שתף קטע נבחר

סער: נפרסם עקרונות יסוד בנושא החופש האקדמי

בדיון בוועדת החינוך של הכנסת בנושא הדרת מרצים "ציוניים", הזהיר שר החינוך: "צריך להיזהר מאוד מפגיעה בתרומות של מוסדות". נציג "אם תרצו" אמר כי "מי שמנסה לסתום לנו את הפה הוא מי שרוצה למנוע חופש אקדמי"

בוועדת החינוך של הכנסת נערך הבוקר (יום ג') דיון סוער בנושא החופש האקדמי במוסדות להשכלה גבוהה, ובטענה כי הנהלת המוסדות מדירה מרצים שמעזים לחשוב אחרת, ולתמוך בעמדות ציוניות. בוועדה השתתף שר החינוך, גדעון סער, שאמר כי במועצה להשכלה גבוהה, שהוא עומד בראשה, מתכוונים לפרסם קוד אתי של עקרונות יסוד כדי למנוע פגיעה בחופש האקדמי.

 

"חובה על המוסדות לבדוק את הטענות לפגיעה בחופש האקדמי", אמר השר סער, "הדיון הציבורי הוא לגיטימי והניסיון להשתיק את הדיון הזה הוא לא דמוקרטי". בהתייחסו למכתב של תנועת "אם תרצו" לנשיאת אוניברסיטת בן-גוריון,

הזהיר שר החינוך מפני פגיעה במוסדות האקדמיים והוסיף כי "צריך להיזהר מאוד מפגיעה בתרומות של מוסדות".

 

פרופ' אהרון שי, רקטור אוניברסיטת תל אביב, טען אמר כי הוא מתנגד להצעת שר החינוך לפרסם קוד אתי להשכלה הגבוהה. "הקמת קוד אתי לאקדמיה עלולה להרוס את האקדמיה ותפגע בחופש האקדמי של המרצים", טען.


סער בוועדת החינוך. "הדיון הציבורי הוא לגיטימי" (צילום: נועם מושקוביץ)

 

ארז תדמור מתנועת "אם תרצו" טען בדיון כי "המאבק פה הוא למען חופש אקדמי כי כיום אין חופש אקדמי, ומי שמנסה לסתום לנו את הפה הוא מי שרוצה למנוע חופש אקדמי".

 

"דיון כזה אסור שיתנהל בין פוליטיקאים"

במהלך הדיון שני נציגים של הוועדה לזכויות האזרח לאחר שדיברו ללא רשות והעירו כי תנועת "אם תרצו" לא תקבע מיהו ציוני. כמו כן, התנהלו חילופי דברים בטונים צורמים בין יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב, לבין ח"כ חיים אורון ממרצ.

 

ח"כ אורון אמר כי "דיון כזה אסור שיתנהל בין פוליטיקאים". לדבריו, החופש האקדמי מעוגן בחוק ו"אם מישהו רוצה לתקן את החוק – זו זכותו. אם מרצה שנפגע רוצה להוציא ספר על למה לא קיבלו אותו – זו זכותו".

 

עדי ארבל מהמכון לאסטרטגיה ציונית טען כי יש הטייה באקדמיה לטובת עמדות פוסט-ציוניות, ואין ייצוג לעמדות שכנגד. "בחנו את מכוני המחקר שפועלים בחסות האקדמית ומצאנו חמישה מכוני מחקר שתומכים באג'נדה פוסט-ציונית. באמצעות הייצוג שניתן בפאנלים ובכנסים לנושאים השונים נבחן הנושא בהתאם למתודולוגיה שהוצגה.

הפאנלים נמצאו לא מאוזנים בצורה קיצונית". הוא טען כי מרצים "ציוניים" לא מקבלים משרות באקדמיה. "יש מספר דוגמאות של אנשים ששמם ידוע, עלה גם בתקשורת, שבגלל העמדות שלהם לא זכו לקבל משרות מן המניין, לדוגמה פרופ' אברהם דיסקין מהאוני' העברית שמסיבות כאלה ואחרות הוא לא זכה לפרופ' מן המניין".

 

מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר בעקבות הדיון: "אנו רואים סכנה גדולה באיומים בהם נוקטים גופים פוליטיים כנגד מוסדות אקדמיים, בניסיון להחדיר ברגל גסה פוליטיזציה למוסדות אלו. הניסיון הצורב של העבר מלמד שמהלכים הרי-אסון החלו בתביעות של ארגונים לבער חומרי לימוד ש'אינם תקינים' אידיאולוגית-פוליטית, ולהיפטר ממורים שהוגדרו כ'מסוכנים לחוסן האומה'. אסור שגופים פוליטיים יהלכו אימים על מוסדות אקדמיים במדינה דמוקרטית. כראוי למדינה דמוקרטית נאורה, האקדמיה בישראל איננה גוף פוליטי, והסגל האקדמי שלה נבחר לכן על-פי אמות מידה אובייקטיביות בלבד של מצוינות במחקר ובהוראה". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להיזהר מפגיעה במוסדות. סער
צילום: עידו ארז
מומלצים