שתף קטע נבחר

הצעת חוק: דיבורית חובה בכל רכב חדש

לפי ההצעה, כל רכב חדש יחוייב בהתקן דיבורית לטלפון הסלולרי. לדברי חברי הכנסת שאמה וטיבייב, העונשים הכבדים והתאונות אינם מרתיעים את הציבור, ולכן יש לתקוף את הבעיה מכיוון אחר

משולש אזהרה, אפוד זוהר, ודיבורית. חברי הכנסת כרמל שאמה ורוברט טיבייב הניחו אתמול (ב') על שולחן הכנסת הצעת חוק חדשה, לפיה כל מכונית חדשה תחויב בהתקנת דיבורית, כתנאי לקבלת רישיון רכב. "ככל הנראה, לא העונשים הכבדים ולא התאונות מרתיעים את הציבור מהשימוש בטלפונים הניידים", מציינים חברי הכנסת בדברי ההסבר המלווים את ההצעה, ומוסיפים - "נראה שיש לגשת לבעיה באופן מעט שונה".

 

 

"אנשים מוצאים את עצמם עסוקים בזמן הנהיגה בפעולות רבות ומגוונות אשר לעתים יכולות לסכן אותם, את הנוסעים איתם ברכב ואת המשתמשים האחרים בדרך", כותבים שאמה וטיבייב בהצעת החוק. "לרוב מדובר בשימוש כלשהו בטלפון הנייד בעת הנהיגה, שהוכח כי הוא מהווה סיכון רב וגורם לתאונות קטלניות ולפגיעות קשות בגוף ובנפש".


"העונשים לא מרתיעים משימוש בטלפונים ניידים" (צילום: Jupiter)

 

ראוי לציין כי בתוכנית שהגישה ביולי האחרון, החליטה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לקדם חוק שיחייב התקנת דיבורית בכל כלי הרכב בישראל. מוביל היוזמה הוא יו"ר הרשות, אוריאל לין, שאמר ל-ynet כי "יש הבדלים גדולים בין שימוש בטלפון נייד ביד אחת ונהיגה באחרת, ובין מצב שבו הטלפון מוצב במתקן קבוע". לדבריו, "שימוש בדיבורית אינו עבירה על החוק, וזאת לעומת החזקת טלפון נייד ביד ודיבור בזמן נהיגה - המהווים עבירה".

 

אלא שדעה זו - כמו-גם הצעת החוק של שאמה וטיבייב - מנוגדת לעמדת מומחי בטיחות רבים, ובכלל זאת חוקרי הרשות לבטיחות עצמה. במסמך שפורסם בשבוע שעבר, לרגל יום המחויבות הלאומי לבטיחות בדרכים, קבעו ברשות כי "מחקרים רבים מצביעים על כך שמידת הסחת הדעת שנגרמת בעת שיחה בטלפון עם דיבורית, דומה למידת הסחת הדעת ללא דיבורית".

 

יתרה מכך: ברשות אף אומרים כי "עידוד השימוש בדיבורית אינו פותר את בעיית הסחת הדעת", ואף עשוי לגרום להרגשת בטיחות מוטעית בקרב הנהגים. לאור זאת, ובניגוד לעמדתו של לין, ברשות אף הביעו התנגדות לחיוב התקנת דיבורית: "חקיקה שמעודדת שימוש בדיבורית אינה פותרת את בעיית הסחת הדעת... (למעשה) חקיקה מסוג זה עשויה אף לפגום".

 

לא רק הרשות בישראל סבורה כי דיבורית אינה פותרת את בעיית הבטיחות: גם במקבילתה האמריקנית, ה- NHTSA, קובעים כי "שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה, בין אם הוא מוחזק ביד ובין אם הוא נעשה באמצעות דיבורית, פוגע בביצועי הנהג". לדברי מומחי הרשות האמריקנית, "דרך הפעולה הבטוחה ביותר היא להימנע לחלוטין מדיבור בטלפון נייד בזמן הנהיגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ כרמל שאמה: "יש לגשת באופן שונה"
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים