שתף קטע נבחר

אמא ובת נכוֹת: "אין עזרה". היום הפגנה בירושלים

ארגוני הנכים מחדשים את מאבקם להעלאת הקצבאות, כשרבים מהם פסימיים באשר לאפשרות שהמדינה תתן מענה למצוקתם: "איבדנו תקווה בדרך ההידברות. נדרוש את מה שמגיע לנו בזכות ולא בחסד. לא מגיע לנו עונש"

כשרבים מהם רתוקים לכיסאות גלגלים, יגיעו היום (יום ב') נכים אל מול בניין משרד הרווחה בירושלים ויערכו שם הפגנה בדרישה מהממשלה להגדיל את גובה קצבאות הנכות. אחד הפעילים הוא אריק פרץ, שמתכונן לעשות את כל הדרך לבירה מחיפה. מאז נולדתה בתו, לפני ארבע שנים, הוא אינו יכול לצאת לעבודה ונאלץ להתקיים רק מכספי הקצבאות, שמממנים את חייהם שלו ושל רעייתו, וכן של שני ילדיהם.

 

עד מלחמת לבנון השנייה הייתה אשתו של אריק בריאה, אך באחד הימים, כשנשמעה אזעקת אמת, היא רצתה למקלט, נפלה במדרגות ונפצעה. אם לא די בכך, התגלתה בגופה מחלת ניוון שרירים, וכיום היא מוגדרת כבעלת 100 אחוזי נכות ורתוקה לכיסא גלגלים. בתם הקטנה של השניים נולדה נכה.


משפחת פרץ, ערב ההפגנה. תלויים בקצבה (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

בשל מצבם של בני משפחתו, נושא אריק בכל עול הטיפול בהם - וכן בבתו הבכורה בת ה-7. "אנחנו חיים רק מקצבאות ואין סיכוי שאצא לעבוד, כי אין מי שיטפל באשתי ובבת הקטנה שלי", הסביר. "אם הקצבאות היו גבוהות יותר, יכולנו להרשות לעצמנו להעסיק עובד סיעודי זר, מה שהיה מאפשר לי לצאת לעבוד. הבת הגדולה צריכה גם כן תשומת לב ורוצה ללכת לחוגים, אבל את כל אלה פשוט אין לי יכולת לתת לה. הקצבאות נמוכות ואני לא האשם במצב. המדינה חייבת לעזור".

 

יו"ר מטה מאבק הנכים, נעמי מורביה, ציינה כי למרות הקמת ועדת לרון ואישור החוק המסייע לנכים להשתלב בשוק העבודה, הסתיים המאבק המתוקשר של 2001 בתמונת המצב העגומה למדי של היום. "אלפי נכים חיים בעוני מחפיר. המאבק הזה צריך להוליד מהפכה חברתית שתביא הכרה בצרכים הבסיסיים של הנכים. איבדנו תקווה שבדרך ההידברות נוכל לשנות את מעמד הנכים בישראל".

 

דפנה עזרזר מעמותת "אהבה להורים לילדים עם מוגבלויות", סיפרה על מטרות המחאה כפי שהיא רואה אותן. "מחר נגיע כולנו, הורים וילדים, כדי לדרוש את מה שמגיע לנו - בזכות ולא בחסד.

אם נולד לנו ילד מיוחד, זה לא אומר שמגיע לנו עונש".

 

כמיליון וחצי בעלי מוגבלויות חיים כיום בישראל, 721 אלף מהם סובלים ממוגבלות חמורה והיתר מכזו המוגדרת מתונה. הדו"ח האחרון שפרסמה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים, קובע כי הכנסתם של הנכים נמוכה באופן ניכר מזו של יתר האוכלוסיה שלא סובלת מבעיה בריאותית כרונית.

 

גובהה של ההכנסה הממוצעת ברוטו לנפש של אנשים עם מוגבלות חמורה עומדת על רק 63 אחוזים מזו של יתר האוכלוסייה. אותו נתון באשר לאלו הסובלים ממוגבלות מתונה עומד על 79 אחוזים מגובה ההכנסה.


פורסם לראשונה 24/10/2010 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת נכים (ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים