שתף קטע נבחר

מצלמות המהירות: קנסות בכמיליארד שקל בשנה

מערך חדש של מצלמות מהירות ומצלמות רמזור, שהפעלתו תחל בסוף השנה, צפוי בשנה הראשונה להפעלתו להניב 370,000 דו"חות תנועה. במשרד לביטחון פנים מעריכים כי סך הקנסות שייגבו באמצעות המצלמות עשוי להגיע בסופו של דבר לכמעט מיליארד שקל בשנה

300 מצלמות אכיפה, 1,850,000 דו"חות תנועה בשנה, וקנסות בסך 925 מיליון שקל. עד סוף 2010, צפויים המשרד לביטחון פנים, משרד התחבורה ומשטרת ישראל, להפעיל מערך אכיפה דיגיטלית, אשר במסגרתו ייפרסו ברחבי הארץ עשרות מצלמות מהירות ומצלמות רמזור. על-פי נתונים שנמסרו היום (ג') ל-ynet מהמשרד לביטחון פנים, בשנה הראשונה להפעלת המערך - שיימנה 60 מצלמות החל ממרץ 2011 - צפויים להירשם כ-370,000 דו"חות תנועה לנהגים. במשרד מעריכים כי סך הקנסות שייגבו בגין דו"חות אלה יגיע ל-185 מיליון שקל, על-פי חישוב של 500 שקל בממוצע לכל דו"ח.

 

עם פריסת מערך האכיפה במלואו בעוד כשלוש שנים, והפעלת 200 מצלמות מהירות ו-100 מצלמות רמזור בסך-הכל, מעריכים במשרד לביטחון פנים כי מספר הדו"חות יוכפל פי חמישה, ויגיע למיליון ו-850 אלף בשנה. סך הקנסות שייגבה בגין הדו"חות יגדל בהתאם, ויגיע ל-925 מיליון שקל בשנה. יש לציין כי נתונים אלה מבוססים על הערכות ראשוניות, ועשויים להיות נמוכים יותר לאחר שהנהגים "יילמדו" את מיקומן של המצלמות, ויאטו את מהירות נסיעתם. מספר דו"חות המהירות הניתנים כיום לנהגים מוערך בכמה מאות אלפים בלבד.


המשרד לביטחון פנים: יש להחליף את המצלמות הישנות (צילום: עידו ארז) 

 

על-פי לוח הזמנים המעודכן של הפרויקט, הנקרא "א3", עד אמצע דצמבר יוצבו 21 מצלמות ו-21 עמדות. העמדות הנוספות ישמשו לניוד של המצלמות - מהלך שאמור להגדיל את יעילותן. בין ינואר ומרץ 2011, מתכננים במשרד לביטחון פנים להשלים את הצבתן של 39 מצלמות נוספות ו-140 עמדות. עם זאת, המיקום המדויק של המצלמות אינו סופי. במשרד לביטחון פנים, ביחד עם הרשות הלאומית לבטיחות ואגף התנועה במשטרה, שוקלים לשנות את פריסתן, ולהציב יותר מצלמות בתחום העירוני מכפי שתוכנן בתחילה.

 

6,170 דו"חות ביום

הערכות המשרד לביטחון פנים בנוגע להיקף הדו"חות הן ראשוניות בלבד, והתפוקה בפועל של המצלמות עשויה להיות גבוהה יותר - אך גם נמוכה יותר. החישוב של המשרד מתבסס על תפוקה שנתית של כ-6,170 דו"חות לכל מצלמה. אולם, המצלמות יכולות להגיע לתפוקה גבוהה יותר - כ-120 דו"חות ביום כל אחת - ובכך עשוי סך הדו"חות והקנסות לגדול.

 

עם זאת יתכן כי הנתון בפעול יהיה דווקא נמוך יותר: לאחר פריסת מערך המצלמות עשויים הנהגים "ללמוד" את מיקומן, ולהאט את מהירות נסיעתם בהתקרבם לכל מצלמה. שינוי זה באופי הנהיגה עשוי להוריד את מספר הדו"חות שיפיק המערך החדש. סקרים שנערכו בשנים האחרונות באנגליה, מלמדים כי נהגים נוטים לבלום בפתאומיות באתרי מצלמות, ובכך עלולה להיווצר סכנה בטיחותית.

 

נתונים שפורסמו בעבר באנגליה, בה פועלות אלפי מצלמות מהירות, עשויים ללמד כי הערכות המשרד לביטחון פנים מעט מוגזמות. כך למשל, ב-2007 נרשמו באנגליה כ-1.5 מיליון דו"חות מהירות, שהכניסו לקופות המדינה כ-90 מיליון ליש"ט. עם זאת, אין ספק כי התקנת המצלמות הגדילה משמעותית את סך דו"חות המהירות: ב-1997 נרשמו באנגליה רק כ-700 אלף דו"חות. 

 

"לצמצם כשלים אנושיים"

במשרד לביטחון פנים מבהירים כי מטרתו היחידה של מערך המצלמות החדש היא להוריד את מספר התאונות ואת מספר ההרוגים, ואילו העלייה הצפויה בגביית הקנסות כלל אינה מהווה יעד. במשרד העריכו בעבר כי הפעלת המצלמות תביא לירידה של כ-20% במספר התאונות הקטלניות. במשרד גם מציינים כי מערך המצלמות הנוכחי של המשטרה מיושן, וזקוק בדחיפות להחלפה.

 

ראוי לציין כי הפעלת המערך זכתה בעבר לתמיכה של ועדת שיינין, שקבעה את התוכנית הלאומית למאבק בתאונת. בהתייחסם להתקנת מצלמות אכיפה דיגיטליות קבעו חברי הוועדה כי "טכנולוגיות מתקדמות רבות פותחו במהלך השנים האחרונות במטרה לצמצם את היקף תאונות הדרכים ואת נזקיהן. לטכנולוגיה חמישה רבדים - יכולת להקטין את שיעורי החשיפה של בני אדם לסיכונים, לצמצם את הכשלים האנושיים, לצמצם את מספר התאונות הנגרמות מכשל אנושי, לצמצם את חומרת הנזק בתאונות וליעל את מערכת האכיפה".

 

אלא שמומחי בטיחות בכירים טוענים כי תחזיות המשרד לביטחון פנים לוקות באופטימיות-יתרה. בעבר אמר ל-ynet ד"ר משה בקר, מומחה תחבורה ובטיחות ותיק, כי "הניסיון לטעון שהצבת מצלמות מהירות או הורדת המהירות המרבית, יביאו לירידה חדה במספר תאונות הדרכים, אינו רציני". בקר אף העריך כי הפוטנציאל האמיתי של המצלמות בהורדת מספר התאונות, נמוך משמעותית מכפי שטוענים במשרד לביטחון פנים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הפחתת מהירות תוריד את מספר התאונות?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים