שתף קטע נבחר

בסרט הזה כבר ירינו

הטורקים לא מפחידים אותנו עם פנטזיית הנקמה שלהם על אירועי המשט ב"עמק הזאבים: פלסטין". אנחנו היינו שם קודם עם סרטים לא פחות לוחמניים כמו "מבצע יונתן" ו"המטרה טיראן"

פיצוצים, יריות, מסוקים, ג'יפים, ספינות, דם, קליעים ותמרות עשן. חייבים לתת לטורקים קצת קרדיט - הטריילר של הסרט החדש "עמק הזאבים: פלסטין" ("Kurtlar Vadisi Filistin") נראה טוב. עושה רושם שההפקה הקולנועית המושקעת (20 מיליון דולר הוקצו לצילומים) של סדרת הטלוויזיה המצליחה "עמק הזאבים" מביאה מנה גדושה של אקשן, אלימות ומציאות מעוותת, המתבססת על אירועי המשט והקרב על סיפונה של המרמרה.

 

תפרגנו: טריילר "עמק הזאבים: פלסטין"

 

העלילה - או עלילת דם, אם תרצו - מספרת על המבצע הסודי של הסוכן הטורקי פולאט אלמדאר (בגילומו של נצ'אטי ששמאז), שאחרי הרפתקאותיו ברחבי מולדתו ובעיראק, יוצא למשימה מיוחדת - לחטוף קצין צה"ל שהורה להתקיף את המרמרה ועל הדרך לתמוך בפלסטינים. מרשים, יש להודות, ובעיקר בדיוני - כך לפחות מרמז הטריילר. אבל עם כל הפרגון, רק רצינו להזכיר: אנחנו הישראלים עושים את זה חזק יותר, והרבה הרבה יותר. לנו יש יותר גדול! וגם את מנחם גולן.

 

מפיק/במאי העל הישראלי אחראי לשניים מסרטי המלחמה המצליחים ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי. ב-1970 הוא ביים את "הפריצה הגדולה" - סרט שאינו מבוסס על מקרה אמיתי ספציפי, אלא על טראומה קולקטיבית של שבי. הוא נתן לה מענה בדמות סיפור גבורה של שני לוחמים שנמלטו מכלא אל-מזא בסוריה, רק כדי לחזור לגיהנום חמושים ברובים, על מנת לחלץ את אלו שנשארו מאחור.  

 

הסרט היה הצלחה גדולה. יהורם גאון, שגילם את דמותו של אלי, עבר את טירונות גולני ולוהק לתפקיד נוסף אצל גולן בסרט "מבצע יונתן" ב-1977 - סרט שהפקתו אולתרה כתגובה מהירה למבצע אנטבה, שהתרחש חודשים ספורים לפני כן, ביולי 1976. כמו אצל הטורקים בשנות האלפיים, כך גם אצל הישראלים בשנות ה-70. מגיבים מיידית לאירועים ונהנים מההדים שעוד נשארו בעולם.

 

ב"מבצע יונתן", למי שבמקרה לא נחשף לסיפור הגבורה הישראלי הקלאסי, מתוארת חטיפתה של טיסת "אייר פראנס" לפריז על ידי שני אזרחים גרמנים ושבעה טרוריסטים פלסטינים בדרך לבירת אוגנדה, אנטבה. שם רוכזו נוסעי הטיסה היהודים, אליהם הצטרפו חברי צוות הטיסה הצרפתים (הלא אנטישמים) כצעד של הזדהות.

 

גאון, אריק לביא והבלאגן באוגנדה. "מבצע יונתן"

 

גאון כמפקד סיירת מטכ"ל יוני נתניהו, יוצא בהוראת הממשלה למבצע מסוכן ומסובך בעורף האויב, הלא הוא בית השחי של הנשיא המקומי, אידי אמין דאדא. הוא מוביל את מתקפת הפתע כשאיתו חבריו לנשק וביניהם שוקי (בגילומו של אסי דיין) בדרך לחילוץ השבויים. שמחה אדירה וגאווה עד אין קץ שמופרים בגלל מותו הטראגי של המפקד.

 

צ'אק נוריס בשירות הציונים

בניגוד לסוכן אלמדאר הטורקי הבלתי נלאה, לנו לא היתה האפשרות להפיק סיקוול המבוסס על דמותו ההירואית של יוני נתניהו (למרות שיש ביננו הרואים באחיו כזה). אבל האובדן לא הפריע לגולן לייצר ב-1985 מעין סרט המשך בדמות "מחץ הדלתא" בכיכובו של צ'אק נוריס. גם שם אגב נספה אחד המפקדים (לא נוריס כמובן, הוא אלמותי). מוות הירואי הוא החומר שממנו נרקחים מיתוסים.

 

זה גם שלנו? "מחץ הדלתא"

 

נוריס לא לבד - כוכבים זרים רבים גויסו לטובת האתוסים הלאומיים של ישראל, כמו ריק ג'ייסון ופיטר בראון (ב"פריצה הגדולה"), וקלאוס קינסי וסיביל דאנינג (ב"מבצע יונתן"). אולם גם הם מתגמדים ביחס לקאסט המפואר של "הטל צל ענק" הכולל את קירק דגלאס, ג'ון וויין, יול ברינר ואנג'י דיקנסון (אפילו בנו הצעיר מייקל הבליח לרגע כנהג ג'יפ).

 

הכוכבים נוחתים בישראל. דגלאס ב"הטל צל ענק"

 

סרטו של מלוויל שאבלסון מ-1966 סוקר את מאבקה של האומה היהודית גם כיישות צבאית, מתוך ראות עיניו של דיוויד מרקוס. הקצין האמריקני-יהודי, בגילומו של דגלאס, התגייס לפלמ"ח והוביל את הקרב לפריצת המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. גם הוא, כמו נתניהו, נפל חלל, אולם השאיר מאחור את המורשת הלוחמנית ההירואית שלו.

 

מכוונים גבוה

הרבה לפני שהצבנו טילים לעבר איראן, יצא רפאל נוסבאום לצלם את סרטו "המטרה טיראן", בהשראת סיפורי הגבורה של מלחמת ששת הימים ואלו שבראשו של התסריטאי האמריקני ג'ייק ג'ייקובס. הסרט מבוסס על סיפורה של יחידת עילית

אשר נשלחת לעורף האויב לפוצץ רדאר רוסי בשרות המצרים. כמובן שההצלחה מובטחת, החיילים חוזרים הביתה כשהמטרה הושגה והמצרים, כמו גם הרוסים, הרוסים.

 

בניגוד לסרטי המלחמה ההירואיים של ישראל, בהם היו מעורבים מפיקים זרים, במבצע סיני היו אלה גורמים זרים שהפיקו את המלחמה. אולי כיוון שצה"ל במקרה זה היה בעיקר קבלן ביצוע של אומות המערב שהתמרמרו על פעולותיו האגרסיביות של נאצר, הסרט היחיד שיצא ברוח מלחמה זו הוא "סיניה" של אילן אלדד מ-1962.


ספקטור. מעופף מעל חולות סיני

 

סיפור המעשה הוא בטייס קרב אשר נדרש לנחיתת אונס בחצי האי סיני הנשלט על ידי המצרים. בדואית מקומית מסתירה אותו מפני הסיירים שהגיעו לאתרו.

לוחם ישראלי שאיבד את דרכו במדבר (בגילומו של שמעון ישראלי) נחלץ להגנת שניהם, אולם פליטת כדור קוטלת את האם הצעירה והתינוקת נשארה בידי הישראלים. סיניה הם קוראים לה.

 

נשמע סיפור הומני מדי. לפלפי. לא כזה שיחזיר מלחמה לאלימות המתפרצת של "עמק הזאבים: פלסטין". רק שבניגוד לכוכב הטורקי ששמאז, זה הישראלי ב"סיניה" הוא יפתח ספקטור, טייס חיל האוויר המיתולוגי. הוא הפיל לא פחות מ-12 מטוסים בימיו בצה"ל. ומה ששמאז עשה? כמה רובי צבע וכדורי דמה. אז למי יש יותר גדול?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולן. כשהוא לצדנו, הטורקים הם משחק ילדים
צילום: דודו אזולאי
לאתר ההטבות
מומלצים