שתף קטע נבחר

הח"כים למינהל: הקלו על הציבור באיתור נכסים

אזרחים רבים נדרשים להוכיח את בעלותם על נכס ולא פעם מדובר בהליך מסובך וארוך. הוועדה לפניות הציבור בכנסת דורשת כעת ממשרד המשפטים והמינהל לפשט הליכים: "זו זכות טבעית והמדינה חייבת להעניק אותה"

משרד המשפטים ומנהל מקרקעי ישראל נדרשו היום (ד') בכנסת לפשט את ההליכים בלשכות רישום המקרקעין (הטאבו) כדי להקל על הציבור באיתור נכסים שבבעלותם. ההליכים הקיימים גורמים היום לא אחת לשלילת הזכויות על הנכסים אם אין ברשות הבעלים מסמכים להוכחת בעלותם, בעיקר אם אינם יודעים את מספרי הגוש והחלקה.

 

תמונה זו עלתה בוועדה לפניות הציבור אשר דנה בתלונות שקבלה בעניין זה. התברר כי הנחיות משרד המשפטים לא מאפשרות אפילו בדיקת בעלות על נכסים על פי שם ומספר תעודת זהות של הפונים מחשש לזיופים וניצול לרעה של ההליך הזה. יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) פסק כי "החשש מזיופים לא יכול למנוע מאזרחים קבלת שירות לגיטימי".

 

במקרה חמור שהוצג בדיון סולקה אם חד-הורית מביתה שבבת-ים, שמשפחתה מחזיקה בו כ-60 שנה והיא גרה בו לאחר שכבר אליה בירושה מסב וסבתה. יום אחד היא גילתה כי מנהל מקרקעי ישראל מכר אותו ליזם נדל"ן פרטי. במכתב שקבלה מעורך הדין של היזם. הוא תבע ממנה לעזוב מייד את הבית בהיותה "פולשת לא חוקית".

 

לאישה חסרו המסמכים שימנעו את גירושה מהבית. סגן מנהלת אגף רישום מקרקעין במשרד המשפטים, ניסן גונן, נימק את התנגדותם לברר את הבעלות רק על פי פרטי הזהות החוקית של האישה, בטענה ש"לאנשים שונים יש אותם שמות" ולא עזרה לאישה טענת הנגד שלאותם אנשים אין אותו מספר תעודת זהות.

 

גונן התעקש: "יש ניסיונות רבים של זיופים להשגת זכויות קניין על נכסים והמשרד נחשף לא אחת, לתביעות מצד הבעלים האמיתיים". אילנה יעקב, המשנה למנהלת האגף, טענה כי "המאכערים השתלטו על ענף הנדל"ן ועל-כן יש להקשות כמה שיותר, בכל הנוגע לאימות בעלויות על נכסים".

 

ח"כ מקלב לא שוכנע. "אין ספק שצריך למנוע קבלת דבר במרמה, בוודאי כשמדובר בבעלות על מקרקעין. אבל לא ייתכן לתת לפחדים וחששות לשתק את המערכת ולמנוע זכויות בסיסיות מאזרחים תמימים וישרים", אמר מקלב.

 

גונן עמד על שלו. "ברור שאין מניעה לתת את המידע על זכויות בנכס לאדם שיש בידיו ולו פיסת מידע אחת על הנכס, כמו שטר חוב, אבל לא על-סמך שם ותעודת זהות בלבד".

 

מקלב המשיך ללחוץ ואז התברר שקיימת אפשרות תיאורטית לאפשר בדיקה על בסיס שם ותעודת זהות, אבל לא ממשים אותה "מחשש להצפה של פניות שתעודד זיופים ומרמות".

 

עו"ד אריאל צבי, אף הוא ממשרד המשפטים, טען שההקפדה היתרה בנושא, נובעת מהחובה "למנוע זליגת מידע ופגיעה בזכויות הבעלים האמיתיים". מקלב דרש מנציגי המשרד לערוך בדיקה חוזרת של הנהלים במטרה לפשט אותם, דרישה שמכוונת גם למנהל מקרקעי ישראל. הוא הודיע כי בכוונתו להיפגש בעניין זה עם שר המשפטים.

 

"הכנסת לא תשלים עם הקיבעון הזה של משרד המשפטים", אמר מקלב בסיכום הדיון. "דרשנו מבנקים ומגופים אחרים בעולם ובישראל לאפשר זיהוי חשבונות ונכסים של יהודים שהושמדו בשואה, על-סמך פרטים מעטים, ולא תמיד בעזרת מסמכים. אין סיבה שנמנע מישראלים בעלי נכסים בישראל את הזכות הזאת בדרך דומה. מדובר בזכות טבעית והמדינה חייבת להעניק אותה לאזרחיה".

פורסם לראשונה 13/10/2010 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לך תוכיח למינהל שיש לך בית
צילום: הרצל יוסף
מומלצים