא מחוסר תאורה אחורית והתצוגה בו קבועה ללא ריצוד ותנועה. כך מאפשרת קריאה ממושכת ללא מאמץ משמעותי לעיניים, כמו בספר רגיל. במכשירים מבוססי מסך LCD, כמו ה-iPad למשל, המסך אמנם מאפשר קריאה בחושך מוחלט ותומך בתצוגה צבעונית ועשירה, אבל הבהירות שלו ותדר ההבהוב הקבוע מעייפים את העין תוך זמן קצר. מסיבה זו, מחשבי לוח פחות מוצלחים לקריאה ממושכת ומתאימים יותר למולטימדיה וגלישה.

 

רזולוציה וגווני אפור: כדאי לבדוק מהי רזולוציית המסך. רזולוציה גבוהה יותר תציג טקסט חד יותר. במסך בגודל שישה אינץ', רזולוציה של 800 על 600 פיקסלים תעניק חוויית קריאה טובה. אם אתם מעוניינים לצפות גם בתמונות במכשיר, למשל בכריכות הספרים, בדקו בכמה גווני אפור תומך המסך. 16 גווני אפור יעניקו תמונה מפורטת וטובה יותר מארבעה גווני אפור.

 

מסך מגע: רבים מדגמי הספרים האלקטרוניים מצויידים במסך מגע. כך מתאפשר דפדוף במחווה טבעית של החלקת האצבע על גבי המסך. זו לא תכונה הכרחית, ובדרך כלל מקשי הדפדוף נוחים לא פחות. חשוב לזכור גם שרמת הדיוק של ממשק המגע עשויה להשתנות ממכשיר למכשיר - ובכך להקשות על גלישה נוחה בספר אלקטרוני בעל חיבור לאינטרנט.

 

עוד ב-WiseBuy : הגלקסי Tab של סמסונג נוחת בישראל - בשבוע הבא

 

לפי נוחות השימוש

גודל ומשקל: גודל המכשיר תלוי ברובו בגודל המסך. טווח הגדלים העיקרי של מסכי הספרים האלקטרוניים נע בין חמישה ל-9.7 אינץ'; הגודל הנפוץ בישראל הוא שישה אינץ'. מכשיר עם מסך גדול מאפשר קריאה מעט נוחה יותר ומצריך קצב דפדוף מופחת, אבל הוא פחות נוח לנשיאה (לא יכנס לתיקי יד קטנים, למשל) ושוקל מעט יותר.

 

תפריטים, מקשים ומקלדת: מומלץ להתנסות בתפריטי המכשיר ולבדוק אם הם ידידותיים ונוחים. עוד נושא חשוב הוא מהירות התגובה. בגלל שמסך E-Ink מציג פריים בודד שמתחלף בקצב איטי - אל תצפו למעבר בין תפריטים ואפשרויות במהירות שמזכירה מחשב נייד או טלפון סלולרי. עם זאת, יש מכשירים שזמן התגובה שלהם ארוך משל אחרים. אם מתאפשר לכם, בדקו את הכפתורים עצמם - ודאו שאינם נוקשים מדי, שהם נוחים ללחיצה ושיש מנגנון לנעילתם, כדי שלא יילחצו בטעות כשהמכשיר בתיק.

 

הקלדת הערות וחיפוש מילים מתבצעים דרך מקלדת מגע וירטואלית (מסכי מגע) או מקלדת QWERTY מתחת למסך. על אף שהמקלדת הפיזית  מגדילה ומסרבלת את המכשיר, היא מאפשרת הקלדה נוחה ומהירה יותר.

 

חיבורים: ספרים אלקטרוניים הם מוצרים פשוטים ופונקציונליים ומספר החיבורים בהם מועט. בדרך כלל תמצאו בהן שקע לסנכרון וטעינה, חריץ להרחבת נפח האחסון באמצעות כרטיס זיכרון (לרוב Micro-SD) ובדגמים תומכים - גם שקע אוזניות.

 

קישוריות אלחוטית: רוב הדגמים כוללים קישוריות WiFi המאפשרת גלישה אלחוטית והורדה של כותרים ישירות אל הספר האלקטרוני, מה שמקל על תהליך הרכישה ומייתר את הצורך בחיבור למחשב. בחלקם תמצאו גם תקשורת סלולרית שמאפשרת גלישה ורכישה של ספרים מכל מקום. . חשוב לזכור שזהו רכיב שעשוי לייקר את הספר האלקטרוני שלכם ושבישראל אין עדיין תמיכה בשירות זה.

 

סוללה: ספרים אלקטרונים הם חסכוניים מאוד, מפני שהצגת המידע על המסך אינה צורכת אנרגיה (רק הדפדוף ורענון המסך צורכים חשמל). מסיבה זו מרבית הדגמים מציעים חיי סוללה של מספר ימי קריאה או מספר שבועות של המתנה. ספר אלקטרוני עם חיי סוללה ארוכים יאפשר לכם לקחת אותו אתכם לנסיעות וטיולים מושכים למדי מבלי לחשוש שהסוללה תתרוקן באמצע הדרך. בתחום זה אין הבדלים מהותיים בין הדגמים.

 

עוד בנושא: סקירת ה-eVrit - ספר אלקטרוני כחול לבן

 

לפי תכונות ייחודיות

למרות שספרים אלקטרוניים נועדו בראש ובראשונה להציג ספרים דיגיטליים - דגמים רבים תומכים ביכולות נוספות, שיעשירו את חוויית השימוש שלכם. 

 

נגן מוזיקה: נהנים מהאזנה למוזיקה תוך כדי הקריאה? ספר אלקטרוני עם נגן מוזיקה מובנה יכול להוות בחירה טובה. התמיכה תהיה בדרך כלל בפורמטים הבסיסיים בלבד (MP3, WMA, AAC). אל תבנו על הרמקול במכשיר: לרוב, איכותו נמוכה ונופלת רק מעוצמת השמע שלו. לדגמים רבים יש כניסת אוזניות סטנדרטית. בנוסף, כך תוכלו להשתמש באפשרות הקראת ספרים - אם תומך בה במכשיר שרכשתם.

 

דפדפן: ברוב הספרים האלקטרוניים תמצאו גם דפדפן מובנה. הוא נועד לגלישה בסיסית בלבד - לחנות הספרים המקוונת, אך ניתן להשתמש בו גם לקריאת אתרי חדשות ואחרים. קחו בחשבון שברוב הדגמים אין תמיכה באנימציות, פלאש, ותכנים מורכבים. הספר האלקטרוני גם לא יאפשר לכם לצפות בסרטים.   

 

לפי התחושה - ודעת המומחים

ספר אלקטרוני צריך להיות הכי נוח שאפשר - שכן משתמשים רבים צפוים לקרוא בו במשך שעות רבות בכל פעם. לכן, הדבר הנכון לעשות הוא לבחון אותו בידיים. אם מדובר בספר אלקטרוני שאינו נמכר בישראל ואתם מזמינים מחו"ל, כדאי לצפות בסקירות וידאו של המכשיר שבחרתם. מומלץ גם לקרוא ביקורות וסקירות של ספרים אלקטרוניים באתרים המתמחים בסקירת חומרה - כדי שתוכלו לדעת מראש במה מצטיין המכשיר ובמה לא - ולקבל את ההחלטה הנכונה.

 

WiseBuy הוא אתר צרכנות המציע את כל המידע והכלים לקבלת החלטות קנייה נכונות

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך בוחרים ספר אלקטרוני? הנה, ככה
צילום: ניצן סדן
בשיתוף WiseBuy
מומלצים