שתף קטע נבחר

זירת הקניות

לאחר ועדת החקירה: רשות המים מאבדת סמכויות

חצי שנה אחרי פרסומן, הממשלה מתייחסת סוף סוף למסקנות ועדת החקירה למשק המים. השרים יתבקשו לאשר נוסח שמחליש מאוד את מעמדה של רשות המים כגוף עצמאי המנהל את משק המים, ומגביר את מעורבות הממשלה והציבור. בנוסף מוצע שינוי במדיניות התעריפים. המשמעות: עליית מחירים

למעלה מחצי שנה לאחר שסיימו את עבודתם המקיפה, מקבלים חברי ועדת החקירה הממלכתית למצב משק המים התייחסות מצד הממשלה להמלצותיהם.

 

הבוקר (א') תתבקש הממשלה לאשר הצעה של ועדת המנכ"לים שהוקמה כדי ליישם את מסקנות ועדת החקירה. אחד הסעיפים המרכזיים בהצעת המנכ"לים הוא הרחבה של סמכויות משרד התשתיות בכל הקשור למשק המים. הרחבת סמכויות זו תבוא במידה רבה על חשבון סמכויות שהיו נתונות עד כה באופן בלעדי בידי רשות המים. אם יאושרו - הן צפויות לפגוע במעמדה כרשות עצמאית המנהלת באופן בלעדי את משק המים.

 

לאחר שהוצגו מסקנות ועדת החקירה, קרא שר התשתיות עוזי לנדאו להרחבת סמכויות שכזו. ועדת המנכ"לים מסכימה עקרונית לעמדה זו, גם אם אינה מעניקה לו את מלוא מבוקשו.

 

על פי הצעת המחליטים, תוכנית אב ארוכת טווח למשק המים – אותה תידרש רשות המים להשלים – תהיה טעונה אישור של משרד התשתיות. עד כה, בהיעדר תוכנית אב מסודרת, התנהל משק המים במשך שנים ארוכות במתכונת חירום, אותה קבעה רשות המים.

  

עוד מציעים המנכ"לים לפצל את תפקיד מנהל רשות המים לשני תפקידים - יושב ראש ומנכ"ל - באופן שיאשפר פיקוח של מועצת הרשות על הרשות עצמה. כמו כן, תוקם מועצה ציבורית מייעצת לביוב ומים, שבראשה יעמוד שר התשתיות, וחבריה יורכבו מאנשי מקצוע מתחום הסביבה, החברה והאקדמיה. אף שלמועצה זו לא יינתנו סמכויות רשמיות מול רשות המים, הרי שמדובר בגוף מייעץ שצפוי לערער את סמכותה המקצועית הבלעדית שממנה נהנתה הרשות עד כה.

 

עם זאת, הצעת המחליטים אינה יוצרת מהפכה כוללת בניהול משק המים. בהצעה נכתב במפורש כי מבנה משק המים לא ישתנה, וחלוקת התפקידים בין מועצת רשות המים לבין הממשלה תישאר על כנה.

 

ועדיין, מגמת המעורבות הממשלתית המוגברת במשק המים אינה משקפת את המלצותיהם של חברי ועדת ביין. אלה מתחו, בין היתר, ביקורת חריפה על "שרי התשתיות והחקלאות לדורותיהם". בדו"ח ציינו חברי הוועדה כי לאורך השנים דאגו השרים בראש ובראשונה לאינטרסים של המשרדים שבראשם עמדו - ולא השכילו לנהל מדיניות אסטרטגית למשק המים.

 

נושא נוסף אליו מתייחסת הצעת המחליטים בכל הנוגע לתעריפי מים, על פי ההצעה שגובשה, מדיניות קביעת התעריפים תשקף מעתה את מלוא העלות של הפקת המים והולכתם, אם כי בצורה פרוגרסיבית. המשמעות: ככל שיידרש, מחירי המים בישראל יעלו וייקבעו מדרגות תעריפים על פי כמות המים שנצרכה.  סיוע ממשלתי לאוכלוסיות חלשות, כך צוין בהחלטה, לא יינתן כסבסוד של מחירי המים, אלא כסיוע נפרד מתוך תקציב המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים