שתף קטע נבחר

סרג'נט אפל: שירי הביטלס מגיעים לאייטונס

אחרי משא ומתן ממושך עם חברת התקליטים של הביטלס, הצליחה חברת המחשבים לקבל אישור להצגת שירי הלהקה האגדית באייטונס. תורידו? לא תורידו. התענוג לא זמין בארץ

אוהבים את הביטלס? רוצים להוריד את שירי ארבעת המופלאים מאייטונס? מהיום אתם יכולים (כלומר, בתנאי שאתם אמריקאים). אפל העלתה לאתרה את 13 האלבומים של הלהקה הבריטית האגדית, לאחר שנים של ניסיונות לקבל אישור מבעלת הזכויות, EMI.  

 

אפל מפעילה את חנות המוזיקה המקוונת הגדולה ביותר בארצות הברית, ומחזיקה תשעים אחוז מהשוק הזה. טבעי שקלאסיקה כמו אלבומי הביטלס תופיע בחנות. לשם כך, ניהלה אפל משא ומתן ממושך עם חברת התקליטים, וההסכם ביניהן, שפרטיו לא ידועים, הושג במהלך השבוע שעבר.

 

לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל, EMI נמצאת בקשיים כלכליים מאז 2007, וסגירת עסקה עם אפל, פלטפורמת הפצה עצומה לאלבומי החברה, נראית כמו פיתרון נכון עבורה. EMI כמעט נרכשה בידי Terra Firma לפני שלוש שנים, אולם הרכישה לא הושלמה וחברת התקליטים הוותיקה נשארה במצב קשה. ההסכם ישתלם גם לאפל: הצגת שירי הביטלס ירחיב את היצע המוזיקה שלה, וימשוך מעריצי ביטלס רבים. כלומר, את אלו שעדיין לא הורידו את השירים משירותים אחרים.

 


 

גם כש-EMI היתה בבוץ כלכלי סמיך, אלבומי הביטלס לא הפסיקו להזרים לחברה כסף – בשנת 2009 נמכרו 3.3 מיליון עותקים מאלבומי הלהקה. יתכן שעתה, תאשר EMI לאפל להעלות אלבומים של אמנים אחרים שהיא מייצגת, כמו AC/DC, קיד רוק ואחרים.

 

אפל נגד אפל

חברת EMI מנוהלת על ידי גוף ארגוני בשם Apple, שמהלכיו מתאפיינים בסחבת, בירוקרטיה ועיכובים – ולא ממהרת להתאים את השירים האהובים לפלטפורמות דיגיטליות מודרניות. גירסאות של אלבומי הלהקה שעברו רימסטרינג דיגיטלי שוחררו רק ב-2009, ולפני חודשיים שולבו השירים במהדורה מיוחדת של המשחק Rock Band.

 

אחת הסיבות לעיכוב בעסקה עם חברת המחשבים היא שרשרת תביעות שהחליפו שתי החברות ביניהן, על הזכות להשתמש בשם אפל. חברת המוזיקה תבעה את חברת המחשבים עוד ב-1978, והסכם ביניהן הושג ב-1981, במסגרתו שולם סכום לא ידוע לבעלת הזכויות לאלבומי הביטלס. בנוסף, כלל ההסכם סעיף לפיו חברת המחשבים לא תיכנס לתחום התקליטים.

 

בשנת 1989 שוב תבעה חברת התקליטים את אפל, בעוון הפרת ההסכם הקודם: לטענתה, היכולות של מחשבי המק מאפשרות ליצור מוזיקה ולשלב אותם עם סינתיסייזרים.

 

החברות הגיעו להסכמה ב-1991, אחרי יותר משלושה חודשים בהן שתי המחלקות המשפטיות שלהן יצאו ונכנסו מדיונים בבתי המשפט. ההתנגשות הבאה של אפל ואפל הגיעה 12 שנים אחר כך, כשהושק שירות אייטונס. לאחר עוד צחצוח חרבות משפטי, ניצחה חברת המחשבים, וסטיב ג'ובס הורשה להשאיר את אייטונס באוויר.

 


 

בעולם המערבי יוכלו מעריצי ביטלס, שמשום מה לא החזיקו ברשותם אף תקליט של הביטלס, לרכוש אותם תמורת 12.99 דולר לאלבום כמו "Please Please Me", 19.99 דולר לאלבום כפול, כמו "הביטלס", ו-1.99 דולר לשיר בודד, כמו "Tomorrow Never Knows". מי שרוצה את האוסף כולו יאלץ להפרד מ-149 דולר. המעריצים הישראלים יצטרכו להצטייד בסבלנות: בשלב זה, לא ניתן לרכוש בישראל שירים בחנות המקוונת - ואין צפי לשינוי.

 

"מחר יהיה עוד יום. שלא תשכחו"

אפל לא מבצעת הכרזות באתרה בדרך כלל. החברה מעדיפה לכנס אירועי עיתונות גדולים, נוצצים ומתוקשרים במטה שלה בקופרטינו. לרוב, הם נפתחים כשג'ובס, בחולצה שחורה וג'ינס, עולה לבמה ומכריז הכרזות דרמטיות. אתמול (ב') פורסמה בעמוד הראשי של אייטונס ההודעה "מחר יהיה עוד יום. שלא תשכחו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אפל והביטלס, סוף סוף יחד
צילום: איי פי
אייטונס מתרחבת
מומלצים