שתף קטע נבחר

שמן למדורת ההקפאה: חוק משאל העם צפוי לעבור

בתום הליך חקיקה שנמשך שנים, יובא היום להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת החוק שיחייב לערוך משאל עם על נסיגה מרמת הגולן או מזרח ירושלים. הסיעות הכריזו על גיוס כללי לקראת ההצבעה, והחוק צפוי לעבור ברוב של כ-70 ח"כים

בעיצומה של הסערה הפוליטית וסימני המשבר עם ארה"ב סביב ההקפאה, הכנסת תצביע היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית על הצעת "חוק משאל העם". לפי החוק, כל נסיגה משטחים בריבונות ישראלית תהיה חייבת לעבור במשאל, אחרי שתאושר בכנסת ברוב של 60 ח"כים. הצעת החוק, שעשויה להקשות על תהליך שלום עתידי עם הפלסטינים או סוריה, צפויה לזכות לאישור המליאה ברוב של כ-70 ח"כים. בלשכת ראש הממשלה שמרו אמש על שתיקה בנושא הרגיש.

 

 

בכנסת הוכרז גיוס כללי, וחברי כנסת נקראו לבטל נסיעות לחו"ל והשתתפות בסיורים ובכנסים. מוביל הצעת החוק, ח"כ יריב לוין מהליכוד,

 ועמיתיו הצליחו לגייס רוב הכולל על פניו 80 חברים, אך מהם יש להפחית את אלה השוהים בחו"ל ואת אלה שישנו דעתם ברגע האחרון.

 

במניין 80 התומכים נכללים 62 חברי גוש הימין של הליכוד, ישראל ביתנו וש"ס, אך לא את שלושת חברי יהדות התורה, שלא יצביעו בעד. הוא כולל גם שבעה מחברי מפלגת העבודה ועוד 11 חברים בקדימה. שר בעבודה אמר כי שרי המפלגה נאבקו על תיקונים מהותיים בחוק ומחויבים להחלטת ועדת השרים, אולם החלטה סופית תתקבל היום בסיעה.

 

בחודש שעבר אישרה את ההצעה ועדת השרים לענייני חקיקה, ברוב של שבעה תומכים מול שני מתנגדים. לפי ההצעה, אם תאושר בממשלה נסיגה משטח בריבונות ישראלית מלאה כמו רמת הגולן ומזרח ירושלים, יובא הנושא להחלטת הכנסת. אם ההצעה תאושר גם בכנסת, ייערך משאל עם תוך 180 יום. בלחץ אנשי ראש הממשלה נתניהו, הוכנסה התסייגות המאפשרת מרחב תמרון מדיני: לא ייערך משאל עם אם הכנסת אישרה נסיגה ברוב של שני שלישים – 80 ח"כים.


הגולן ישוריין? (צילום ארכיון: AFP)

 

את הצעת החוק הפרטית יזמו חברי הכנסת ממפלגות הימין, והיא הוגשה כבר לפני שלוש שנים ואף עברה בקריאה ראשונה בכנסת, אך מאז הוקפאה. בדצמבר אשתקד אישרה הכנסת להחיל על החוק שהושהה "דין רציפות", שפירושו המשך החקיקה מהמקום שבו הופסקה. בחודש שעבר, כאמור, נתנה ועדת השרים לענייני חקיקה את אישורה להמשך תהליך החקיקה.

 

הח"כים ידונו שש שעות - ואז יצביעו

הדיון בחוק משאל העם יחל בשעה 16:00 אחר הצהריים, כשח"כ לוין יציג אותו. לאחר מכן יוכל כל חבר כנסת להעלות במשך חמש דקות כל הסתייגות שלו מאחד מסעיפי החוק, אולם מאחר שההסתייגויות נצברו לכדי 47 שעות שלמות, הוחלט בתום משא ומתן שהן יקוצרו. בסך הכול צפוי הדיון להימשך כשש שעות, ובתומו תצביע הכנסת על אישור החוק. החוק יעבור כנראה ברוב של קרוב ל-70 חברי כנסת.

 

ח"כ יריב לוין אמר כי "אי אפשר להכביר בחשיבות החוק הזה, שצריך לעבור ברוב גדול". לדבריו, החוק יבטיח את אחדות

העם וימנע "מחזות מבישים וקניית קולות מבישה, כפי שהתרחשה בימי אישור הסכם אוסלו". הוא אמר כי "החוק קובע ששלום צריך להיות בין העמים ולא רק בין מנהיגים, עיקרון שראוי שיאומץ גם על ידינו וגם על ידי שכנינו".

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין מהליכוד, אמר כי מדובר בחוק היסטורי: "לחוק יש משמעות גדולה מאוד, לאו דווקא לממשלה הזאת, ממשלת נתניהו. המשמעות הגדולה יותר שלו היא עבור ממשלות שמאל עתידיות, שיעלו חס ושלום ויבקשו לרדת מרמת הגולן, או לפגוע בריבונות ישראל באגן הקדוש בירושלים. הוא יגביל את מנהיג הממשלה הזאת - ויחייב אותו לקבל רוב לצעד הקשה הזה בחברה הישראלית. זהו חוק ראוי שנועד להגן על ירושלים ועל רמת הגולן". התגובות בקרב הפלסטינים, ארצות הברית ואירופה, יהיו כנראה אוהדות פחות.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רה"מ נתניהו. ההחלטה תגביל את סמכותו
צילום: רויטרס
ח"כ לוין. "שלום צריך להיות בין עמים"
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אלקין. "משמעות גדולה יותר לממשלות השמאל"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים