שתף קטע נבחר

צהובה, קטנה וקשה להשגה: מסע אחר החלמונית

הכל עניין של תזמון, כשרוצים לראות את נקודות הפריחה הצהובות פזורות בטבע. החגיגה החלה ביער יתיר, ביער להב ובקרוב גם ביער ביריה. קבלו מסלולים בצהוב שעושים טוב

הצהובה הלימונית הזו מריצה לא מעט חובבי טבע בחיפושים אחריה. השאלה הגורלית, האם הגברת הואילה בטובה לפרוח? מרחפת באוויר מסוף אוקטובר וכשסוף סוף היא נותנת את הופעה הבכורה, עוברת ההודעה מפה לאוזן, כולם נושמים לרווחה ורצים לצלם אותה. נא להכיר את החלמונית החמקנית.

 

אל תסחפו, גם כשהיא פורחת זה מתרחש בשלבים. בתחילה היא מריצה אותנו דרומה ואחר כך צפונה. השבוע הגיעה הבשורה מחבל יתיר ויער להב שבצפון הנגב. עדיין לא מרבדים צהובים, אבל אפשר כבר לחזות בתחילתה של הפריחה. בשבועות הקרובים היא תפרח גם ביער ביריה בצפון.


מריצה אותנו בארץ. "ציידי חלמוניות" בפעולה (צילום: דודו גרינשפן, קק"ל) 

 

את כל המהומה מעורר פרח בעל צבע צהוב כחלמון של ביצה שעלי כותרתו גדולים וגבעולו קצרצר כך שתפרחתו כמעט צמודה לאדמה. תשומת הלב הגדולה שהחלמונית זוכה לה נובעת משלוש סיבות: היא בין פרחי הסתיו הראשונים, פורחת שבועיים בלבד ומבצבצת בשטחים מוגבלים. לפני שיוצאים לדרך חשוב לזכור שהחלמוניות מוגדרות כפרח מוגן ואסור לקטוף אותן. באזורים שבהם יש פריחה לא יורדים מהשבילים המסומנים.

 

דרך החלמוניות ביער יתיר

ראשיתו של המסלול לצפייה בפריחת "החלמונית הגדולה" ביער יתיר הוא בבית היערנים הממוקם כ-658 מטרים מעל פני הים בצפון הנגב. בית היערנים מהווה נקודת מפגש למטיילים, להולכים לאורך "שביל ישראל" ולמבקרים שמחפשים אתנחתא ותצפית על היער נופיו. האתר הוקם כמקום מגורים ליערני קק"ל מתוך מטרה שיגורו במקום עם משפחותיהם, יטפלו וישגיחו על היער. גרעיני התיישבות יצאו ממנו להאחזויות שונות במרחב. כיום משמש המקום את יערני האזור וחדר אחד הוקצה לאירוח ולינה ללא תשלום למטיילים על "שביל ישראל".  


החלמוניות ביתיר (צילום: דודו גרינשפן, קק"ל)

 

מבית היערנים נוסעים על דרך היער הראשית המסומנת בירוק ולאחר כקילומטר וחצי פונים ימינה אל דרך עפר המסומנת שחור שהיא "דרך החלמוניות". מחנים את הרכב ברחבת החניה ויורדים אל ערוץ הוואדי העובר לצד מטע בוטנה (עצי פיסטוק) וטרסה הבנויה מאבנים גדולות. החלמוניות מציצות מתוך האדמה המדברית הלבנבנה וחרושת הקמטים.

 

חוזרים אל הרכב וממשיכים בנסיעה על דרך העפר עד לסימון שבילים סגול המוביל אל שביל המערות ובור המים. ממשיכים בנסיעה קצרה עד לתחילתו של שביל

המסומן בצהוב. מחנים את הרכב ויוצאים להליכה במסלול טבעתי קצר שמתחיל בחניון מוצל מצויד בשולחנות פיקניק. מטפסים במדרגות המובילות אל מערכת מערות ששימשו בעבר כמגורים לרועי צאן ומשם מממשיכים לבור מים חצוב בסלע שמשמש את הרועים עד היום להשקיית העדרים.

 

חוזרים אל הרכב ומטפסים בדרך המסומנת שחור עד לחורבת יתיר. באתר מצויים שרידי כפר נוצרי מהתקופה הביזנטית, בתים, מערות מגורים, בורות מים, גת ומערות קולומבריום. ישנם גם שרידי כנסייה ובה טורי עמודים ורצפת פסיפס שכוסתה לצרכי שימור. ישנם חוקרים שמזהים במקום שרידי בית כנסת יהודי. מפסגת הגבעה נשקפת תצפית לעבר דרום הר חברון, גדר ההפרדה והישובים יטא, סמוע, שמעה, טנא, מיתר וכרמים. מכאן חוזרים אל דרך היער הראשית.

 

איך מגיעים?

אל יער יתיר ניתן להגיע מכביש 31 כחמישה קילומטרים מצומת שוקת לכיוון ערד פונים צפונה (שמאלה לבאים מצומת שוקת וימינה לבאים מכיוון ערד. נוסעים על דרך היער הראשית המסומנת בירוק ופונים ליד שלט חום לדרך החלמוניות המסומנת בשחור.

 

החלמונית הגדולה ביער להב

כדי להגיע לריכוז "החלמונית הגדולה" ביער להב נוסעים בכביש בית קמה-באר שבע ופונים שמאלה בצומת להבים לכביש 31. חולפים על פני הכניסה השנייה לישוב להבים ומגיעים לחניון "החלמוניות" שממוקם בצד ימין. מחנים את הרכב וממשיכים בדרך עפר המקבילה לכביש הראשי ומובילה לעמק החלמוניות. אפשר לשלב במסלול טיפוס קצר לגבעות גורל הסמוכות לחניון.


בלי גבעול, רק פרח. חלמוניות ביער להב (צילום: נירה צדוק, קק"ל) 

 

לאחר הסיור בעמק החלמוניות מומלץ להמשיך ליער להב לביקור במרכז ג'ו אלון ובמוזיאון לתרבות הבדואים. במוזיאון ניתן לצפות בסרט, לבקר באוהלי אירוח ולהקשיב לסיפורי עם. במקום פועלים מיצג לתולדות ההתיישבות היהודית בנגב הצפוני ותצוגה של פעילות קק"ל בהפרחת המדבר. ממרפסת התצפית נשקפים נופי דרום השפלה וספר המדבר.

 

ממרכז ג'ו אלון נוסעים כשני קילומטרים דרומה לחורבת רימון. באתר נמצאים שרידי בית כנסת קדום ויישוב יהודי מימי בית שני, חלקי קירות ורצפה מעוטרת ברוזטות. אטרקציה נוספת שמציע האזור היא תחנת טיבוע ציפורים. עונת הנדידה בעיצומה וציפורים רבות מגיעות לעצי הבוטנה (פיסטוק) שקק"ל נטעה בראשית שנות ה-80. המטע הפך לתחנת רענון ומזון של הציפורים הנודדות בדרכן לאפריקה.


נקודה צהובה ביער להב (צילום: נירה צדוק, קק"ל)

 

חוזרים אל דרך היער המרכזית, חולפים על פני מגדל התצפית של קק"ל וממשיכים לכיוון תל חליף מצפון לקיבוץ להב. בתל נחשפו שרידים מתקופת הברונזה והתקופה הישראלית הקדומה.

מראש התל תצפית אל מישור החוף. בחורבת חליף נמצאו שרידי כלים מהתקופה המצרית ובסמוך מערות קבורה יהודיות מן המאה ה- 2- 3 לספירה, עדות לקיום יישוב יהודי בשפלה לאחר מרד בר כוכבא.

  

חוזרים לכיוון מגדל התצפית ומעט לפניו מסתעפת דרך עפר, שפונה לשיפוליו המערביים של היער. באחד מעיקולי הדרך קק”ל הכשירה רחבת תצפית מקורה בשם מצפור קראל שמשקיף אל מישור החוף הדרומי. כעשר דקות הליכה למרגלות התצפית, שוכנת חורבת אבו חוף. יישוב מן התקופה הביזנטית ובו כנסייה, שעמודיה מוטלים על הקרקע. בחורבה התגלה מבנה קולומבריום בעל כוכים קטנים, בדמות שובך יונים. הוא יוצא דופן בכך שהוא בנוי מאבן ולא חצוב בסלע, כפי שמוכר ממבני הקולומבריום בשפלה. במקום ישנם גם שרידי יישוב מהתקופה הכלכוליתית ובאר מים עתיקה.

 

איך מגיעים?

