שתף קטע נבחר

כנסייה קתולית בירושלים: המשטרה מפקירה אותנו

האב מייקל אוסליבן מכנסיית "בית אברהם" שבראס אל-עמוד טוען כי המשטרה אינה טורחת לחקור תלונות על מעשי ביזה והתנכלויות לכנסייה. "ציפיתי ליותר מהמדינה היחידה שטוענת להיות דמוקרטיה במזרח התיכון", אמר. המשטרה מכחישה את הטענות: "בכל המקרים נפתחה חקירה נמרצת"

הכנסייה הקתולית-צרפתית "בית אברהם" (Maison D'Abraham) שבמזרח ירושלים טוענת כי למרות שהיא סובלת ממעשי ביזה והתנכלויות בתקופה האחרונה, המשטרה לא מגינה עליה ואף אינה טורחת לחקור תלונות שהוגשו אליה.

 

"משטרת ישראל אינה מגינה עלינו", טען בשיחה עם ynet האב מייקל אוסליבן, מנהל הכנסייה. "רק בחודש האחרון היו לנו שתי תקריות עם משאית גדולה מסוג 'וולבו', אשר פגעה במכוון בשער הכניסה שלנו וברחה. לאחר התקרית השנייה הגשנו תלונה למשטרה, אך דבר לא קרה. הם אפילו לא שלחו שוטר למקום לבדוק את טענותינו".

 

כנסיית "בית אברהם", אי ירוק ושלו בשכונת ראס אל-עמוד שבמזרח ירושלים, נוסדה בשנת 1964 לבקשתו של האפיפיור פול ה-6 בעת ביקורו בארץ הקודש. בחזונו, ראה האפיפיור את הכנסייה כמקום שיספק את צרכיהם של צליינים נוצרים העולים לירושלים ללא אמצעים כלכליים. מדי שנה, פוקדים אלפי תיירים מכל רחבי העולם את הכנסייה המשמשת גם כבית הארחה במחיר עממי, אך בתקופה האחרונה סובלת הכנסייה, כמו גם דייריה, ממעשי התנכלות וביזה.

 

האב אוסליבן אומר כי התקריות האחרונות הן רק דוגמאות בודדות להפקרות הביטחונית איתה נאלצים דיירי הכנסייה לחיות. לדבריו, "אנו סובלים מפריצות, גניבות והתנכלויות אך המשטרה לא עושה דבר, או שרק מתחזה לעשות. לפני כשנתיים תפסנו פה גנב 'על חם' בעת מעשה שוד, הסגרנו אותו למשטרה, אך זו שיחררה אותו כעבור יום אחד. אחרי חודשיים הוא חזר לגנוב". 


אחד מחדרי האכסנייה של הכנסייה (צילום: נועם מושקוביץ)

 

עם זאת, אומר אוסליבן, לעתים היעדר הפעולה של המשטרה עדיף מהיתקלות איתה פנים אל פנים. "לפני כחודש וחצי, בעת המהומות בסילוואן נכנסו למתחם שלנו כוחות משטרה ויס"מ ללא אישורים וצווים, וערכו פה חיפוש. למרות שאלותינו, הם התעלמו, פשוט נכנסו ללא רשות והתחילו להפוך דברים", אמר. התחושה הרווחת בכנסייה, מספר המנהל, היא של חוסר ביטחון: "תיירים וצליינים הינם קורבנות קבועים למעשי שוד, כייסות וגניבת ארנקים ודרכונים. ישנם מספר 'נקודות חמות' ידועות במרכזים נוצרים, כמו מלון 7 הקשתות, הויה-דולורוזה, כנסיית סנט אן, שער האריות וגם כאן. המשטרה מודעת לתופעה, אך אינה פועלת להגן על הצליינים והתיירים".

 

משרד התיירות: נזק תדמיתי לישראל 

מה שמכעיס יותר את אב הכנסייה, הוא כי ההתנחלות היהודית השכנה, מעלה זיתים, זוכה לדבריו ליחס שונה מרשויות האכיפה. "אם יש התרחשות אפילו קטנה בהתנחלות של מוסקוביץ' (אחד התורמים היהודים הגדולים להתיישבות במזרח ירושלים – ר.מ) לידינו, הם באים בכוחות גדולים". הוא טוען כי התופעה מעידה על אפליה בירושלים: "זו הנקודה האמיתית. התושבים הערבים שהם חלק אינטגרלי מהעיר, וגם אנחנו, אינם דיירים שווים בפני המדינה".

 

בעקבות התקריות, גם נציגות הוותיקן במזרח ירושלים קיבלה פניות מהכנסייה. "לכנסיות הנוצריות

בירושלים יש סטטוס מיוחד עוד מהתקופה העות'מאנית, אך איננו מקבלים תחושת ביטחון ושוויון. ציפיתי ליותר מהמדינה היחידה שטוענת להיות דמוקרטיה במזרח התיכון", אמר אוסליבן, "אני בא מאירלנד, ואני למדתי שלדמוקרטיה יש מחיר. אני גם כן מגיע ממה שמכונה 'העולם החופשי', בו אזרחים אמורים לקבל יחס דומה. זהו האתגר הגדול ביותר לדמוקרטיה הישראלית".

 

משרד התיירות מסר כי הוא "רואה בחומרה תופעות של פגיעה בתיירים ובאתרי תיירות, המסבות נזק תדמיתי ותיירותי לישראל ולכל העוסקים בה. המשרד פועל במשותף עם משטרת ירושלים - האחראית על הטיפול והאכיפה בנושא ובשל חשיבותו, המשרד גם משתתף בתקצוב משטרת התיירות הפועלת בעיר. המשרד יעמוד בקשר עם אב הכנסייה בימים הקרובים, בכדי לעמוד על המצב והפתרונות הנדרשים".

 

ממשטרת ירושלים נמסר כי "באזור גד שמנים וראס אל-עמוד מסיירים כוחות משטרה, מג"ב ומשטרת התיירות המתמחה בטיפול בתיירים, וזאת כדי למנוע הטרדות, היטפלות וכייסות של תיירים. במהלך החודשים האחרונים במשטרת המחוז התקבלו תלונות ספורות בלבד בגין הטרדה ובכל המקרים נפתחה חקירה נמרצת לאיתור החשודים". במשטרה מוסיפים כי "במהלך החודשים האחרונים נתפסו על חם במבצעים יזומים של המשטרה חמישה כייסים שניסו לכייס תיירים על חם. באשר לתלונתו של הכומר, הרי שהיא נחקרת ומעבר לזה פעילות המשטרה נגד תופעות פשיעה נגד תיירים תימשך".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין שוויון וביטחון. האב אוסליבן
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים