שתף קטע נבחר
צילום: Index open

תתחילו לטחון

אי אפשר להשוות בין האבקות הקנויות לבין הטעמים והניחוחות שעולים מפלפל ומלח שגורסים מייד לפני שאוכלים. אבל איך קונים את המטחנה המושלמת? מירי צל דונטי יצאה להילחם בטחנות רוח וחזרה עם התשובה

אני מאמינה גדולה בשימוש במטחנת תבלינים, בעיקר כאשר מדובר בפלפל. כדי להפיק את מלוא הטעם והריח של הפלפל אין מנוס מלטחון אותו מייד לפני השימוש. במסעדות טובות ברחבי העולם מגיע המלצר עם מטחנה גדולה ובוזק מעט פלפל על המנה לפני הסועד -  אולי זה גם קצת בשביל השואו, אבל בעיקר כדי להעצים את טעם האוכל.

 

אני לעולם לא משתמשת באבקה הטחונה הקנויה. אי אפשר להשוות את הריח, הטעם והמראה הדהויים לניחוחות של פלפל שנגרס או נכתש במקום. פלפל טרי מפיץ את ריחו וגורם לעקצוץ נעים באף, וגם טעמו נפלא. לא מאמינים לי? השוו ותיווכחו בעצמכם. מה עוד? שלפני שנים נודע לי על חברת תבלינים מסוימת שנהגה לכתוש עם גרגרי הפלפל גרעיני זיתים שחורים. רווח נקי? לא על חשבוני! בקניית גרגרים אין סיכוי או סיכון שתרמית כזאת תתרחש.

 

מה לגבי מטחנה למלח? ובכן, כאן המצב שונה, אם כי גם למלחים יש עדנה. אם פעם השתמשנו במלח שולחני ובמלח גס בעיקר להכשרת בשר, הרי שהיום השוק מוצף במלחים רבים ושונים (על סוגי מלח ראו בכתבה הזו). המלחים בעלי טעם וטקסטורה שונים. הם בדרך כלל באים גרוסים עבה או כפתיתים. אפשר לפזר אותם על אוכל מוכן כפי שהם, כדי לחוש בפה את הטעם והטקסטורה, או לכתוש לפני השימוש. לכן גם הם ראויים למטחנה משלהם.

 

אז, מי צריך מטחנות למלח ופלפל? לדעתי כל מי שמבשל או אוהב לאכול. נכון, מטחנה איכותית זה לא דבר זול. מצד שני, זו הוצאה חד פעמית שמשתלמת לאורך זמן, בתנאי שקנינו מטחנה שעונה על הציפיות שלנו. בדיוק לשם כך בדקתי עבורכם מספר רב של מטחנות שונות ומשונות.


מימין לשמאל: גרגרי מלח ופלפל מלאים, גרוסים וטחונים (צילום: דלית שחם)

 

על הבדיקה

בדקתי מספר רב של מטחנות. מטחנות לא ראויות נפסלו מראש ולא נכנסו לכתבה. הקריטריונים הם:

 

מנגנון המטחנה: בעבר מנגנוני מטחנות הפלפל היו עשויים ממתכת ואלה של מטחנות המלח - מפלסטיק (כיוון שהמלח הורס את מנגנון המתכת). כיום, המטחנות המודרניות מצוידות במנגנונים מחומר קראמי חזק ועמיד שמתאים גם למלח וגם לפלפל.

 

"חלון" שקוף: חלק מהמטחנות עשויות מחומר פלסטי שקוף, חזק ועמיד נגד שריטות (פרספקס). חלקן עשויות מחומרים שונים כשבאמצע חלון שקוף ואחרות אטומות לחלוטין. אני אישית ממליצה על מטחנות שלפחות בחלקן עשויות מפלסטיק שקוף, כדי שאפשר יהיה לראות מתי יש למלא אותן. לא פעם קרה לי במטחנת הנחושת הישנה והמקסימה שלי שנותרתי ללא פלפל כיוון שהיא אטומה.

 

טחינה או גריסה: חלק מהמטחנות גורסות בעובי אחיד, ואילו באחרות ניתן לשנות את העוביץ

 

מילוי: מילוי הגרגרים במטחנה שהתרוקנה הוא משימה שאין לזלזל בה. כשהמילוי מסורבל וכשהגרגרים מתפזרים לכל עבר זה מתסכל ובסוף לא משתמשים במטחנה. טיפ קטן: אם פתח המילוי קטן - היעזרו במשפך מטבח.