ביער להב, האזור המומלץ לטיול נמצא מצפון לכביש 31. ממשיכים עד למסעף ממנו פונים שמאלה לכביש המוביל אל הר להבים, מרכזו של היער. לחילופין אפשר להיכנס ליער להב גם מכביש 325 בצומת דבירה.

 

שביל החלמוניות ביער ביריה

מסלול ההליכה אל שביל החלמוניות ביער ביריה מתחיל בחניון עין מרגנית. מימיו אמנם יבשו אבל בשטח נותרה בריכת בטון מוקפת בעצי תאנה ושקד. קק"ל הכשירה שבילי הליכה שיוצאים מן החניון במורד הגבעה לעבר חורשת ברושים. יורדים בדרך עפר עד לצומת T, פונים שמאלה והולכים לצד חלקת אורן קנרי עד שהשביל מתעקל שמאלה ופותח חלון אל נופי עמק החולה והגולן. בצומת T נוסף פונים שמאלה לכיוון נחל מחניים, חוצים את ערוצו בחלק הרדוד ועוברים לגדה השמאלית.


שביל החלמוניות ביער ביריה (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)

 

מצד ימין נראים עצי אקליפטוס גדולים וביניהם נובע בחורף עין חוני. הדרך מתעקלת שמאלה, עולה במדרון המיוער וממשיכה על הגדה הצפונית של נחל מחניים. חולפים על פני שוחות מימי המנדט שהיו חלק ממערך ההגנה על העיר צפת. באזור הזה ניתן לראות סימני פריחה של חלמוניות אבל הריכוז הגדול נמצא במורד ההר. ממשיכים כ-400 מטרים עד מזלג שבילים ויורדים ימני כמאה מטרים במדרון התלול. כשהפריחה בשיאה מכסה את השטח מרבד צהוב לימוני יפיפה.

 

כשמרימים את המבט מהחלמוניות צופים בפנורמת נוף לעבר צפון הכנרת והגולן. ניתן לשוב באותה דרך לעין מרגנית או להקפיץ רכב לחצור הגלילית ולהמשיך לטייל בשבילי היער.


החלמוניות של ביריה (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)

 

איך מגיעים?

מדרך הנוף החדשה שבין חצור לעמוקה. ניתן להגיע מעמוקה או מהשכונה העליונה בחצור בדרך המובילה למלון "בית בגליל". נוסעים על דרך הנוף עד לחניון קטן הנמצא בכניסה לשביל החלמוניות. מהחניון יורד שביל אל מדרון החלמוניות. אפשר להשאיר רכב להקפצה ליד השער המערבי של "בית בגליל".

 

כמה דברים שלא ידעתם על החלמונית הגדולה

  • שמה הלטיני של הגברת הוא Sternbergia Clusiana
  • היא פרח בר מוגן השייך למשפחת הנרקיסים.
  • פריחת החלמוניות היא ממבשרי הסתיו המקדימה את יתר פרחי החורף.
  • משך הפריחה שבועיים עד שלושה שבועות, בין אוקטובר לדצמבר.
  • הצמח הוא רב שנתי ובצלו עטוף בקליפות דקות וחומות, בדומה לבצלי הצבעוני.
  • אורך עלי העטיף של הפרח נע בין שישה לשמונה סנטימטרים.
  • לחלמונית הגדולה אין גבעול. היא פורחת ישירות על פני האדמה.
  • דרך פיזור הזרעים של החלמונית ייחודי ואינו מתבצע על ידי הרוח אלא על ידי נמלים.
  • מן השחלה של הפרח מתפתח לקט בשרני הנישא על עוקץ קצר.
  • עם ההבשלה מתבקע הלקט ומפזר גרעינים שחורים, שבהם גופיף לבן עשוי רקמה שמנונית.
  • הגופיף הלבן משמש "ממתק" לנמלים האוכלות אותו ובדרך זו מפיצות את זרעי החלמוניות.

 

סיורי חלמוניות ללא תשלום בהדרכת מתנדבי שנת השירות של קק"ל יתקיימו ביער להב בנגב הצפוני. הסיורים מותאמים לכל המשפחה, ומשך הפעילות כשעתיים.

מתי: 20-19 בנובמבר, 14:00-10:00

לפרטים: בהרשמה מראש ב"קו ליער" 1-800-350-550. הסיור מותנה במצב הפריחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלמונית ביער להב
צילום: דודו גרינשפן, קק"ל
אחותה הצהובה, ביער יתיר
צילום: דודו גרינשפן, קק"ל
מומלצים