שתף קטע נבחר

מלחמת המטבעות: יו"ר קרן המטבע הוסמך כבורר

דומיניק שטראוס קאהן הוסמך לנסח כללים שימנעו מממשלות להפחית את ערך המטבע שלהן וכך לפגוע בצמיחה של מדינות אחרות. קאהן הזהיר מהפגיעה של "מלחמת המטבעות" במצב התעסוקה בעולם: "יש סכנה של יצירת דור אבוד. אובדן העבודה מסכן את הדמוקרטיה עצמה ואפילו את השלום"

סוף שבוע של דיונים בבירת ארה"ב, שבהם נכחו אישים בכירים בכלכלה העולמית, העלה חרס. הוועידה השנתית של קרן המטבע הבינלאומית, שכונסה בוושינגטון ועסקה בין היתר במציאת פתרונות אפשריים למשבר שזכה כבר לכינוי "מלחמת המטבעות", לא הולידה הסכמה בין נציגי המעצמות (ארה"ב, האיחוד האירופי) לנציגי השוקים המתעוררים (סין, הודו וברזיל). כל שהוסכם הוא, שקרן המטבע הבינלאומית תהיה הגוף הבורר בין המדינות.

 

דומיניק שטראוס-קאהן, העומד בראש קרן המטבע, נשא דברים בוועידה והזהיר מפני ההשלכות שעשויות להיות למאבק בין מדינות העולם סביב שערי המטבע. "אפשר לדבר ולדבר", אמר קאהן, "אבל מה שאנו זקוקים לו עתה זה פעולה אמיתית ואני לא סבור שניתן לפעול ללא שיתוף פעולה בין האומות".

 

קאהן הצהיר כי המדינות החברות בארגון ה-G20, שמאגד את המעצמות המסורתיות יחד עם הכוחות העולים בכלכלה העולמית, מחויבות כולן להשגת צמיחה יציבה בכלכלה העולמית וכי מחויבות זו מצריכה שינוי במדיניות שערי החליפין. בעיקר, הזהיר קאהן מההשלכות שיהיו ל"מלחמת המטבעות" על האבטלה במדינות המערב. 

 

"אנו עומדים בפני סכנה של יצירת דור אבוד", אמר ראש קרן המטבע. "כשאדם מאבד את עבודתו, יש סבירות גבוהה שגם בריאותו תיפגע והחינוך של ילדיו וכל היציבות החברתית שלו. כלומר, אובדן העבודה מסכן את הדמוקרטיה עצמה ואפילו את השלום. אל לנו להשלות את עצמנו - התאוששות כלכלית ללא עבודות חדשות היא חסרת משמעות עבור האדם ברחוב".

 

הקשר בין "מלחמת המטבעות" לבין האבטלה העולמית נובע מההשפעה שיש לערך המטבע על ייצוא וייצור. מטבע מקומי חזק מדי גורם לירידה ברווחי הייצואנים אשר גוררת קיצוצים ופיטורים. 

 

ההתכנסות בוושינגטון, שבאה כהקדמה לכנס מדינות ה-G20 שייערך בחודש הבא בסיאול, נובעת מהחשש שמדינות שכושר הייצוא שלהן נפגע כתוצאה מהתחזקות המטבע המקומי, יגיבו בסנקציות כלכליות על סחורה המיובאת ממדינות השומרות על שער מטבע נמוך באמצעים הנחשבים ללא-לגיטימיים. מקרה דומה התרחש בעקבות השפל הכלכלי הגדול של 1929, כשאחת אחר השנייה החלו מדינות העולם לתקוף זו את זו בסנקציות מונעות-ייצוא.

 

"סכסוכי מטבע יכולים לגלוש בקלות לסכסוכי סחר", אמר בוועידה שר האוצר הקנדי, ג'ים פלהרטי. עמיתו הצרפתי, כריסטיאן לאגארד, הזהיר מהרטוריקה המתלהמת שמלווה את הסכסוך, שבמוקדו עומדות סין וארה"ב, וטען כי "במלחמה - יש תמיד מנצח ומפסיד. במצב הזה אסור שיהיה מפסיד". 

 

מוקד הסכסוך: סין מפחיתה - ארה"ב מאיימת

הוועידה הולידה מסמך אחד המפרט את הבדלי הגישות בין ארה"ב לסין ומסמיך את דומיניק שטראוס-קאהן כבורר בסכסוך. לאחרונה גבר הלחץ על סין מצד ממשל אובמה, הניצב בפני בחירות נוספות בנובמבר שבהן האבטלה תהיה הנושא המרכזי.

 

בוושינגטון סבורים ששערו הנוכחי של המטבע הסיני (יואן) נמוך מדי, ביחס לקצב הצמיחה כלכלית של המשק הסיני, וכי מצב עניינים זה גורם לכך שמוצרים אמריקנים הופכים ליקרים יותר ממוצרים סינים - הן בשוק האמריקני והן בשוק הסיני. לטענת האמריקנים, ערכו של היואן נמוך ב-40% מערכו הריאלי וכי הפגיעה בייצוא האמריקני גבתה עד כה מיליוני מקומות עבודה בארה"ב.

 

בחודש יוני הצהירה ממשלת סין כי תגמיש את ההגבלות על ערך היואן ומאז עלה ערכו של המטבע ב-2.3%. עיקר העלייה נרשמה בשבועות האחרונים, לאחר שהקונגרס האמריקני אישר שורה של סנקציות כלכליות על מדינות שממשלותיהן משפיעות באופן יזום על שער המטבע המקומי.

 

בסין ממשיכים להתעקש כי הצעדים ההדרגתיים שהם נוקטים כדי להעריך מחדש את שער היואן הם הגישה הנכונה לפתרון הסכסוך. "אנו נפעל בהדרגה ולא בשיטה של טיפול בהלם", אמר נגיד הבנק המרכזי של סין, ז'ו שיאו-צ'ואן. בכירים סינים טוענים כי העלאה דרמטית של ערך המטבע המקומית תגרום לפיטורים נרחבים בתעשייה הסינית ולערעור של היציבות הכלכלית במדינה.

 

סין אינה היחידה שמשפיעה על ערך המטבע המקומי באמצעות התערבות יזומה. ארה"ב עצמה תורמת לפיחות בערכו של הדולר על ידי הדפסת דולרים והזרמתם לשוק ועל ידי הפעלת לחץ על מדינות כמו סין. ב-15 בספטמבר התערבה ממשלת יפן במסחר במט"ח, לראשונה בתולדות המדינה. הבנק המרכזי מכר ין וקנה דולרים על מנת להפחית את ערך המטבע המקומי וממשלת יפן הכריזה כי תפעל להפחתת הריבית במשק. גם ברזיל ודרום קוריאה נקטו צעדים דומים.

 

שר האוצר של מצרים, יוסוף בוטרוס גאלי, חתם את הוועידה בנימה אופטימית כשאמר: "אמנם ישנן נקודות חיכוך רבות בינינו, אבל יש חשיבות רבה לכך שכולם מכירים בסמכותה של קרן המטבע הבינלאומית לנסות ולפתור את הסכסוכים בתחום שערי החליפין".    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורר - דומיניק שטראוס קאהן
צילום: יותם פרום
מומלצים