שתף קטע נבחר

פישר: מודאגים מאינפלציה - אך לא נפעל מיידית

בשיחה עם כתבים זרים רמז פישר כי גם אם תימשך עליית המחירים בשוק הישראלי - אין לצפות באופן אוטומטי להעלאות ריבית נוספות. כמו כן, התייחס פישר להיחלשות הדולר ואמר "אני מעדיף דולר חלש על משק אמריקני חלש"

כמ השעות לפני פרסום מדד המחירים לצרכן, זורק נגיד בנק ישראל רמז עבה בנוגע להחלטת הריבית הצפויה בהמשך החודש. בשיחת ועידה שקיים עם כתבי זרים, אמר היום (ב') סטנלי פישר כי בבנק ישראל מודאגים מהתחזיות לעלייה נוספת במחירים בשוק הישראלי, אך עם זאת אין להם כוונה לתקוף את המגמות הללו באופן מיידי - קרי, להעלות שוב את הריבית.

 

קצב האינפלציה השנתי הגיע בחודש שעבר ל-2.4%, מעט מעל מרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). "מדובר במקור לדאגה ואנחנו נצטרך לעקוב מקרוב אחר המגמה הזו", אמר פישר לכתבים, "בשלב כלשהו בנק ישראל יצטרך להגיב אך לא מדובר בדאגה שיש להתמודד איתה באופן מיידי".

 

בסוף חודש ספטמבר העלה פישר את ריבית בנק ישראל ברבע אחוז לרמה של 2%. זו הייתה האחרונה בסדרה של העלאות ריבית שנועדו להתמודד עם עליית המחירים בשוק, אך פישר מבהיר היום כי בעתיד, אין בכוונתו להגיב על כל עלייה במדד המחירים בצרכן בצעד דומה. "אנו לא מעוניינים לבסס קשר ישיר בין ציפיות לאינפלציה להעלאות ריבית".

 

לדברי פישר, הצמיחה המכובדת של המשק הישראלי (קצת פחות מ-4% לשנה) מבוססת בעיקרה על עלייה בביקוש המקומי ולא על ייצוא, על אף שהייצוא תופס עדיין נתח של כ-40% מהפעילות הכלכלית. בעתיד, אמר פישר, אם קצב הצמיחה בעולם לא ישתפר, יצטרך המשק הישראלי לבסס את הצמיחה שלו על הביקוש המקומי. כמו כן, הדגיש פישר את החשיבות שבהסתת הייצוא הישארלי לארצות יע חדשות, בעיקר באסיה, נוכח קצב הצמיחה החלש במדינות היעד המסורתיות - ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי.

 

"אני מעדיף דולר חלש על ארה"ב חלשה"

פישר התייחס גם לביקורת שהושמעה לאחרונה נגד מדיניותו של תלמידו לשעבר, נגיד הבנק המרכזי של ארה"ב, בן ברננקי. פישר הגדיר את הביקורת נגד כוונתו של ברננקי לרכוש נכסים בשווי של מאות מיליארדי דולרים כ"חסרת בסיס ביסודה" והצהיר כי הוא מעדיף להמשיך להתמודד עם מטבע אמריקני חלש, הפוגע ברווחי הייצואנים הישראלים, מאשר להתמודד עם המשך מיתון בכלכלה הגדולה בעולם.

 

"אם הייתי צריך לבחור בין מצב שבו ארה"ב צומחת בקצב מהיר יותר אבל אני צריך לנהל מדיניות שער חליפין מורכבת יותר, לבין מצב שבו היא צומחת לאט יורת אבל אנחנו יכולים לשמור על שער השקל שמתאים לנו - הייתי מעדיף מצב שבו מנוע הצמיחה המרכזי של הכלכלה הגדולה בעולם גדל".

 

בנק ישראל רכש בשנתיים וחצי האחרונות עשרות מיליארדי דולרים, במאמץ למנוע מהשקל להתחזק יותר מדי מול הדולר, מצב אשר פוגע ברווחי החברות המייצאות מישראל לארה"ב. בחודש אוקטובר האחרון, רכש הבנק המרכזי יותר מ-3 מיליארד דולר, לאחר שהשקל טיפש לשער שיא של שנתיים מול הדולר.

 

פישר ציין בפני הכתבים כי הוא רואה בחולשת הדולר מגמה זמנית. "ישנו פיחות בשער המטבע האמריקני", אמר פישר, "אך זו תופעה שתחלוף לאחר שתכנית ההצלה של ברננקי תתחיל להשפיע והכלכלה האמריקנית תחזור לצמוח". 

 

לדברי פישר, צמיחה מחודשת בארה"ב תגרום לבסוף ללחצים אינפלציוניים והבנק הפדרלי ייאלץ להגיב במכירת הנכסים שרכש כעת. "זה יהיה סימן לכך שמדיניות הפד הצליחה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר.לא מוטרד מהדולר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים