שתף קטע נבחר

בעל הבית הגיע. על ביקור אחמדינג'אד בלבנון

נשיא איראן בא ללבנון להביע תמיכה פומבית בחיזבאללה, וכדי להציג עצמו בבית כמנצח, אבל יש לא מעטים שמחמיצים פנים: נשיא לבנון וראש הממשלה נפגשים בנימוס, דמשק לא מאושרת ותושבי לבנון מבינים שזה שלב חדש בהשתלטות השיעית. את המחיר הם ישלמו

מחמוד אחמדינג'אד, כמאמר הקלישאה, בא לחזק ויצא מחוזק. ביקורו של נשיא איראן בלבנון נועד בעיקר להפגין תמיכה בחיזבאללה לקראת המבחנים הלא פשוטים הצפויים בקרוב לארגון, בזירה הפנים לבנונית ולחזק את ההרתעה של איראן-חיזבאללה מול ישראל. אך באותה מידה נועד הביקור לשרת את מעמדה של איראן בזירה הבינלאומית ואת מעמדו של אחמדינג'אד מבית.

 

חיזבאללה זקוק למפגן התמיכה של אחמדינג'אד, מפני שהארגון חושש כעת מאוד מהדו"ח שיפרסם הצוות המשפטי שמינה האו"ם לחקירת רצח ראש הממשלה המנוח, רפיק חרירי. על-פי המידע שדלף מעבודת הצוות, נראה שהדו"ח עומד להצביע על שלושה מבכירי חיזבאללה כאשמים העיקריים ברצח. אם המידע יקבל חותמת רשמית, פרסום הדו"ח עלול להצית עימותים אלימים בעיקר בין הסונים לחיזבאללה (חרירי היה סוני וכך גם בנו, ראש הממשלה הנוכחי).

 

עימותים אלו עלולים להתפשט ולכלול עדות אחרות, למרות שאיש מבין המנהיגים השפויים בלבנון, כולל ראש הממשלה חרירי, מנהיג סיעת הרוב בממשלה, אינו רוצה בחידוש מלחמת האזרחים. כדי למנוע עימותים וכדי להרגיע את הרוחות, ביקרו לאחרונה בביירות מלך סעודיה והנשיא הסורי, בשאר אסד, שלהם נודעת השפעה על נשיא לבנון סולימאן ועל חרירי. אחמדינג'אד בא לביירות כמגינו של חיזבאללה, כדי לאותת לעדות האחרות שיש להן עסק לא רק עם נסראללה ואנשיו אלא גם עם מעצמה מזרח תיכונית ראשונה במעלה הניצבת מאחורי הארגון השיעי כצוק איתן. לכן לא כדאי לסונים, לנוצרים ולדרוזים השייכים למחנה הרוב, ולאפילו לקיצוניים שביניהם, להתעמת עם חיזבאללה, כפי שקרה לפני כמה שבועות באחת השכונות הסוניות של ביירות.


קבלת הפנים בביירות (צילום: AFP)

 

הביקור נועד לשרת גם מספר אינטרסים אסטרטגיים איראניים. הוא נועד להראות שאיראן, למרות הסנקציות שהוטלו עליה ולמרות הגינויים המוטחים נגדה, אינה מבודדת בזירה הבינלאומית כפי שטוענות לא רק ארה"ב ומדינות אירופה אלא גם ידידות כמו רוסיה וסין. שלטי הברכה הענקיים ברחובות, גינוני הכבוד וההתרפסות ברדיו ובטלוויזיה של "אל מנאר" נועדו להמחיש לעם באיראן, בסיוע חיזבאללה, שארצם ונשיאם הם גורם משפיע עיקרי בזירה המזרח תיכונית והבינלאומית. לצורך זה גם יציע אחמדינג'אד לממשלת לבנון סיוע צבאי וסיוע בפרויקטים אזרחיים - חיפושי גז ונפט בים. זה ימחיש כי איראן רואה בלבנון נכס ותסייע לה, אם תסכים להפנות עורף לאמריקנים ולמערב.