 

שימוש: האם המטחנה טוחנת בקלות ויעילות?

 

עיצוב: כיוון שבכל ארוחה המטחנות מוצאות את מקומן על השולחן חשוב שהן תהיינה נאות.

 

מחיר: חלקן יקרות ואיכותיות אך ניתן למצוא מטחנות במחיר נמוך יותר שעושות את העבודה.

 

אחריות: לכל המטחנות בכתבה יבואנים מהימנים שעומדים מאחורי המוצר.


המטחנות שנבדקו (צילום: דלית שחם)

 

טיפ חשוב: מכיוון שגם גרגרי הפלפל צריכים להיות טריים, אני ממליצה בכל פעם לקנות כמות קטנה, כזאת שתכיל את המטחנה ועוד כמות אחת למילוי - ולא יותר. חיי מדף של פלפל בתנאים טובים הם כשנה. 

 

  • עוד עובדות וטיפים לאחסון, שימוש בגרגרי פלפל ובתבלינים אחרים בכתבה הבאה 

 

1. מטחנות פלפל ומלח של OXO

מבנה: תחתית המטחנות עשויה מחומר פלסטי דמוי גומי לאחיזה טובה (Good Grip) שקיימת בכל האביזרים של OXO. גוף המטחנה עשוי פלסטיק שקוף ואילו החלק העליון מנירוסטה, ובו טבעת המיועדת לקביעת עובי הטחינה.

מנגנון הטחינה: קראמי.

מילוי: פתח רחב למילוי קל ופשוט.

גריסה: למטחנה 5 נקודות שחורות בגודל שונה, כל נקודה קובעת גודל גריסה שונה.

שימוש: קל ונוח. מתאימה לשימוש בזמן הבישול ובארוחה.

עיצוב: מקסים

מחיר: 150.70 שקלים ליחידה (כולל מלח או פלפל), להשיג בגו מרקטינג.

השורה התחתונה: מטחנה מצוינת. מומלצת בחום, למרות המחיר הגבוה.



המטחנות של OXO (צילום: דלית שחם)

 

2. מטחנות פלפל ומלח של ג'יימי אוליבר

מבנה: המטחנה עשויה מפלסטיק שקוף עם כפתור נירוסטה וקו ירוק לקישוט.

מנגנון הטחינה: מנגנון מטחנת הפלפל מחומר קראמי, מטחנת המלח מחומר פלסטי.

מילוי: פשוט ונוח.

גריסה: על ידי סיבוב הבורג העליון ניתן לבחור בין גריסה דקה לעבה יותר.

שימוש: נוח. מתאים יותר לשימוש על השולחן מאשר בעת הבישול.

עיצוב: קלאסי ובנאלי.

מחיר: 184 שקלים לזוג (כולל מלח ופלפל), להשיג ברשת DOMO ו-DM.

השורה התחתונה: מטחנה טובה במחיר סביר.



המטחנות של ג'יימי אוליבר (צילום: דלית שחם) 

 

3. מטחנות מלח ופלפל של OGG

מבנה: המטחנה עשויה מנירוסטה ובאמצע פלסטיק שקוף.

מנגנון: קראמי.

מילוי: מעט מסורבל.

גריסה: אין אפשרות לשנות את עובי הטחינה.

שימוש: קצת קשה לטחון. מתאימות לשולחן בעיקר כמטחנות אישיות לכל סועד.

עיצוב: מטחנות קטנטנות וחמודות בעיצוב נקי ויפה.

מחיר: 98 שקלים לזוג (ללא מלח ופלפל), להשיג בקיצ'ן וורקס

השורה התחתונה: מטחנות חמודות, אך לא מתאימות לשימוש מסיבי.



המטחנות של OGG (צילום: דלית שחם)

 

4. המטחנה הכפולה של Bodum

מבנה: המטחנה מחולקת לשני מכלים נפרדים - האחד מיועד למלח והשני לפלפל. עשויה מנירוסטה, כאשר בחלקה העליון טבעת גומי ירוקה (קיימים צבעים נוספים) המיועדת להחזקה נוחה. באמצע - פלסטיק שקוף.

מנגנון: קראמי.

מילוי: פשוט ונוח.

גריסה: עובי הגריסה של גרגרי המלח והפלפל ניתן לשליטה באמצעות מנגנון הברגה בתחתית המטחנה.

שימוש: נוח. בזכות יופייה היא תתאים בעיקר לשולחן אך תעשה עבודה טובה גם תוך כדי בישול.

עיצוב: יפהפה. המטחנה הדואלית פועלת כך: סיבוב שמאלה יפזר לכם מלח, סיבוב ימינה - פלפל.

מחיר: 199 שקלים, להשיג: ברשת "קוק סטור".

השורה התחתונה: מקסימה, מעוצבת, איכותית ונוחה.



המטחנות של Bodum (צילום: דלית שחם)  

 

5. מטחנת פלפל של Trudeau

מבנה: עץ צבוע אדום.

מנגנון: קראמי.

מילוי: פשוט

גריסה: אחידה.

שימוש: נוח. המטחנה מתאימה לבישול ועל השולחן.

עיצוב: קלאסי ורגיל, אך הצבע האדום הבוהק והיפה מזכיר כלים יפניים.

מחיר: 99 שקלים (ללא פלפל), להשיג ברשת "לגעת באוכל".

השורה התחתונה: יפה וטוחנת טוב. חבל שאין מטחנת מלח תואמת.



המטחנה של Trudeau (צילום: דלית שחם) 

 

6. מטחנות של Arcosteel

מבנה: נירוסטה איכותית וחלון פלסטי.

מנגנון: מתכת.

מילוי: למטחנה משפך נלווה, המילוי פשוט אך אחרי המילוי צריך להיאבק עם הסגירה.

גריסה: אחידה.

שימוש: לא קל. המטחנה עובדת בשיטת מזרק ודורשת מאמץ. מתאימה בעיקר לשימוש על השולחן.

עיצוב: מקסים ומודרני.

מחיר: 60 שקלים ליחידה, להשיג באתר של מילניום מרקטינג

השורה התחתונה: מטחנה יפה במחיר סביר, אך קשה לתפעול.



המטחנות של Arcosteel (צילום: דלית שחם)  

 

7. מטחנות של Maxwell & Williams

מבנה: פלסטיק עבה.

מילוי: פשוט.

גריסה: אחידה וטובה.

שימוש: נוח. מתאים לבישול ולשולחן.

עיצוב: קלאסי.

מחיר: 98 שקלים לזוג מטחנות, להשיג בטישלר

השורה התחתונה: מטחנה בהחלט ראויה, עובדת יפה ומחיר מצוין.



מטחנות של Maxwell & Williams (צילום: דלית שחם) 

 

8. מטחנות של Galic

מבנה: עשויה מחומר פלסטי נעים לאחיזה. כפתור מתכת בצורת ראש תרנגול ועליו מצוין S למלח ו-P לפלפל.

מנגנון: קראמי.

מילוי: פשוט.

גריסה: אם משחררים מעט את הכפתור אפשר לטחון יותר עבה.

שימוש: גורסת בצורה אחידה ומצוינת. מתאימה לבישול ולשולחן.

עיצוב: קלאסי בשלל צבעים מרהיבים שיעשה את המטבח או את השולחן שמח.

מחיר: 79 שקלים למטחנה (ללא מלח ופלפל), להשיג ברשת DOMO ו-DM.

השורה התחתונה: מטחנה טובה, נעימה וצעירה למראה.



המטחנות של Galic (צילום: דלית שחם) 

 

9. מטחנות מלח ופלפל של Slicer

מבנה: עשויה מפלסטיק עם ידית בצורת פרח (שחורה לפלפל ולבנה-ירוקה למלח).

מנגנון: עשוי פלסטיק.

מילוי: דרך פתח קטן, ולכן רצוי למלא בעזרת משפך קטן.

גריסה: למרות החוגה המיוחדת, קשה לקבוע את עובי הגריסה.

שימוש: מתאימה בעיקר לשימוש הסועדים בשולחן.

עיצוב: חמוד ואחיזה טובה.

מחיר: זוג ב-99 שקלים (מחיר מבצע, נמכרת ללא מלח ופלפל), להשיג באתר כרמל דיירקט.

השורה התחתונה: בזכות העיצוב המיוחד היא נושא לשיחה והמחיר נמוך.



המטחנות של Slicer (צילום: דלית שחם)  

 

  • מירי צל דונטי היא עיתונאית מזון, מומחית באביזרי מטבח וגאדג'טים. לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח כיתבו למייל .

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
תשכחו מהאבקה הקנויה
צילום: ג'ו קוט
ותתחילו לטחון
צילום: דלית שחם
מומלצים