שתף קטע נבחר

אין הפתעות: מפלגת החונטה ניצחה במיאנמר

המשטר הצבאי במיאנמר התיימר לערוך בחירות דמוקרטיות, אך מגבלות על התנועה למען הדמוקרטיה וזיופים נרחבים העניקו את הניצחון הצפוי למפלגה המזוהה עם החונטה. האם כעת ישחררו סוף סוף את כלת פרס נובל אונג סן סו צ'י?

החונטה הצבאית השלטת במיאנמר הכריזה היום (ג') על ניצחון מפלגה המזוהה עימה בבחירות הכלליות שנערכו השבוע. בצל האשמות לזיופים בקנה מידה נרחב וביקורת בינלאומית נוקבת נמסר כי המפלגה שהוקמה במיוחד לצורך הבחירות זכתה ב-80 אחוז ממושבי הפרלמנט והשלטון המקומי.

 

אזרחים נקראו שלשום להצביע בכ-40 אלף קלפיות שהוצבו ברחבי המדינה. בבחירות, שנתפסו במערב כלא יותר מהצגה חסרת משמעות, התמודדו שתי מפלגות שזכו לתמיכה מצד החונטה, בעוד על התנועה למען הדמוקרטיה הוטלו מגבלות קשות שסיכלו כל אפשרות שתנצח.


ממיינים את פתקי ההצבעה בעיר טאונגיי, במזרח מיאנמר (צילום: AFP)

 

גורמי האופוזיציה, הנתונים תחת דיכוי קשה של ראשי החונטה, התלוננו על זיופים מצד שתי המפלגות המזוהות עם השלטון - "מפלגת הסולידריות" והמפלגה "לפיתוח לאומי" (USPD), שבראשה עומד ראש הממשלה. הגנרל טורה שיוו מאן, שהחזיק במקום השלישי בחשיבותו בהיררכיה הצבאית במיאנמר, פרש מהצבא כדי לרוץ לבחירות. הגנרל טורה, שזכה למושב בפרלמנט, הוא זה שהודיע על תוצאות הבחירות לכתבים בינגון.

 

גורמים באופוזיציה טענו שמפלגת החונטה הצבאית החלה לאסוף קולות במרמה יומיים לפני פתיחת הקלפיות. "אנשי החונטה שילמו לאזרחים

ואיימו עליהם כדי שיצביעו עבור מפלגתם", אמרו גורמים בשתי מפלגות האופוזיציה שהשתתפו בבחירות. המקורות ב"כח הדמוקרטי הלאומי", ו"המפלגה הדמוקרטית", טענו כי בידיהם ראיות מוצקות לזיופים בקנה מידה נרחב. גולים המתנגדים למשטר הודיעו כי גם לידיהם הגיעו דיווחים על זיופים.

 

כעת, תוהים במערב אם יעמדו ראשי החונטה בהבטחותיהם ערב הבחירות וישחררו ממעצר בית את כלת פרס נובל לשלום אונג סאן סו צ'י. שר החוץ של מיאנמר, תאיין סיין, העלה באחרונה את האפשרות לשחרורה של כלת פרס נובל לשלום ממעצר בית לאחר הבחירות. "היא נידונה למעצר בית עד ה-13 בנובמבר, ונשקלת אפשרות לשחררה לאחר מועד זה", ציטטו מקורות דיפלומטיים את תאיין. 

 

במערב דרשו מהחונטה לשחרר לאלתר את סו-צ'י, שזכתה בניצחון מוחץ ב-1990 אך לא קיבלה לידיה את מושכות השלטון. המנהיגה נכלאה, ומאז - למעט שחרורים קצרים - עודנה מוחזקת במעצר חרף מחאות העולם. מתנגדיה של החונטה טוענים כי החוקה החדשה וחוקי הבחירות נועדו להבטיח שהצבא ימשיך להיות הכוח הפוליטי הדומיננטי במדינה.

 

מזכ"ל האו"ם באן קי מון, הביע ביום שני צער על הליך הבחירות במיאנמר וקרא לשחרר לאלתר את המנהיגה הכלואה. "הבחירות התנהלו ללא כל שקיפות", קבע באן.

 

קרבות במזרח המדינה - אלפים נמלטו לתאילנד

בתוך כך נמסר כי במזרח המדינה ממשיכים להתנהל קרבות עזים בין כוחות הצבא ובין בדלנים חמושים המשתייכים ל"צבא הבודהיסטי הדמורקטי קארן". כלי תקשורת מקומיים דיווחו כי יותר מ-15 אלף כפריים בורמזים נמלטו על נפשם לתאילנד השכנה.


פליטים חוצים את נהר מואי, בדרכם חזרה לתאילנד למיאנמר (צילום:AP)

 

תאילנד הודיעה כי היא מעוניינת שהפליטים ישובו לארצם מהר ככל שניתן. החונטה הצבאית קראה היום לפליטים לשוב למדינה והבטיחה כי תוכל

לערוב לבטחונם. "נקטנו בצעדים כדי להשיב את השקט על כנו", נאמר בהודעה. יותר ממאה אלף אזרחי מיאנמר חיים במחנות פליטים באזור הגבול שבין שתי המדינות. 

 

גורמים בתאילנד אמרו כי אלפי פליטים ממשיכים לזרום חזרה למיאנמר. ואולם, עדי ראיה סיפרו לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הקרבות ביזור נמשכים ומתרכזים באזור המיוער הסמוך לעיר מיאוואדי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזרחים נרשמים בקלפי בעיר טאונגי, במזרח מיאנמר
צילום: AP
צילום: איי פי
כלת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו צ'י
צילום: איי פי
אלפי שליטים ברכם חזרה למיאנמר
צילום: AP
מומלצים