שתף קטע נבחר

די למגע: אמריקנים רוצים אבטחה "כמו בישראל"

כשברקע נמשך הוויכוח הציבורי סביב שיטות הבידוק הפולשניות, לפי סקר חדש - אזרחי ארה"ב מעדיפים להבטיח את שלום התנועה האווירית, גם במחיר הפגיעה בפרטיותם. עד שזה מגיע לבדיקות פיזיות

האם ארצות-הברית צריכה לאמץ שיטות אבטחה בנוסח ישראל בנמלי התעופה שלה? הוויכוח בסוגיה מתנהל בימים האחרונים במלוא עוצמתו, על-רקע הביקורת הנוקבת בציבור על הבדיקה הביטחונית הפולשנית שבמהלכה מאבטחים מפשפשים גם באיברי מין של נוסעים.

 

ציר בית הנבחרים מיוטה, ג'ייסון חפץ, קרא לפתוח בחקירה נגד שיטות הבידוק של מאבטחי מינהל הביטחון התעופתי TSA ולפתח דרכים חלופיות המבוססות על כלבי הרחה, מכונות שיקוף כאמצעי משני ובדיקת הפרופילים של הנוסעים כפי שנוהגת ישראל.

 

בעבר פסלו האמריקנים את האפשרות לאמץ את שיטת האבטחה הנהוגה בנתב"ג, בטענה שהיא "מחשידה" באופן כולל בני מגזרים שונים דוגמת מוסלמים וערבים. דובר הבית-הלבן, רוברט גיבס, הסביר אתמול כי הסיבה לסירוב הרשויות האמריקניות לאמץ את שיטות האבטחה של ישראל נובעת מכך שלמדינה "יש נמל תעופה בינלאומי אחד בתל-אביב ולנו יש 450 כאלה. זה יוצר שוני מוחלט".

 

למרות זאת, נראה כי הציבור דווקא חושב אחרת. סקר של "וושינגטון פוסט" ורשת ABC גילה כי 70 אחוז מהאמריקנים תמכו באימוץ "שיטת הפרופילים" הישראלית והנהגתה בנמלי התעופה בארצות-הברית.

 

מאז החודש שעבר הותקנו 400 מכונות שיקוף ב-70 נמלי התעופה הגדולים והרגישים ברחבי ארצות-הברית, שלוש מהן מופעלות בשלושה שדות תעופה בינלאומיים באזור וושינגטון. מי שמסרב לעבור את השיקוף החושפני נדרש לעבור בדיקה ידנית פולשנית, שעוררה תגובות קשות בציבור.

 

אתמול ניכרו ניצנים של מרד ציבורי נגד מדיניות האבטחה. כתבי הבית-הלבן גרמו לדובר גיבס להזיע והטיחו לעברו שאלות קשות בסוגיה. הוא נאלץ להבהיר שהנושא נלמד "תוך כדי תנועה", כשהמאמץ הוא להבטיח את בטיחות התחבורה האווירית תוך פגיעה מינימלית בצנעת הפרט.

 

אבל למרות זאת, אותו סקר שקרא לאמץ את שיטות האבטחה של ישראל הצביע גם על כך שהאמריקנים, ברוב גדול של כשני-שלישים מהאוכלוסייה, תומכים בצילום מלא של נוסעים ומעדיפים באופן ברור את הלוחמה בטרור - גם על חשבון הפגיעה בזכותם לפרטיות, סוגיה יקרה מאוד ללבם של האמריקנים.

 

עם זאת, הבהירו מחצית מהנשאלים כי הם מתנגדים לחיפוש הפולשני הפיזי בגופם של הנוסעים. אל הניסיונות להרגיע את הרוחות הצטרפה גם השרה לביטחון המולדת, ג'נט נפוליטנו, שאמרה כי הצעדים החדשים שננקטים הם הכרחיים לשלום הציבור. "יש איום מתמשך נגד התעופה מצד אלה שמנסים להבריח אבקות וחומרים שניתן לעשות בהם שימוש כדי לפוצץ מטוסים. הטכנולוגיה החדשה הזו עוצבה כדי לסייע באיתור הטרוריסטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מעדיפים את הביטחון, לא מוכנים לעבור השפלה
צילום: AP
מומלצים