שתף קטע נבחר

איזה אבא תהיה אחרי הגירושים?

הרבה זמן ועצבים הקדשתם לנושאי המזונות וחלוקת הרכוש בגירושים, אבל כמה זמן הקדשתָ לתוכנית ההורות - זו שתקבע את הדברים הכי חשובים לגבי הקשר שלךָ עם ילדיך? גיא רוה, אב גרוש ופעיל בתחום, עם מאמר שלישי במדריך לאב המתגרש

כבר חודשים שאתם שקועים בדיונים ארוכים, ויכוחים ואולי אפילו מריבות קשות בנושא תנאי הגירושים. איך מחלקים את הבית ואת הרכוש, מה גובה המזונות שתשלמו, איפה כל אחד מכם יגור ועוד. כמה זמן הקדשתם באמת למחשבה על ההורות עצמה? איך תחנכו את הילדים, איך תתמודדו עם המעברים שלהם בין הבתים הכי טוב, מה הדרך להקל עליהם את חייהם החדשים? תוכנית ההורות היא הדרך שלכם לדאוג עבור ילדיכם לנושאים הכי חשובים.

 

הכתבות הקודמות במדריך:

 

תוכנית הורות: חלוקת האחריות ההורית 

תוכנית הורות היא מסמך בו מופיעים בפרטי פרטים תנאי חלוקת האחריות ההורית לאחר הפרידה או הגירושים. מי אחראי על מה, מתי, עד כמה וכד'. חשוב להבין כי הסכם הפרידה ילווה אותך לרוב, לאורך שנים. הוא יכלול תוכנית הורות, סכום מזונות שתשלם וחלוקת רכוש. בין היתר יהיו שם קביעות לגבי הסדרי ראיה, חינוך הילדים, בריאותם, חלוקת הנטל בנושא נסיעות ההורים, אזור המגורים וכו'.

 

קשה מאוד לשנות דברים בהסכם מאוחר יותר, אלא אם כן יש את הסכמת שני הצדדים. בבית המשפט, כל תוספת בתחום הסדרי הראיה (רק בהמלצת פקידות הסעד) או שינוי סכום המזונות, גם אם הוא נובע משינוי לגיטימי לטעמך, הוא מסובך מאוד, עד בלתי אפשרי וכרוך במאמצים רבים, במשאבים (כסף, זמן ועצבים) ולרוב בהתדיינויות ארוכות בבית המשפט. לכן, חשוב מאוד כבר בשלב זה לבנות הסכם פרידה שאתה חושב שתוכל לחיות איתו למשך שנים ארוכות. עליך לקחת בחשבון שצרכים ותנאים של היום הם לא צרכים ותנאים של מחר – במיוחד לא של הילדים שמתבגרים.

 

במידה ואתם מאותם זוגות המסוגלים עדיין לדבר ולהגיע להסכמות, אשריכם וטוב לכם - ביכולתכם לבנות תוכנית הורות ולהסכים על פרטיה ביניכם. מאחר ולרוב האנשים הנושא חדש, מאיים, ומצריך החלטות הרות גורל דווקא בתקופה של לחץ ומתח, מרבית הזוגות זקוקים לעזרה חיצונית. מיצאו מגשר והתחילו להכין תוכנית הורות. לאחר פגישת ההיכרות עם המגשר רצוי שכל אחד מההורים יכתוב וימלא את רצונותיו לגבי הנושאים הרלבנטיים לכם ולילדיכם, שיהוו את הבסיס לחלוקת האחריות ההורית ביניכם. בשלב הבא, בעזרת המגשר, יהפכו שני המסמכים למסמך אחד: תוכנית ההורות המתאימה לתא המשפחתי שלכם.

 

להלן נושאים שחשוב להתייחס אליהם בתוכנית ההורות. אלו נושאים כלליים. אצל משפחות שלהן נושאים יחודיים (ילד בעל צרכים מיוחדים, עבודה במשמרות וכו') צריכה להיות התייחסות מפורטת לכך בתוכנית ההורות.

 

לינה בבית האב

חלוקת האחריות ההורית כוללת גם שינה. לדעתי, כדי לבנות קשר משמעותי עם ילדיך, כדי להפוך את ביתך לבית עבור הילדים, חשוב שהם ילונו בביתך. יותר ויותר אבות מלינים את ילדם 1-3 לילות באמצע השבוע ובכל סוף שבוע שני: מיום שישי בצהרים (איסוף ממוסד הלימודים) ועד יום א' בבוקר (למוסד הלימודים).

 

שינה היא כל מה שמסביב לה. דווקא בגילאים הצעירים יש חשיבות מרובה לזמן איכות עם הילד: מקלחת לפני השינה, הקראת סיפורים, חיבוק, נשיקת לילה טוב, קימה בבוקר, משחק ובילוי זמן כמשפחה. שינה סוגרת את היום ופותחת יום חדש ולכן לדעתי היא חלק חשוב ואינטגרלי לשגרת היום ולקשר שלך עם ילדיך.

