שתף קטע נבחר

סבתא חיה מתה, כבר עשר שנים

מתחיל הכי מהר ולאט לאט מגביר: כוכבי "מבצע סבתא" מציינים עשור לצאת סרט הקאלט, ואנחנו דיברנו עם רמי הויברגר, עמי סמולרצ'יק, צח שפיצן, עינת ויצמן והבמאי דרור שאול ששיחזרו את ההפקה המטורפת. ומה אריק שרון חשב על הסרט?

בניגוד למה שאולי ניתן לחשוב, "קרמבו", בני, עידן, חגית, שירלי, דבורה, סרג'יו, כריסטין ויתר כוכבי "מבצע סבתא", לא זכו לתהילת עולם מיד עם יציאת הסרט. רק עם חלוף השנים, הפכה ההפקה החריגה בנוף הישראלי, לאחד מסרטי הקאלט האחרונים שהופקו בארץ. רבים הם שזוכרים בעל פה ציטוטים ודיאלוגים מלאים מתוך התסריט.

 

צילום: ליאור דנציג

 

בימים אלה מציינים תושבי הקיבוץ הדמיוני עסיסים עשור ליציאת הסרט, שבמרכזו קבורתה המאולתרת של מייסדת הקיבוץ, סבתא חיה, סיקוונס רווי טעויות משעשעות המציג מבט ציני על הקיבוצים בפרט, ועלינו הישראלים בכלל. לרגל החגיגות, גייסנו את הבמאי דרור שאול ואת כוכבי הסרט, להתרפק על העבר ולהיזכר באחת העבודות המופרעות והמשובחות שלהם.

 

ההלוויה הפכה למבדרת

"אין לי הסבר לסוד הקסם של הסרט", מודה בפה מלא הבמאי שאול. "זה היה סרט ראשון, הייתי לא מנוסה, אבל השחקנים היו שם במאה אחוז, פשוט מדהימים. כנראה שהיה גם מזל, או אולי איזה קסם, במרץ 1999 כשצילמנו את הסיפור ההזוי הזה, שהוא כמעט לגמרי אמיתי. אחר כך היו כל אותם קיבוצניקים שנדלקו על הסרט, הפיצו אותו בצבא, במזרח וגם באוניברסיטה, ובמקום העבודה שאחרי. זה מחמם את הלב ש'מבצע סבתא' הפך לחלק מהתרבות הישראלית".

 

"סבתא חיה מתה". גם במועדוני הצלילה בתאילנד

 

לדבריו, חלק אדיר בעשייה היה למפיק אורי סבג ז"ל. "הוא נתן לי ביטחון ואיפשר לי לצלם ולערוך עוד ועוד, גם כשהתקציב כבר נגמר. ממש ברגע האחרון הוא אפילו לקח אותי למשרד להראות לי גרסה קודמת של עריכה שבה היו עוד איזה 15 בדיחות שכבר חתכתי בגלל שלא הצחיקו מרוב פעמים שראיתי אותן. אני חייב לו הרבה". שאול מספר שמהיום שהוא נפטר השמחה על הצלחת הסרט נפגמה, "אבל זו גם דרך טובה להנציח את האיש הכל כך יקר הזה".

 

איך הסרט שינה את החיים שלך?

 

"הוא פתח לי הרבה שערים בקולנוע, בטלוויזיה ובעולם הפרסום, בו אני בעיקר עוסק היום כבמאי. לא עובר שבוע בלי לשמוע מישהו אומר 'וואו, אתה לא מבין, סבתא שלי נפטרה לפני שבוע ובאמצע הלוויה התחילו לצחוק'. היו גם מועדוני צלילה של ישראלים בתאילנד שכל הצוות קרא לעצמו בשמות מהסרט.

 

"אבל השיא היה ביום כיפור אחד. ישבתי בבית עם חבר בטחוניסט, אכלנו וראינו סרטים. פתאום צלצל הטלפון והחבר ענה משפטים קצרים של "כן. מתי? איפה? הבנתי". אני כבר רצתי לחפש את מסכת האב"כ, ואז התברר שהיה זה אדם בכיר מאוד בצמרת הבטחונית, שהבן שלו גנב לו את הקלטת של הסרט ואין לו מה לראות ביום כיפור".

 

יש לך פאנץ' אהוב במיוחד?

 

"יש הרבה רפליקות שאני אוהב, אחת מהן היא 'לא יכול להיות! אני אבקש משירלי לבדוק את זה על הבוקר!'. זה משפט שרמי שיחק איתו הרבה בחזרות, בגלל חוסר האמינות שיש כביכול ברפליקה הזו לאח שמבשר שסבתא נפטרה. בשלב מסוים רמי חייך ואמר 'אוקי, עכשיו הבנתי את הדמות שלי בסרט. אתה לא צריך לעשות יותר כלום'. והוא צדק, השחקנים היו כל כך טובים שלא עשיתי הרבה, רק להכניס אותם למצב רוח הנכון של השטות. ימים שלמים התפקענו מצחוק. היו כאלה שהפחידו אותי ש'אם צוחקים על הסט, בוכים בעריכה'. למזלי, זה לא היה נכון".

 

"וד"ש מהחברה בקיבוץ עסיסים"

רמי הויברגר, "קרמבו", מספר: "אני חושב שיש בסרט פאן מאוד גדול. זה אפיין את הצילומים לכל אורכם. היתה פראות רצינית. דרור הכניס אותנו לזה. היה משהו משוחרר, והתסריט לא היה מהודק מדי. הוא השאיר לנו מקום להגיע לאקסטרים - להשתולל, לרוץ, לקפוץ. זה היה כיף גדול וביטא געגוע לקומדיות הישראליות. בסוף הצילומים אמרתי לדרור 'יאללה. בוא נעשה עכשיו את 'השוטר אזולאי' או 'חגיגה בסנוקר'".

 

המבצע יוצא לדרך. גם בקיבוצים בצפון
 

בניגוד לבמאי, 'מבצע סבתא' לא שינה את חייו של הויברגר, שכבר היה שחקן מוכר, לא מעט בזכות "החמישיה הקאמרית". "אני פשוט שמח לעשות דברים טובים. ואם אפשר אז גם להתפרנס מהם. נורא כיף לי להצחיק. זה עונג לגרום לבן אדם לחייך ולצערי זה די נעלם מהטלוויזיה והקולנוע. עד היום, אם אני מגיע לחופשה בצימר באחד הקיבוצים בצפון, תוך כמה דקות יש התאספות של תושבים מקומיים שעושים תחרויות ציטוטים. אני נאלץ לשמוע את זה, במקום לשבת בשקט בג'קוזי".

 

היכן עוד נתקלת במצטטים?

 

"יש הרבה סיפורים, כי זה באמת נהיה קאלט. הייתי פעם בסיום קורס של בן משפחה בצבא ומפקד הבסיס זיהה אותי בקהל. את הנאום מול הצוערים הוא סיים ב'וד"ש מהחברה בקיבוץ עסיסים'. כולם צחקו ונראה שהוא היה בהלם מזה שהיה לו פאנץ', שהוא התבלבל לגמרי בתס"ח עם הימין-שמאל.

 

מה הפאנץ' האהוב עליך?

 

"'מתחיל מהר ולאט'. אני חושב שזה מאוד מאפיין את החברה הישראלית. הישראלים תמיד מסתערים ומתחילים בשיא הכוח ואז נגמר להם האוויר. וזה בכל דבר, בספורט למשל. אנחנו תמיד טובים בשלבים הראשונים, ואז מאבדים את זה".

 

"בני, בני, מבצע סבתא"

עמי סמולרצ'יק, שגילם את דמותו של בני שגיב, מספר שלדעתו סוד הקסם הוא ההומור הכל-הישראלי שנגע באנשים. "באופן אישי, כבר השתניתי מאז, אבל אנשים זוכרים את הדמות הבדיונית. ככה זה תמיד. אני זוכר שקראתי על ג'יימס גנדולפיני, שכשהוא נכנס למסעדה חושבים שהוא טוני סופרנו וחוששים ממנו".

 

גם ההודי בדרמסאלה מעריץ
 

גם סמולרצ'יק נתקל במצטטים של "מבצע סבתא" במקומות לא צפויים. "השיא שלי היה בהודו לפני שלוש שנים. הגעתי לדרמסאלה, שיש שם המון ישראלים. ישבתי במסעדה ואני רואה שאיזה הודי מסתכל עליי. פתאום הוא התחיל לקרוא לעברי: 'בני, בני, מבצע סבתא'. מתוך הרגל עניתי לו. הוא התלהב והזמין אותי לראות את הסרט איתו, וסיפר שהם מקרינים אותו כל הזמן".

 

ומה הפאנץ' האהוב עליך מהסרט?

 

"אותי נורא מצחיק כשרמי פונה להוגו ירדן ואומר לו: 'סרג'יו אני הורג אותך'. רמי שחקן גדול, וזו שורה שמאוד מצחיקה אותי".

 

"אריק שרון אהב את הסרט"

צח שפיצן, שגילם את עידן שגיב, נזכר: "דרור דיבר עם אחת המאפרות והתלונן שזה מעצבן שישראלים לא מזיעים בסרטים. אז הוא נתן הוראה להשפריץ עלינו מים. זה ניכר בכל ההיבטים האחרים של הסרט. הוא מאוד אמיתי. הטקסט, הקיבוץ, התקנון. דרור כתב את התסריט כסוג של מתמטיקה. הפאנצ'ים במקום הנכון. הסצינות מופיעות בסרט בדיוק כמו שנכתבו בתסריט. המשפטים נמצאים במקום, אין סתם טקסט. 


שרון. יותר מדי קללות (צילום: יוסי רוט)

 

"למישהו כמוני שלא עשה עוד הרבה דברים בתחום, זו חוויה מדהימה. אני די נהנה שמזהים אותי ברחוב. בכלל, זה גם פתח לי דלתות בהמשך הדרך, במיוחד בעבודתי כעיתונאי. זה תמיד קל יותר לדובב אנשים, כי כולם מכירים את הסרט. אני זוכר אפילו שעמרי שרון אמר לי פעם כשנפגשנו בכנסת, שאריק ראה את 'מבצע סבתא' בחווה. הוא סיפר שהוא אהב את הסרט, אבל היו שם יותר מדי קללות.

 

והפאנץ' האהוב עליך?

גם שפיצן בחר ב"מתחיל מהר, ואז אתה מגביר לאט לאט". "גם בזכות הטקסט וגם בזכות רמי הויברגר, שהוא שחקן ענק ויודע בדיוק מתי לשים את הפאוזה. לדעתי, גם אם הוא יקרא את ספר הטלפונים, הוא יצליח להצחיק". 

 

"אלופת ישראל"

עינת ויצמן, שגילמה את חגית, החברה של בני, אומרת: "זה סרט מאוד מקומי ישראלי, שקוסם לישראלים שאוהבים לצחוק על עצמם ועדיין לאהוב את עצמם.

באופן אישי, היא קושרת בין הצלחת הסרט להצלחת הסדרה "הפוך" בה כיכבה. "אלה שני דברים שנקשרו בקריירה שלי, ואני גאה להיות מזוהה עם שתי הפקות שנכנסו לקאנון. זה חלק ממני. קרה פעם ששני חבר'ה צעירים קראו לי מהצד השני של הרחוב, צעקו 'אלופת ישראל' והשתחוו. זה מצחיק".

 

ומה הפאנץ' האהוב עלייך?

 

"הכי הצחיקה אותי הסצינה שבה אני ועמי מכינים פיתות עם טחינה. התלכלכנו ועמי קרע אותי מצחוק. כשראיתי את הסרט, אני זוכרת שהובכתי מכך שרואים שאני עומדת להתפוצץ מצחוק".

 

  • בשבת (18:00) תתקיים הקרנה חגיגית של "מבצע סבתא" בסינמטק תל אביב, ולאחריה שיחה עם היוצרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הויברגר וסמולרצ'יק. אחלה מבצע
לאתר ההטבות
מומלצים