 

המנהיגים הלבנונים, הנשיא סולימאן וראש הממשלה חרירי נפגשים איתו כאילו כפאם שד, כדי שלא להרגיז אותו ואת הנהגת חיזבאללה. הם יקבלו כנראה בברכה את הסיוע הכלכלי שתציע איראן אך לפי שעה הם צפויים למסמס בנימוס את הצעות הסיוע הצבאי שיציג בפניהם האורח האיראני. הם יודעים שאפילו סוריה אינה רואה בעין יפה את ניסיונה של איראן להפוך את לבנון למדינת הלכה שיעית הנאמנה לאיראן. לכן לא רק המערב, גם דמשק אינה ממש מאושרת מביקור אחמדינג'אד בלבנון, דווקא בשעה שסוריה מצליחה להגביר את השפעתה בארץ הארזים.

 

היכן מרוחה החמאה

אחמדינג'אד בא ללבנון כמו בעל בית הבא לגזור סרט בטקס חנוכת פרויקט הדגל של החברה המצליחה שבראשה הוא עומד. איראן השקיעה כחמישה מיליארד דולרים בפרויקט חיזבאללה והעצמתו אחרי מלחמת לבנון השנייה. כמעט הושלמה הקמת מערך רקטות וטילים עבור חיזבאללה, שיש מעט דומים לו בעולם בהיקפו ובכוח ההרס שלו. בשלב מתקדם ביותר נמצאת הקמת מערך צבאי מתוחכם שנועד לאפשר לחיזבאללה להגן על מערך הנשק תלול המסלול ולהמשיך לשגר גם תחת התקפה ישראלית. נבנו מחדש לתלפיות השכונות הדרומיות של ביירות שנהרסו ב-2006 וכמוהם כפרי דרום לבנון. מקו הגבול עם ישראל ועד הליטאני. חיזבאללה במימון איראני הקים בכ-100 מתוך 160 כפרי הדרום שכונות לשימוש כפול, כמתחמי הגנה וכפתרונות דיור מודרני עבור שיעים שהארגון פיתה לעבור לדרום לבנון באמצעות דיור זול ומודרני, במקום אלפי התושבים שעזבו אחרי 2006.

 

אחמדינג'אד יסייר בכל אלה מלווה במצלמות כדי להמחיש ללבנונים היכן מרוחה החמאה על הפרוסה שהם אוכלים, אבל גם כדי להבהיר לישראל כי מערך הרקטות והטילים של חיזבאללה עומד לרשותה של איראן אם יעזו ישראל והאמריקנים, שניהם ביחד או אחד מהם, לתקוף את מתקניה הגרעיניים של איראן.

 

עובדה זו אמור אחמדינג'אד להמחיש כשיבקר בכפר ההררי, מרון א-ראס, השוכן פחות מקילומטר מהגבול עם ישראל. משם יוכל להשקיף על הגגות האדומים של אביבים ויראון ויחנוך מודל של מסגד אל אקצה שהוקם לקראת הביקור. רמז ברור לכך שאיראן מתכוונת להשתמש בחיזבאללה לא רק כדי לאיים על ישראל אם תתקוף אותה אלא גם, ביום מן הימים, להשיג את היעד הנכסף: שחרור ירושלים ופלסטין.

 

תושבי לבנון מבינים היטב למה מגיע אחמדינג'אד בעיתוי הנוכחי לארצם ומה הוא מבקש להשיג. לכן אין זה פלא שהביקור מעורר חששות רבים ודחיה בקרבם. הסונים, הנוצרים והדרוזים חוששים שהביקור פותח שלב חדש בהשתלטות הפוליטית של חיזבאללה ובהפיכת ארצם בסיוע איראן למדינת הלכה שיעית. אפילו שיעים שזה עתה בנו בית או נכנסו לדירה חדשה בכפרי דרום לבנון חוששים. להם מבהיר הביקור שלסיוע האיראני הנדיב יש מחיר וכי כל מה שקיבלו עלול להתנדף, במוקדם או במאוחר בתמרות אש ועשן כשהפטרון האיראני יחליט להפעיל מבתיהם את זרועו הארוכה. חששות אלה של בני כל העדות בלבנון הם שגרמו לנסראללה ליעץ לאחמדינג'אד לא להגיע קרוב מדי לגבול עם ישראל. להימנע ממה שעלול להיתפש כפרובוקציה לא אחראית. נסראללה מעוניין להצטייר כגורם אחראי שאינו משרת את האינטרסים של איראן אלא של כלל העם הלבנוני. פטרונו האיראני מבין צורך זה, מסכים עמו, ומתנהג בהתאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם נשיא לבנון, מישל סולימאן
צילום: AFP
תמונות חמינאי בביירות
צילום: AFP
מומלצים