 

מעברים מבית לבית

האם לילד לא קשה לעבור מבית לבית? האם אנחנו באמת דואגים לטובתו של הילד כאשר אנחנו קובעים הסדרי ראיה בהם כמעט כל לילה הילד ישן בבית אחר?

 

אני יודע מה קורה אצלי ואצל עשרות אבות גרושים הנמצאים איתי בקשר: המעבר היום יומי מבית לבית הוא חלק משגרת חייהם של הילדים, כמו הליכה לגן בבוקר או לחוג אחר הצהריים. דווקא כאשר אני מחליף ימים עם גרושתי, השגרה של בני קצת מופרת. בדיוק כפי שלעיתים קשה לילד לקום בכל בוקר בשעה מוקדמת כדי ללכת לגן או לבית הספר ועדיין, זוהי השיגרה ואנחנו דבקים בה. כך גם לגבי המעברים מבית לבית.

  

איסוף

איסוף הילד ממוסד הלימודים והחזרתו לשם בבוקר מקל מניסיוני מאוד על המעבר מבחינת הילד, מאחר והוא הופך לחלק משגרת היום – סיום בית הספר, הליכה הביתה. זאת לעומת מעבר מבית לבית בערב, שהופך את הפרידה מהורה אחד והמעבר להורה האחר למשהו מאוד מודע ולפעמים כאוב.

 

בנוסף, מעבר מבית הורה לבית ההורה אחר, יוצר פתח לחיכוך ומריבות בין הורים, אם מעצם המפגש שאוצר בחובו לא מעט מתח ואם בגלל איחור או הקדמה, אי מילוי ציפיות רחצה, האכלה, הלבשה וכד'.

 

חובת הסדרי ראיה

כאב עליך לעמוד על חובת הסדרי הראיה בהסכם הפרידה. על פי הנורמות המקובלות היום בבתי המשפט, לינה אצל האם נחשבת לאקסיומה משפטית. לעומת זאת, על האב להוכיח שזה בסדר שילדו יישן אצלו ושהוא כשיר להלין את ילדו בביתו. נורמות אלו הביאו לכך שבהסכמי פרידה רבים רשום שלאב יש זכות להסדרי ראיה. זכות? האב, בדיוק כמו האם, חייב לעמוד בהסדרי הראיה שנקבעו, חייב לקחת חלק בחיי ילדיו, חייב להיות אחראי כלפיהם ולשאת בעול גידולם. אם הסדרי הראיה אינם חובה, אתה עצמך מצהיר על היותך הורה משני!

 

גילאים

מאיזה גיל ניתן להלין את הילד? קיימים מקרים בהם פקידות הסעד ממליצות על שינה בבית האב כבר מגיל שנה. בכל מקרה, גם אם בזמן כתיבת ההסכם אין לינה בבית האב, חשוב לעגן בתוכנית ההורות ממתי יחלו הסדרי הלינה, באילו ימים, תנאי איסוף וכו'.

 

אזור מגורים

אזור המגורים של שני ההורים הוא בעל חשיבות עליונה לטובתו של הילד, שכן מרחק גדול בין ההורים ימנע מהאב קשר רציף ועקבי עם ילדיו. מומלץ מאוד להוסיף לתוכנית ההורות תחום מוגדר למגורי ההורים.

 

האם זה תקף משפטית, האם אין כאן סתירה לזכויות הבסיסיות ביותר של כל הורה, באשר הוא אדם, לבחור לעצמו את מקום מגוריו, לעבור בעקבות קשר זוגי חדש או בעקבות משרה טובה יותר? עד לאחרונה האם החליטה ועשתה כרצונה, אם בקביעת עובדות בשטח ומעבר חד צדדי יחד עם הילדים ואם דרך בית המשפט שעד היום כמעט תמיד אישר את מעבר האם. כיום, בית המשפט לא תמיד מאפשר לאם מעבר מגורים באופן אוטומטי ובודק כל מקרה לגופו.

  

ומה לגבי מעבר מגורים של האב? כיוון שהמערכת כולה מתייחסת להורותו של האב כמשנית, האב יכול כיום לעבור מקום מגורים מכל סיבה, ללא צורך במתן הסבר או קבלת אישור לכך ולכל מקום שיחפוץ. מעבר של האב למקום מרוחק אמנם לא מוציא את הילדים מסביבתם, אבל בהחלט יוצר קושי ולחץ על מערכת היחסים שלו עם הילד. הגעה דורשת יותר משאבים (כסף, זמן, תכנון) ולילד קשה יותר להגיע לאביו באופן עצמאי. לכן אני ממליץ לשמור על מרחק מגורים סביר.

  

  • בשבוע הבא המשך המדריך לתוכנית ההורות: מה קורה בחגים ובחופשת הקיץ, מי אחראי להסיע את הילדים, נושאי חינוך ובריאות ועוד. גיא רוה הוא אב גרוש, פעיל לקידום חלוקת האחריות ההורית המשותפת בחקיקה ובחברה, מייסד אתר הורות משותפת = טובת הילד . תודה לרותי דניאל על הסיוע הרב בכתיבת המדריך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: index open
גיא רוה
מומלצים