שתף קטע נבחר

רפואה אלטרנטיבית - עבודה בעיניים? המומחים עונים

האם ללכת מדי פעם לטיפול אלטרנטיבי זה רע? מה יעיל ברפואה האלטרנטיבית לטיפול בהפרעות קשב וריכוז? וכיצד ייתכן שקופות החולים מסבסדות טיפולים אלטרנטיביים? כותבי רב המכר "ריפוי או פיתוי? רפואה אלטרנטיבית במבחן", ד"ר סיימון סינג ופרופ' אדזארד ארנסט, ענו על שאלות הגולשים

מחברי הספר "ריפוי או פיתוי?", סיימון סינג, פיזיקאי וסופר מדע פופולרי מוכר שכתב בין היתר את רב המכר "המשפט האחרון של פֶרמה", ואדזארד ארנסט, רופא שזכה למינוי אקדמי של "פרופסור לרפואה משלימה" בזכות מחקריו בנושא, נטלו על עצמם משימה מאתגרת: הם בחנו בכלים מדעיים 40 שיטות טיפול אלטרנטיביות, החל באקופונקטורה, דרך כירופרקטיקה, הומיאופתיה וצמחי מרפא וכלה בחוקנים וקריסטלים. הם עשו זאת על ידי סקירת עדויות מחקריות הקיימות על כל אחת מהשיטות – סקירה שבסופה קבעו לגבי כל שיטה מה עובד ומה לא, מה בטוח ומה עלול להיות מסוכן. 

 

הבוקר התארחו השניים בפורום חי, כאן ב-ynet, ושוחחו לראשונה עם הגולשים בישראל על ספרם השנוי במחלוקת. הנה מה שהיה להם לומר:

 

-האם ערכתם את אותו מחקר גם על הרפואה הקונבנציונאלית, רפואה שהפכה לעסק מניב על גב

החולים ולא אחת על גב הרופאים עצמם?

אדזרד: המחקר שלי מומן על ידי תרומות מסיר מוריס לנג. הוא היה אדם שמאוד תמך ברפואה האלטרנטיבית ורצה שייעשה מחקר רציני בנושא. הוא לא ציפה שאלו יהיה התוצאות, אבל היה מספיק אינטליגנטי בשביל להבין שההן צריכות להיות מדעיות ולא כאלו שנובעות מאינטרסים.

סינג: שנינו הואשמנו מספר פעמים שחברות תרופות שילמו לנו כסף. זה פשוט לא נכון. אני עיתונאי מדע כבר עשרים שנה ויש לי מוניטין של עיתונאי טוב והוגן. אני כותב על רפואה אלטרנטיבית כדי להציג בפני הקהל את העובדות הטובות ביותר שאני יכול למצוא.

 

-שמעתי שאדזרד עסק בעבר בריפוי אלטרנטיבי בצורה מקצועית, והנה עכשיו הוא כתב ספר נגדה. מתי קרה הרגע, או המקרה, שגרם אצלו לשינוי של 180 מעלות?

אדזרד: אחרי שלמדתי רפואה, העבודה הראשונה שלי הייתה בבית חולים הומיאופתי. למדתי טכניקות ריפוי אלטרנטיביות רבות והבנתי שחייבים לבדוק אותן באופן מדעי, וזה מה שאני עושה ב-17 השנים האחרונות. ברגע שיש תוצאות, אין לי ברירה אלא לפעול על פיהן. כשהעובדות משתנות, גם דעתי משתנה.

 

-אני הולך מדי פעם לנסות טיפול אלטרנטיבי כזה או אחר ועד כה, תמיד יצאתי מהם עם מצב רוח טוב יותר. מה רע בזה?

סיימון: אם אתה רוצה לשפר את מצב הרוח שלך, אתה יכול ללכת לעשות מסאג', להרגע ברייקי, לעשות טיפול רפלקסולוגי ועוד דברים מהנים אחרים. אם אתה רוצה לטפל במחלה, אתה צריך לחשוב ברצינות אם הטיפול האלטרנטיבי שמציעים לך הוא אפקטיבי ובטוח. אני חייב להדגיש שחלק מהטיפולים הם כן אפקטיביים ובטוחים, ואנחנו מציגים אותם בספר.

 

-האם רפואה משלימה צריכה ויכולה להימדד בכלים מדעיים?

סיימון: כשבודקים כל טיפול צריך לבדוק האם מצבו של המטופל השתפר אחרי שקיבל את הטיפול. זה לא משנה אם הטיפול הוא אלטרנטיבי, הומיאופתי או קונבנציונלי, אנחנו צריכים לבדוק האם מצבם השתפר. בגלל זה אנחנו מסתמכים על מחקרים מדעיים. הספר כולל את ההוכחות הטובות ביותר שהיו בשנת 2008 ולא הרבה השתנה בשנתיים האחרונות.

 

-אתם תוקפים את ההומיאופתיה ללא הפסק, אבל רובנו מכירים אנשים או שנעזרנו בעצמנו בהומאופתיה, ומצבנו השתפר. אי אפשר לייחס הכל לפלסבו, אז מה ההסבר שלכם?

אדזרד: פליסבו הוא רק אפשרות אחת לכך שמצבם של מטופלים בהומיאופתיה השתפר. למשל, רוב המחלות עוברות בין אם מטפלים בהן או לא.

סיימון: אני מכיר הרבה אנשים שמחלימים בימי שלישי, זה לא אומר שימי שלישי מבריאים אנשים. אפשר לגלות רק באמצעות מחקר, והמחקר מגלה שהתוצאות שליליות.

