שתף קטע נבחר

אחמדינג'אד בלבנון: מרגיש כאילו אני נמצא בבית

נשיא איראן, שהגיע עם אשתו, התקבל בתשואות ברחובות ביירות. לאחר מכן נפגש עם הנשיא סולימאן. נשיא לבנון דיבר על זכותה של איראן לעשות שימוש בגרעין למטרות שלום. אחמדינג'אד אמר כי הפליטים צריכים לחזור לפלסטין ודיבר בגנות ישראל. לדבריו, הוא העניק ללבנון אמצעי טכנולוגי מתקדם, שפותח באיראן

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, רצה לנופף להמונים בביירות ולכן ויתר היום (ה') על המסוק שייקח אותו משדה התעופה. לפי הדיווחים במדינה, הוא העדיף לנסוע לארמון הנשיאות בבעבדא ברכב. בדרך הריעו לו ההמונים, זרקו לעברו אורז ופרחים והוא נופף בידו מתוך המכונית המשוריינת.   

 

בארמון הנשיאות הלבנוני בבעבדא התקיימה פגישה מצומצמת בין נשיא לבנון, מישל סולימאן, לאורח מאיראן - שהגיע ללבנון מלווה באשתו. השניים יצאו בתום הפגישה לחצר ונטעו שם עץ.

 

בתום הפגישה הודה אחמדינג'אד למארחיו: "אני רוצה להודות לכולם ובמיוחד לבני העם הלבנוני שבאו לקבל את פני אחיהם. הם הציגו את כוחה של לבנון ואנו מודים להם על כך. אני מרגיש כאילו אני נמצא בבית, במולדתי בין אחיי".

 

הוא גם דיבר על הקשר בין שתי המדינות. "לבנון שינתה את משוואת העוינות באזור והפכה את הכף לטובת עמה. אנו שני עמים שאוהבים זה את זה. יש לנו אינטרסים משותפים. הדיונים היו חיוביים ובונים. חתמנו על שורה של הסכמים. שני העמים מתנגדים לכיבוש ולפשעים של האוייב הציוני. אנו מתנגדים לכל מעשי התוקפנות שמבצעת היישות הציונית. אנו תומכים בכך שהפליטים הפלסטינים יחזרו למולדתם הכבושה. אנו תומכים במאבק מר נגד התוקפנות הציונית. אנו דורשים לשחרר את כל האדמות הלבנוניות, הסוריות והפלסטיניות. אנו רוצים שלבנון תהיה מאוחדת וחזקה. אנו נעמוד לצידה בכל הכוח". 

 

צילום: AP

 

אחמדינג'אד חתם את מסיבת העיתונאים ב"הפתעה". הוא העניק ללבנון אמצעי טכנולוגי מתקדם, שפותח כולו על ידי מדענים איראנים ושכמוהו יש רק לשש מדינות בעולם. לא הוסבר בינתיים באיזה אמצעי מדובר. האמצעי הוצג לראווה לנשיא לבנון בתום מסיבות העיתונאים.

 

נשיא לבנון אמר לאחר הפגישה: "שוחחנו עמוקות על היחסים בין שתי המדינות ועל הדרכים לפתחן לטובת שתי המדינות. הודתי לכבוד הנשיא על עמידתה המתמידה של איראן לצד לבנון מול התוקפנות הישראלית והאיומים הנשמעים ממנה, וכן על בנייתה מחדש של לבנון לאחר מלחמת יולי. הדגשתי את נחישותה של לבנון לאלץ את ישראל לקיים את החלטת מועצת הביטחון 1701 ובכלל זה לסגת מכל שטחי לבנון, הנמצאים תחת כיבוש".

 

סולימאן דיבר על נושאים נוספים שעלו בפגישה: "שוחחנו על הטרור הבינלאומי ועל הצורך להפריד בינו לבין ההתנגדות. כמו כן הדגשנו כי למדינות יש זכות לעשות שימוש בגרעין למטרות שלום ובכלל זה זכותה של איראן, באמצעות דיאלוג שקט וללא כל איומים והאלימות כלפיה".

 

בהמשך תתקיים באותו מקום פגישה בה ישתתפו כמה בכירים לבנונים ובהם ראש הממשלה סעד אל-חרירי, וגם מנהיג "הכוחות הלבנוניים", סמיר ג'עג'ע, שידוע בדעותיו נגד חיזבאללה ואיראן. מדובר בסממן נוסף לעוצמתה ואחיזתה של איראן בלבנון. לאחר מכן הם צפויים לחתום על כ-14 הסכמים לשיתוף פעולה בין שתי המדינות. בין היתר הם חתמו על הסכם אנרגיה בסכום של כ-450 מיליון דולר, וכן הסכמים בתחומי התרבות, התיירות, התעשיה ועוד. ככל הידוע אין בין אלה הסכם ביטחוני בתואנה כי "לבנון לא ביקשה זאת", אולם נראה כי הסיבה היא רצונה של לבנון שלא לעורר את חמתה של וושינגטון.

 

אנשי חיזבאללה השתתפו באבטחה הכבדה של הדרכים, יחד עם צבא לבנון. אחמדינג'אד צפוי לסייר היום בביירות ולנאום לצד מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, במגרש הכדורגל "א-ראיה" שבדאחיה בדרום ביירות. עדיין לא ברור אם נסראללה יגיע בעצמו לטקס כדי לכבד את האורח מאיראן או שינאם כהרגלו דרך שידור וידאו. מחר מתוכנן לו ביקור בדרום המדינה, אולם עדיין לא ברור עד כמה יתקרב לגבול ישראל.

 

גם בצדו הישראלי של הגבול מציינים את ביקורו של אחמדינג'אד בלבנון. כ-100 בני אדם הפגינו ליד מטולה במחאה על ביקורו של נשיא איראן. בין המפגינים היה סגן השר איוב קרא, שקרא לעם הלבנוני להתעורר ולמנוע השתלטות של השלטון האיראני על מדינתם. "במקום להיות פריז של המזרח התיכון, עלולה לבנון להפוך למדינה חשוכה ובסיס צבאי קדמי של איראן בדרכו של אחמדינג'אד לבנות מחדש את האימפריה הפרסית", הוא אמר.


ההפגנה בצד הישראלי של הגבול (צילום: אביהו שפירא)

 

המפגינים הניפו לאוויר 2,000 בלונים בצבעי כחול ולבן, לציון 2,000 שנות גלות של העם היהודי. סגן השר קרא אמר עוד: "בעבר, קמו

 עריצים רבים שרצו להחריב את העם היהודי. אך הם אלה שנכחדו מן האדמה. אני בטוח כי כך גם יהיה סופו של נשיא איראן. אני שמח כי גם בצד השני ישנם רבים המתנגדים לביקור, שמנסה למנוע כל אפשרות לקיומו של משא ומתן מדיני ונועד לפגוע בעתיד המשותף של עמי האזור".

 

במהלך ההפגנה, שהתקיימה סמוך מאוד לגדר הגבול עם לבנון, שהו במקום כוחות של צה"ל ושוטרים מתחנת קריית שמונה שאבטחו את 200 המפגינים. בגבול הצפון קיימת דריכות לקראת מחר, אז צפוי נשיא איראן לבקר במספר כפרים בדרום לבנון ובהם בינת ג'בל ומארון א-ראס, הנמצאים בקרבת הגבול ונראים היטב גם מבתיהם של חלק מתושבי גבול הצפון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולימאן ואחמדינג'אד. נטעו ביחד עץ
צילום: AFP
2,000 בלונים מהצפון ללבנון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים