שתף קטע נבחר
צילום: רון פלד

מנזר המצלבה: ה"כותל המערבי" של הנוצרים

המנזר בן המאה ה-6 לספירה, שבו צולם חלק מהסרט "חימו מלך ירושלים", הוא מעין "הכותל המערבי" עבור נוצרים המבקשים פיתרון לבעיות. לפי האמונה, כאן גם גדל העץ ממנו יצרו את הצלב שעליו נצלב ישוע. מנזרים וכנסיות שלא הכרתם, פרק 1

מנזר המצלבה בירושלים הוקם לראשונה בידי נזירים ביזנטים במאה השישית לספירה. על פי אחת המסורות, הראשון שבנה את המתחם היה המלך הגיאורגי (גרוזיני) הנוצרי הראשון, מיריאן, שעלה לרגל לירושלים וקיבל את עמק המצלבה כמתנה מקונסטנטין קיסר בכבודו ובעצמו. מסורת אחרת גורסת, שהיתה זו אימו של קונסטנטין קיסר, הלנה, שקבעה כי מעץ זית שגדל במקום זה, נוצר הצלב עליו נצלב ישוּע מנצרת.

 

 

איך מגיעים?

כדי להגיע עם הרכב עד לחצר המנזר, סעו דרומה בכביש המרכזי מהכניסה לעיר, כשגן סאקר משמאלכם, ובמקום לפנות ברמזור ימינה אל הכנסת או שמאלה לרחביה בסמוּך לעמק המצלבה, פשוט המשיכו ישר כשהמנזר מימינכם. ברמזור הבא יש לפנות ימינה לכיוון מלחה ומיד אחריו ימינה בסמוך לשלט חום שעליו רשום: מנזר המצלבה (ומתקן תנועת צופים הסמוך). החנו את הרכב בצמוד למנזר עצמו. הייכנסו דרך דלת העץ שבחומת האבן במנזר, ותרגישו כאילו חזרתם בזמן לאירופה של ימי הביניים.

 

המנזר שהפך לבסיס גדנ"ע

במאה ה-11 נבנה המנזר מחדש והגיע לשיא פריחתו ושגשוגו. ישנם הטוענים שגרו כאן כ-800 נזירים. בין השוהים במנזר היה גם שותא רוסתווילי, נסיך גיאורגי וגם המשורר הלאומי של גאורגיה. משמעות השם "רוסתוולי" היא "איש רוסתווי" - עיר בדרום גאורגיה. רוסתוולי למד באקדמיה, וכן את השפות יוונית, פרסית וערבית. ביוון למד מלבד השפות גם שירה בפילוסופיה יוונית.

 

רוסתוולי שימש בתפקיד שר האוצר של המלכה תמר בגיאורגיה. מסורת גיאורגית גורסת, כי רוסתוולי נאלץ לנטוש את גיאורגיה בשנת 1185 לאחר שהואשם בפרשיית אהבים עם לא פחות מאשר עם המלכה תמר בעצמה. הוא הגיע והתיישב כאן, במנזר המצלבה בירושלים, לזמן רב וכאן אף כתב את יצירת המופת "עוטה עור הנמר" וכן צייר ציורי קיר.


הגיע לשיא פריחתו ושגשוגו במאה ה-11. מנזר המצלבה (צילומים: רון פלד)

 

על אחד העמודים בכנסייה המרשימה שבלב המנזר, ישנו ציור קיר ובו, כך אומרים, פניו של רוסתוולי. עד כמה שיישמע הזוּי, במהלך מלחמת העצמאות ב-1948 ננטש המנזר בידי הנזיר הבודד שישב פה, והמקום הפך לבסיס גדנ"ע. רק לאחר תום המלחמה הוחזר השטח לכנסייה היוונית-אורתודכסית בירושלים, שנמצא בבעלותה עד היום. בשנות ה-60 נחשף הפורטרט של רוסתוולי על הקיר בכנסייה ולצערינו הושחת בשנת 2004 על ידי מבקרים. בשטח המנזר, אגב, צולם חלק מהסרט "חימו מלך ירושלים" מאת הסופר יורם קניוק.

 

לוט, אברהם וישו

מיד לאחר הכניסה פנו ימינה בשער מקוּשת, ותבחינו מימיננו בנאקוס, קרש עץ עליו מקישים בעזרת מקל וקוראים לנזירים בזמני תפילה וארוחות. המשיכו עוד קצת וכנסו אל הכנסייה עצמה שבנויה ומעוצבת כמו רוב הכנסיות המזרחיות - האפסיס לכיוון מזרח והקיר המפריד בינו לבין קהל המאמינים, האיקונוסטזיס, מרשים בצבעיו וציוריו.

 

משמאל לאפסיס, דלת המובילה אל הקאפלה החשובה במנזר, קאפלת לוֹט, שבה ישנו מזבח מעוטר במעין צלחת זהב ובמרכזה חור, ומכאן על פי המסורת גדל העץ ממנו נלקח הצלב הקדוש.


מעוצב כמו רוב הכנסיות המזרחיות. פנים המנזר

 

שימו לב לציורי הקיר המרשימים המספרים את סיפורו של הצלב. משמאל, אברהם אבינו ושלושת המלאכים שביקרוהו, כפי שמסופר בספר בראשית. בידיהם של המלאכים, שלושה מוטות עץ אותם השאירו אצל אברהם.

 

בציור הסמוך מימין, מתואר לוט ומשפחתו, ומיד לאחר זאת לוט נוֹעַץ באברהם כיצד לכפר על המעשים הנוראיים שאליהם נקלעה משפחות. אברהם מעניק ללוט את שלושת המוטות ולוט נוטע אותם. בציור הבא כבר רואים כי מנטיעה זו (חכו, זה הולך ומסתבך) צמח עץ המורכב משלושה עצים - אורן, ברוש וארז. לימים, יכרתו את עץ זה ממנו תיווצר קורת עץ ושממנה, כפי שתבחינו בציורים, ייבנה הצלב הקדוש.

 

שימו לב בסמוך ומימין למזבח וצלחת הזהב, נמצא ארון זכוכית קטן ובו תמונות רבות של אנשים. מנהג מקומי מביא עולי רגל נוצריים להשאיר כאן את תמונות יקירהם שחלו או זקוקים לעזרה, ונוהגים לבקש, ממש כאן, מזור לתחלואיהם. מנהג זה נהוג בגרסאות שונות בכנסיות רבות ברחבי העולם, ודומה בדרך זו או אחרת להטמנת פתקים בכותל המערבי.

 

המנזר פתוח בימי שני עד שבת (סגור בראשון) עד לשעה 17:00. עלות כניסה לאדם: 15 שקל 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנזר המצלבה
צילום: רון פלד
מומלצים