שתף קטע נבחר

הקשישים ל-OECD: "סייעו בהעלאת הקצבאות"

בדיקה שערכה הסתדרות הגמלאים מזכירה לנו שוב את מה שידענו מזמן: שנתיים אחרי שנתניהו הבטיח להעלות אותן, קצבאות הזקנה בישראל הן הנמוכות בכל ה-OECD (חוץ ממקסיקו). הגמלאים: "האוצר חילק לעשירים הקלות מס ב-46 מיליארד שקל שהיו פותרות את מצוקתנו". הגמלאים יפגינו בעת ביקור יו"ר ה-OECD בארץ

מצב הקשישים בישראל אינו משתפר - אבל נראה שלאף אחד זה לא בוער. מחקר חדש שערכה התאחדות הגמלאים מאושש את מה שכולנו היינו אמורים לדעת: קצבאות הזיקנה בישראל הן העלובות ביותר בעולם המערבי, לפי כל קנה מידה.  

 

לפי המחקר, עומדות קצבאות הזיקנה בארץ על כשליש מהממוצע בארצות המפותחות החברות בארגון המדינות המפותחות, OECD, שישראל הצטרפה אליו לאחרונה - וזאת, גם כשלוקחים בחשבון את ההבדלים בין המדינות ביוקר המחיה. מהנתונים עולה כי קצבאות הזקנה בישראל מהוות רק 2.7% מהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג), לעומת 6.5% בממוצע במדינות החברות ב-OECD.

 

קצבאות הזיקנה בכל המדינות החברות בארגון, למעט מקסיקו, הן גבוהות יותר ביחס ליוקר המחיה, ובכך נכללות ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, ניו-זילנד, דרום קוריאה, יפן, וכן כל מדינות מערב אירופה, יוון, טורקיה, וכן רבות ממדינות מזרח אירופה שהצטרפו לארגון - כמו פולין, הונגריה, ליטא ועוד.

 

קיצבת הזיקנה באוסטריה, לדוגמה, מהווה 12.2% מהתוצר האוסטרי - כמעט פי חמש מאשר בישראל, ובצרפת 11% מהתוצר, כלומר, פי 4 מהקצבה הישראלית (בהתאמה להבדל ברמת החיים בין שתי המדינות, שאינו גדול). הקיצבה בבריטניה ובארצות הברית היא נמוכה יותר, ועומדת על "רק" כפליים מזו שבישראל 5.5% ו-5.3% מהתמ"ג בהתאמה.

 

הבטחות כמו חול ולקשישים אין מה לאכול

למעשה, מדובר בנתונים ישנים ומוכרים, שפורסמו כבר שוב ושוב ב-ynet ובכלי תקשורת אחרים וכן בפרסומים ממלכתיים של גופים כמו מחלקת המחקר של בנק ישראל. הקיצבה הנמוכה הייתה נושא מרכזי במערכת הבחירות של 2006, ועלה גם ב-2009. מרבית המועמדים לבחירות הבטיחו להעלות את הקיצבה, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבטיח בפירוש להעלות אותה ב-50% ל-2,400 במצע הבחירות של מפלגתו, הליכוד - אבל הקצבה, כידוע, לא עלתה.

 

עד כה, במקום להעלות את הקיצבה, הצליח ה"לובי החברתי" בכנסת אך ורק לטרפד את כוונת האוצר להקפיא את קצבת הזיקנה יחד עם קצבאות אחרות שהוא מבקש להקפיא בחוק ההסדרים הקרוב. בהסכם הקואליציוני של הליכוד עם העבודה יש הבטחה עמומה לעבודה להעלות את הקיצבה, אבל ח"כים המעורים בעניין מעריכים כי גורלו של ההסכם יהיה כגורל הניסיון להעלות את הקצבה בהצעת חוק של סיעת הגמלאים, שעלתה בכנסת הקודמת, והאוצר טירפד.

 

"אולי אנחל גורייה יקשיב לנו"

"התייאשנו מממשלת ישראל ומההבטחות שלה לפתור את הבעיה", אומר ל-ynet יו"ר הסתדרות הגמלאים, גדעון בן ישראל, "אנחנו כל כך מיואשים שבמקום לפנות אליה נפנה לארגון ה-OECD, אולי הם יעלו לנו את הקצבה. אנחנו מתכוונים להפגין מול בית ראש הממשלה נתניהו, ביום ראשון הבא בבוקר, בזמן שהוא ייפגש עם יו"ר הארגון, אנחל גוריה. נתניהו גאה, בצדק, בכך שהם קיבלו אותנו לשורותיהם, אבל אם אנחנו רוצים להיות ראויים לחברות בארגון אנחנו חייבים למחוק את החרפה".

 

"הנתונים שחשפנו היום מאשרים את הטענה הקבועה שלנו: ממשלות ישראל לדורותיהם, ובעיקר משרד האוצר, הפקירו את הגמלאים. 'ביבי הישן' (נתניהו, כששימש כשר האוצר - ת"ג) פגע בנו הכי הרבה ואנחנו מקווים ש'ביבי החדש', המתיימר להיות חברתי, יתקן את המעוות".

 

כדי להביא את קצבת הזיקנה לרמה ראויה צריך המון כסף. מאיפה היה צריך לקחת אותו?

 

"ב-10 השנים האחרונות הממשלה חילקה לשכבות העשירות ולמעמד הביניים הקלות מס בהיקף כולל של 46 מיליארד שקל. במחצית הכסף הזה אפשר היה להקל את חייהם של מאות אלפי גמלאים, להוציא אותם מחרפת עוני ולהביא את הקצבה בישראל לרמה ראוייה לארגון OECD".

 

ומה עושים הקשישים בגימלאות? קונים תרופות

עוד עולה מהנתונים שאספו הגמלאים, כי כרבע מכלל הקשישים בישראל מוגדרים עניים לעומת 13.3% בממוצע במדינות ה-OECD.

 

אחת הסיבות לכך היא שלקשישים בישראל יש לא רק פחות הכנסות, אלא גם יותר הוצאות. ממחקר הסתדרות הגמלאים עולה כי המימון הציבורי של הבריאות בישראל מהווה רק כ-57% מסך ההוצאה הכללית לבריאות לעומת 72% באירגון הבינלאומי - כאשר אותם קשישים ישראלים שיכולים להרשות לעצמם לעשות זאת, הם מקור המימון העיקרי של 43% הנותרים. מספר המיטות לטיפול נמרץ ב-OECD הוא 3.6 לאלף תושבים לעומת 2 בישראל.

 

אם להוסיף לכל אלה את העובדה שגם גיל הפרישה בישראל הוא מהגבוהים במערב, הרי שברור שישראל היא המדינה הגרועה ביותר להזדקן בה. וזאת, למרות שישראל, הנהנית מריבוי טבעי גבוה, היא מדינה צעירה מאוד, שאין בה, עדיין, אוכלוסיית קשישים שמוטלת על גב המשק כמו במדינות אירופה: אחוז הקשישים בארצות ה-OECD עומד על 15%, לעומת 10% בלבד בישראל.

 

צבי לביא ואליצפן רוזנברג השתתפו בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקצבאות: 2.7% מהתל"ג בישראל
צילום: AFP
אנחל גורייה, יו"ר ה-OECD
צילום: OECD
מומלצים