שתף קטע נבחר

זירת הקניות

זיהום כבד בנחל אלכסנדר; חשש לצמחייה ולדגים

פסולת מסיק זיתים שמגיעה משטחי הרשות הפלסטינית, גרמה להררי קצף שמזהמים את הנחל ומעמידים בסכנה את מאמצי השיקום שהושקעו במקום. רשות הניקוז והנחלים: "אסון לנחל"

"אסון לנחל" - כך מגדירים ברשות הניקוז והנחלים של המועצה אזורית עמק חפר, את הזיהום שנגרם בנחל אלכסנדר בגלל פסולת מסיק הזיתים שמגיעה משטחי הרשות הפלסטינית. החשש המוחשי הוא, שהצמחייה והדגים בנחל לא ישרדו את הזיהום.

 

מזה שנים רבות שהמועצה האזורית משקיעה מאמצים באמצעות רשות הניקוז והנחלים שהוקמה במועצה, שנועדו להביא את הנחל למצב שבו יזרמו בו מים נקיים ודגים ובעלי חיים יחיו במים. המאמצים נשאו פרי ואכן, היום חיים בנחל דגים מסוגים שונים, צבים רכים וצמחיה.

 

צילום: עידו ארז

 

אחת הבעיות שעמדו במהלך השנים בפני אנשי הרשות, הוא הזיהום שנגרם לנחל כתוצאה ממי ביוב המוזרמים משטחי הרשות לנחל שכם, שמגיע לנחל אלכסנדר. לצורך פתרון הבעיה הוקם מאגר של 350 אלף קוב שאליו מוזרם הביוב ושם הוא עובר טיהור. בנוסף הוקמו בריכות בשטחי הרשות, אך אין מי שיתחזק אותן והן סתומות.

 

השנה נתקלו אנשי רשות הניקוז בבעיה מוכרת אך חריפה מתמיד, שגורמת לזיהום הנחל עד כדי הכחדתו - פסולת מסיק הזיתים - העקר. לאורך נחל שכם יש כ-50 בדי בד, שטוחנים את הזיתים כדי להפיק מהם שמן. לאחר טחינת הזיתים נוצר העקר, שמוזרם לנחל שכם ועושה דרכו לנחל אלכסנדר. כמויות יבול הזיתים השנה הן פי שלוש ממה שהיו בשנים האחרונות, והעדר הגשמים גורם לכך שהעקר מגיע לנחל אלכסנדר במצב גולמי וסמיך יותר.

 

הסכרים קורסים והעקר זורם לנחל

מנכ"ל רשות הניקוז והנחלים ניסים אלמון, מספר כי "אנחנו מכירים את הבעיה ולצורך כך גם הוקם מאגר לקליטת הביוב והעקר ליד קיבוץ יד חנה, אך הכמויות הגדולות של הביוב הגולמי והעקר מילאו השנה את המאגר כך, שאינו יכול לקלוט אפילו ליטר אחד יותר של העקר. כתוצאה הסכרים קורסים, העקר זורם לנחל ונגרם זיהום שכולל הר קצף לבן בגובה של שלושה-ארבעה מטרים. העקר ממשיך בזרימה איטית לכיוון הים, כאשר בדרך הוא פוגע בצמחיה בצידי הנחל ודוחף את הדגים לכיוון הים".

 

במי נחל אלכסנדר חיים צבים רכים ודגים מסוגים שונים: בורי, מושטים, קרפיונים, דגי זהב ועוד. "איכות המים בנחל היא טובה ודגים חיים בו. כעת, הצבים הרכים יכולים לשרוד את הזיהום אבל הדגים הרבים לא יכולים. הזיהום מתקדם לכיוון הים, דוחק את הדגים לשפך והם פשוט ימותו, חלק בגלל מחסור בחמצן, חלק בגלל הצפיפות וחלק בגלל שהמים בשפך הם מלוחים. כל הדגים בסכנה והנחל כולו בסכנה בגלל זיהום העקר", אומר אלמון.

 

אלמון מוסיף כי מה שקורה, מתסכל מאוד. "אנחנו משקיעים משאבים רבים בנחל כדי שיהיה נקי ויהיו בו חיים, אך זיהום כזה הורס את כל המאמצים והמשאבים שהושקעו. אנחנו מתמודדים עם זיהום משטחי הרשות כל הזמן, וכל פעם זה סטירה בפנים, אבל הפעם הסטירה היא חזקה ביותר ותיגמר באסון כבד לנחל ולחיים שבו.

 

"העקר שמגיע הוא מזוהם פי 100 מהנורמה. אנחנו לא יודעים אם להתפלל שיבול הזיתים יהיה נמוך כדי שנוכל להתמודד עם העקר, או שיירד גשם שימהל אותו ויפחית את הזיהום. בכל מקרה אין ספק, שהבעיה של האסון בנחל היא בגלל הפלסטינים והפתרון נמצא אצלם".

 

לדברי אלמון, הפתרון לבעייה טמון בכך, "שהמדינה תפעל בנושא מול הפלסטינים כדי למצוא פתרון לביוב שלהם, כך שלא יעבור את הקו הירוק לשטחי ישראל. בנוסף, יש להגדיל המאגר ביד חנה כך שיוכל לקלוט את כל הביוב והעקר. את הכסף לפתרון הבעיה אפשר לקזז מהכספים המגיעים מישראל לפלסטינים"

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בנחל אלכסנדר זורמים כרגע קולחין באיכויות ירודות המגיעים משטחי הרשות הפלסטינית ובתוכם כמויות גדולות מאוד של עקר. העקר הינו תוצר לווי של מסיק הזיתים. הוא מכיל חומרים רעילים ומזהמים וכתוצאה מכך לא ניתן לטפל בשפכים המגיעים למתקן לטיפול בשפכים שנמצא ביד חנה.

 

"לאור כל זאת ועד לסיום עונת המסיק, האיכויות הצפויות להיות מוזרמות לנחל יהיו נמוכות. המשרד להגנת הסביבה פעל לאיגום שפכים אלה במאגר יעודי אולם משנמלא מאגר זה, העודפים זורמים לנחל".

 

יעל דראל השתתפה בהכנת הכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הררי קצף לבנים
צילום: רן פרחי מפקח רשות ניקוז ונחלים שרון
הדגים ישרדו?
צילום: עידו ארז
מומלצים