שתף קטע נבחר

זירת הקניות

רוצים אוויר נקי - בלי צינור גז בשטח

נציגי כפרים ערביים בגליל אמרו בדיון בכנסת, כי אינם מוכנים שבאדמותיהם יעבור צינור הגז הטבעי, מחשש לפגיעה ברכושם ובסביבה. יו"ר וועדת הפנים והגנת הסביבה הורה לבדוק בשנית את החלופות לנתיב המתוכנן

תושבי הכפרים הערביים משהד, טורען וכפר-כנא שבגליל, רוצים לנשום אויר נקי מזיהום מפעלי התעשייה באזור, אבל מתנגדים שצינור הגז הטבעי יעבור באדמותיהם, מחשש לפגיעה ברכושם ובסביבה הטבעית בכלל. כך התברר בדיון שנערך היום (ב') בוועדת הפנים והגנת הסביבה.

 

 

צינור המריבה עתיד לחבר את אזור התעשייה ציפורית למוביל הגז הארצי, במטרה להחליף את הסולר והמזוט המזהמים. "אנחנו בעד החיבור לגז, אבל התכנית לא נכונה כי היא גוררת הפקעת קרקעות ופוגעת בערכי טבע ונוף ייחודיים", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). 

 

חנין הוסיף, כי לא נבדקו חלופות לנתיב המתוכנן, אף שישנן כאלה, למשל נתיב שיעבור דרך מגדל העמק ושלדבריו, "אינו פוגע באופן קיצוני באנשים ובסביבה, וככל הידוע לנו הוא גם יותר זול".

 

נציגת משרד התשתיות, ירדנה פלאוט, אמרה בתגובה שכל החלופות שנבדקו נפסלו בגלל המכשולים הטופוגרפיים. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), ביקש להעביר לבדיקת הוועדה את החלופות שנפסלו.

 

"נגד סחר החליפין של אוויר נקי ותעסוקה"

מפעל הזכוכית פניציה עתיד להיות המפעל הראשון שיבצע את ההסבה לגז. במכתב שנשלח היום מהמפעל לחברי הוועדה, מצוין שמועסקים בו 100 מתושבי הכפרים ושמספרם יעלה בקרוב ל-140 עובדים.

 

עם זאת צוין, כי המפעל חייב לעבור ממזוט לגז על מנת לעמוד בתחרות ולשפר את איכות האוויר. "עצירת קו צינור הגז לאזור התעשייה ציפורית משמעה, ש-140 משפחות לא יהודיות יהיו ללא פרנסה ושהאוויר באזור יהיה פחות נקי", נאמר במכתב.

 

ראש המועצה המקומית משהד, סלימאן ואג'יה, אמר בתגובה, כי "אנחנו סובלים מהעשן של פניציה ולא מתנגדים לשיפור הבריאות ולסביבה נקייה, אבל לא על חשבוננו. שמפעל פניציה ידאג לעצמו". 

 

ח"כ חנא סוויד (חד"ש) הוסיף, כי "אנחנו נגד סחר החליפין הזה של אוויר נקי ותעסוקה. פיניציה לא עושים טובה לאף אחד שהם מעסיקים ערבים, ולא הוגן שמפקיעים אדמות לצורכי ציבור, כשהנהנה הוא מפעל פרטי, בעוד שאת המחיר משלמים הכפרים".

 

מהנדס העירייה מרדכי קורן אמר בתגובה, כי "פניציה היא החלוץ של המעבר לגז, ולאחר מכן יבואו המפעלים השכנים. אין פגיעה סביבתית או הפקעת אדמות בהיקפים המדוברים. לכל היותר יש מגבלות בנייה שוליות, אך לא על העיבוד החקלאי של האדמות".

 

"כלכלת האיזור זקוקה לאנרגיה ירוקה"

נציגת משרד הפנים מיכל איתן, הדגישה בדיון, שאין הפקעת אדמות אלא רק "מגבלות בניה ושימוש שוליות". עוד היא ציינה, כי הוחלט למנות חוקר שיבדוק את תלונות התושבים, למרות שהתוכניות הובאו לדבריה מראש לידיעת הכפרים.

 

פלאוט ציינה כי תכנון הנתיב היה צמוד לתשתיות קיימות ובעיקר לכבישים. "אף אחד לא ייכנס לאדמות הכפרים בכוח. נהיה קשובים לכל התנגדות ומקווים להיכנס רק בטוב. הכל פתוח", היא אמרה. 

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) טען במהלך הדיון, כי הכפרים כבר סבלו מהפקעת אדמות לצורכי פיתוח כבישים בסביבה, והם לא יסבלו הפקעה נוספת, מאחר שהדבר פוגע בהכנסתם ומוריד לאפס את הערך הפוטנציאלי של הקרקע.

 

מנהל אזור התעשייה זאב הרטמן אמר, כי אם ייגרם נזק לבעלי אדמות פרטיות - המדינה צריכה לפצות אותם. בד בבד הוא הדגיש, כי "האוויר וכלכלת האזור, שזוללת חשמל ומזהמת, זקוקים לאנרגיה ירוקה. בשורת הגז כבר מביאה להקמת 4 מפעלים חדשים לאחר שיתוק של שנים, ותרפא את מאות ילדי האזור הסובלים ממחלות בדרכי הנשימה".

 

חקלאי הכפרים חברי "אגודת הגליל" ונציגם עו"ד עלי חיידר אמרו בתגובה: "אנחנו לא מדברים על פיצויים. הייתם צריכים להתייעץ אתנו מלכתחילה אבל לא שיתפתם ועכשיו אתם פוגעים בזכויות הקניין של אנשים ובערכי טבע. אנחנו תובעים רק פתרונות חלופיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת הקידוח בחיפה
צילום: רויטרס
מומלצים