שתף קטע נבחר

דו"ח: טורקיה מפרה זכויות אדם בשטחה

דו"ח של ארגון Human Rights Watch מתאר כיצד אנקרה פוגעת בזכויותיהם של אזרחים, שהפגינו בעד המחתרת הכורדית. סטודנט שסימן את סמל הניצחון בידו נידון ליותר משש שנות מאסר. אם לשישה נשלחה לשבע שנים בכלא, כי הניפה כרזה בה הביעה מחאה על תנאי הכליאה של מנהיג המחתרת

בחודשים האחרונים תוקפים מנהיגי טורקיה שוב ושוב את ישראל על כך שהיא פוגעת בזכויותיהם של הפלסטינים ופועלת כ"מדינת טרור", אלא שדו"ח חדש של ארגון Human Rights Watch, המתפרסם הבוקר (יום ב'), מגלה שלטורקים יש בהחלט במה לטפל אצלם בבית.

 

בדו"ח נטען כי למרות שטורקיה חתומה על כמה אמנות לשמירת זכויות אדם, היא מפירה אותן באופן תדיר ומעמידה לדין מפגינים באשמת סיוע לארגוני טרור. בנוסף, אנקרה מפירה את חופש הביטוי וחופש ההתכנסות - בעיקר באזורים הכורדים בדרום המדינה.

 

במסמך, המתפרס על-פני עשרות עמודים, נכתב כי השימוש בחוקים נגד טרור כדי להעמיד לדין מאות מפגינים כורדים כאילו היו לוחמים חמושים מפר את חופש הביטוי, את חופש ההתאגדות ואת חופש ההפגנה.


דיכוי הפגנת מורדים כורדים (צילום: רויטרס)

 

בדו"ח מתוארים 26 מקרים של אנשים שהואשמו בעברות טרור, רק משום שהשתתפו בפעולות מחאה שהממשלה הגדירה כאוהדות את מפלגת הפועלים של כורדיסטן, ה-PKK, שהוצאה מחוץ לחוק בטורקיה. מאות מפגינים כורדים מוחזקים כיום בבתי סוהר וממתינים לסיום משפטיהם או למתן החלטה בערעורים שהגישו נגד הרשעותיהם. אחרים מרצים עונשי מאסר ממושכים שאושרו על-ידי בית המשפט העליון לערעורים בטורקיה.

 

בתי המשפט פסקו כי די בנוכחות בהפגנה שה-PKK עודדה אנשים להשתתף בה, כדי שאדם ייחשב כמי שפעל על-פי הוראות המחתרת הכורדית.

 מפגינים נענשו בחומרה על פעולות טרור, אפילו כאשר העבירה שביצעו הייתה לסמן בידם את סמל הניצחון, למחוא כף, לצעוק סיסמה של ה-PKK, ליידות אבן או לשרוף צמיג.

 

בחודש יולי, בעקבות ביקורת שנמתחה מבית ומחוץ על העמדתם לדין של ילדים שנכחו בהפגנות כורדיות באשמת טרור, תיקן הפרלמנט את החוקים כך שהרשעות כאלה יתבטלו וכך שתימנע העמדתם לדין של ילדים בבתי הדין המתמחים בתיקי טרור.

 

בהמשך הדו"ח מתוארים כמה מקרים של טורקים שהועמדו לדין ונשפטו לתקופות מאסר - רק כיוון שהתבטאו נגד השלטון. סטודנט מרצה עונש של יותר משש שנות מאסר, רק מפני שסימן בידו את סמל הניצחון לפני ארבע שנים וחצי, במסע הלוויה שנערך לארבעה חברי המחתרת הכורדית.

 

צעק "יחי אוצ'לאן" ונידון ל-7 שנות מאסר

הנה כמה מהמקרים הנסקרים בדו"ח. בכל אחד מהם קבע בית המשפט כי הנאשם השתתף בהפגנה על-פי הוראות ה-PKK, וזאת על סמך דיווחי חדשות שפורסמו לקראת ההפגנה ושבהם נטען כי ה-PKK קרא לאנשים להשתתף בהן. אשה אחרת, אם לשישה ילדים, נידונה לשבע שנות מאסר - רק מפני שהניפה כרזה בה הביעה מחאה על תנאי הכליאה של מנהיג ה-PKK.

 

גבר נוסף התבטא בעד ראש המחתרת הכורדית וצעק "יחי יושב הראש אוצ'לאן" בהפגנה. העונש שנגזר עליו הוא שבע שנות מאסר. מקרים דומים אחרים מפורטים גם הם בדו"ח.

 

רק באמצע החודש שעבר החל משפטם של 150 כורדים בטורקיה, 12 מתוכם ראשי ערים, שהואשמו בחברות במחתרת הכורדית. על-פי הדו"ח כ-1,700 איש ממתינים למשפטם -

 לאחר שהואשמו בקשר למחתרת. והם לא היחידים. בשלוש השנים האחרונות הועמדו לדין מפגינים, על סמך חוקי טרור רחבים אשר הועברו כהוראות של דיני העונשין משנת 2005, וכן על סמך תקדימים משפטיים.

 

הדו"ח קורא לרשויות בטורקיה לתקן את החוקים שהובילו להחלה שרירותית ועונשית של אישומים הנוגעים לטרור על מפגינים, להקפיא את המשפטים שעודם מתנהלים נגד מפגינים על-פי חוקים אלה, ולבחון מחדש את עניינם של אלה שכבר הורשעו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה הטורקי ארדואן
צילום: AP
הפגנה של כורדים באיסטנבול
צילום: AP
מומלצים