 

-מרגיז אותי שבבתי מרקחת בכל המדינה נמכרים תכשירים הומאופטיים כאילו היו תרופות. האם אתם הייתם מסכימים עם חוק האוסר על כל טיפול רפואי, אלא אם כן הוא הוכח מדעית כיעיל?

אדזרד: אנחנו חיים במדינה חופשית ויכולים להוציא את הכסף שלנו על מה שאנחנו רוצים. אם החברה, אם משרד הבריאות או קופות החולים צריכים לשלם על זה אני הייתי מציע לממן רק את הטיפולים שהוכחו כאפקטיביים ובטוחים.

סיימון: אם רוקח רוצה להמשיך ולמכור תרופות הומיאופתיות, אני הייתי תומך בחוק שאומר שצריך לתייג אותן באופן שמסביר שהטיפול הזה לא הוכח מדעית כיעיל.  

 

-מדובר בספר מחקרי, אבל רבים מהמחקרים בו מאוד ישנים. בעולם טכנולוגי ועדכני ברור שיש מחקרים הרבה יותר מתקדמים מאלה. למה לא נעשה בהם שימוש בספר?

אדזרד: הספר נכתב לפני שנתיים וחצי. מאז נעשו מחקרים חדשים בתחום של רפואה אלטרנטיבית שבאופן כללי אישרו את מה שכתבנו בספר. אנחנו בימים אלה ממשיכים לחקור ואנחנו מפרסמים מחקרים כל העת.

 

-מה יעיל וממה להתרחק בכל הנוגע לרפואה אלטרנטיבית והטיפול בילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז?

אדזרד: אנחנו בימים אלו בודקים את העניין. אני מעורב בפרויקט שבודק האם יש טיפול אלטרנטיבי ל-ADHD אצל ילדים. עד כה לא מצאנו טיפול כזה.

 

-אם בכל זאת הייתם צריכים לבחור בטיפול אלטרנטיבי - במה הייתם בוחרים?

אדזרד: במחקרים שעשינו גילינו שעשבי מרפא הם היעילים ביותר. הצמח נקרא באנגלית st. johns wort והוא יעיל לטיפול בדכאון קל.

סיימון: עם זאת, כמו ברוב המקרים של צמחי מרפא יש לטיפול הזה תופעות לוואי. לכן, צריך להתייעץ עם רופא לפני שמנסים אותו.

 

-האם בדקתם במחקרכם את יעילות הדיקור הסיני וההילינג?

אדזרד: בספר הקדשנו פרק ארוך לאפקטיביות של דיקור. בנוסף לכך, בספר יש פרקים על טיפולים אלטרנטיביים אחרים,

בהם הילינג. אם לומר בקיצור, התוצאות הראו שלהילינג אין תוצאות טוב יותר מאשר לטיפול פלסיבו. לגבי דיקור, יש תוצאות חיוביות לגבי טיפול בכאב. בכל הקשור לטיפול בדיקור לגמילה מעישון או הפרעת אכילה, התוצאות שליליות.

 

-האם ידוע לכם משהו על תוצאות של טיפולים אלטרנטיביים בחיות?

אדזרד: אפשר לטפל בחיות בהומיאופתיה, אקופנקטורה ובטיפולים אלטרנטיביים אחרים. עם זאת, בדיקת האפקטיביות של טיפולים כאלה בבני אדם מעלות תוצאות סותרות ושלילות.

סיימון: אם הוטרינר שלך מציע לטפל בחיה בהומיאופתיה, אנחנו מציעים שתמצא וטרינר אחר.

 

-כיצד ייתכן שקופות חולים ובתי חולים מסבסדים טיפולים אלטרנטיביים ומקימים מחלקות אלטרנטיביות, למרות שהאפקטיביות לא הוכחה?

אדזרד: נראה שקופות החולים משיגות יתרון תחרותי בכך שהן מציעות טיפולים אלטרנטיביים. אנחנו מאמינים שביטוח רפואי צריך לכסות טיפול אפקטיבי לעומת טיפול פופולארי.

סיימון: זה בדרך כלל מתחיל בזה שכמה חולים מבקשים טיפולים אלטרנטיביים, קופות החולים נענות לביקוש ואז הביקוש גדל. זה מעגל קסמים.

 

-בישראל אין פיקוח על הרפואה האלטרנטיבית וכל אחד יכול לקרוא לעצמו מטפל. האם צריך להיות פיקוח שכזה? האם יש סכנות בחוסר הפיקוח?

סיימון: באנגליה רוב המטפלים האלטרנטיבים אינם מורשים ואינם מפוקחים. לכן, כל אחד יכול לקרוא לעצמו, למשל, הומיאופת. יש דרישה לכך שיהיה פיקוח, אבל השאלה היא איך אפשר לפקח על טיפולים שאינם מוכחים מדעית.

 

-למה הקדשתם את הספר לנסיך צ'רלס?

סיימון: הנסיך צ'ארלס הוא תומך נלהב של רפואה אלטרנטיבית. הוא פעם ביקש שייעשה יותר

מחקר בתחום הזה. בכך שכתבנו את הספר, נענינו לבקשתו. למרבה הצער, התוצאות של המחקר לא היו חיוביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' אדזארד ארנסט. עבד בבי"ח הומיאופתי
ד"ר סיימון סינג. הקדישו את הספר לנסיך צ'רלס
עטיפת הספר "ריפוי או פיתוי?"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים