שתף קטע נבחר

סקר: רוב הפלסטינים בעד מו"מ - ואז מדינה אחת

סטנלי גרינברג בדק עבור ארגון יהודי-אמריקני עמדות של תושבי הגדה והרצועה, והעלה נתונים מדאיגים באשר לנכונותם לחיות בשלום לצד ישראל. אבל יש גם מקום מסוים לתקווה

המשא-ומתן המדיני עדיין שרוי בקיפאון עמוק, אבל הפלסטינים עדיין מאמינים בפתרון שתי המדינות - כך עולה מסקר חדש שפרסם אמש (יום ו') ארגון יהודי-אמריקני. יחד עם זאת, עולה שהפלסטינים מסרבים להתנער לחלוטין מהמאבק המזוין בישראל וממשיכים לשאוף לכונן מדינה אחת בכל השטח שבין הים התיכון לירדן.

 

נוסף על הממצאים הללו, העלה אותו מחקר כי גם הפלסטינים רואים בחמאס כגורם האשם במצבם של תושבי רצועת עזה, וכי הם מגלים עוינות לא רק כלפי הארגון - אלא גם כלפי מה שהוא נחשב זרוע שלה: איראן.


כוח חמאס בעזה. אויב - וגם אוהב, עבור רוב הפלסטינים (צילום: רויטרס) 

 

את הסקר ערך מכון מחקר בראשות סטנלי גרינברג עבור "פרויקט ישראל", ארגון יהודי-אמריקני שנועד לסייע בהסברה לטובת ישראל בארצות הברית ובמקומות שונים ברחבי העולם.

 

בתחום המדיני, עלה כי 61 אחוזים מהפלסטינים תומכים בהמשך המשא-ומתן הישיר ו-60 אחוזים מקבלים את פתרון שתי המדינות. על האמירה כי ניתן להשיג שלום עם ישראל הסכימו 54 מהפלסטינים.

 

אבל אלה, כאמור, אינם מציירים את התמונה המלאה. רק 23 אחוזים מבין הפלסטינים הביעו הסכמה לאמירה כי "לישראל יש זכות לגיטימית להתקיים כמדינה שהיא ביתו הלאומי של העם היהודי". לצד זאת, תמכו כשני-שלישים מתושבי הגדה המערבית ורצועת עזה באמירה שלפיה "על הפלסטינים לפעול במרוצת הזמן לקבל לידיהם את כל השטח כדי שיהיה חלק מהמדינה הפלסטינית".

 

שתי מדינות - לעם אחד? 

בהסתכלות פנימית יותר, הוציא המחקר את המרצע מן השק גם בשאלת מהות פתרון שתי המדינות. שליש בלבד מבין הפלסטינים הביעו הסכמה לאמירה שלפיה "הדרך הטובה ביותר לפתרון הסכסוך היא שת מדינות שיחיו זו לצד זו". לעומת זאת, במשפט: "המטרה האמיתית חייבת להיות להתחיל בפתרון שתי המדינות, שאחר כך יהפכו להיות מדינה פלסטינית אחת" תמך רוב של לא פחות משני-שלישים מהפלסטינים.

 

בשאלת נטישת הטרור, תמכו 58 אחוזים מהפלסטינים באמירה שלפיה "זהו הזמן למאבק מזוין", בעוד היתר הסכימו לכך ש"אין אפשרות אחרת זולת הידברות עם ישראל".

 

נתון שאולי מעורר הפתעה מתעורר בסוגיה זו. מהסקר עולה כי אחרי מבצע "עופרת יצוקה", מגלים תושבי רצועת עזה התלהבות פחות בהרבה לפתוח בסבב לחימה נוסף מול ישראל. בעוד שם תמכו בכך 51 אחוזים, הביעו לכך הסכמה 62 אחוזים מתושבי הגדה.

 

למרות הנימה הפסימית, עולה מהסקר כי כאשר נשאלים הפלסטינים על תרחיש מפורט של הקמת מדינה עצמאית לצד ישראל תוך כינון מוסדות שלטון עצמאיים וחילופי שטחים, עולה רף התמיכה גם בהפסקה ההסתה. 56 אחוזים מתושבי הגדה ו-58 אחוזים מהעזתיים הביעו תמיכה, במקרה כזה, להפסיק לקרוא רחובות וכיכרות על שמם של מחבלים מתאבדים שרצחו ישראלים.

 

51 אחוזים מתושבי הגדה אף הביעו הסכמה, בתרחיש כזה, בהצגת ישראל במפת המזרח-התיכון, בספרי הלימוד ובמסמכים הרשמיים של מוסדות השלטון הפלסטיניים. לעומת זאת, עמד הנתון באותה שאלה על מיעוט מצומצם של 12 אחוזים בלבד מתושבי הרצועה.

 

לגבי תושבי הרצועה, נתון חשוב מעלה ש-68 אחוזים מהם תומכים בהפעלת לחץ על חמאס כדי שיעזוב את דרך הטרור, כדי להשיג שלום. רוב של 62 אחוזים אף תומך בהפסקת ירי הרקטות לישראל. 56 אחוזים מתושבי עזה מגלים יחס שלילי כלפי שלטונות חמאס, ובאשר לכלל הפלסטינים - הוכפל שיעורם של אלו המגלים עוינות לחמאס והוא עומד כעת על 53 אחוזים.

 

למרות הדיווחים על הכרסום במעמדו, מגלה הסקר כי הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, נהנה מתמיכתם של רוב בני עמו - עם 61 אחוזים. מי שזוכה לפופולריות רבה עוד יותר הוא ראש הממשלה ברשות, סלאם פיאד, ש-65 אחוזים הביעו בו תמיכה. גם בקרב תושבי רצועת עזה, תמכו 44 אחוזים בהנהגת פתח - בעוד מנהיגי חמאס זכו לתמיכת 27 אחוזים מתושבי האזור בלבד.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן. למרות הכל, נהנה מתמיכת הרוב
צילום: AP
אחמדינג'אד. לא חביב הקהל הפלסטיני
צילום: רויטרס
מומלצים