שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

שיחה עם ראש המוסד, כעת ברשת. יומני ויקיליקס

המבוכה הדיפלומטית, כמו שלא נראתה מעולם: התכתובות של השגרירות האמריקנית מפרטות פגישות עם ראש המוסד דגן ועם ראש הממשלה נתניהו. הסודי הפך לגלוי

הכותרות הראשונות מההדלפה הגדולה ביותר בכל הזמנים הבהירו מדוע האמריקנים כל כך חששו מחשיפת המסמכים ההמונית. אבל רק אחרי ש"ויקיליקס" העביר את המסמכים לאתר חלופי, לאחר ששרתיו נפלו, התברר מדוע שר החוץ האיטלקי כינה את החשיפה "ה-11/9 של הדיפלומטיה העולמית".

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

כ-20 תכתובות דיפלומטית של השגרירות האמריקנית בתל-אביב, מ-2005 ועד סוף השנה שעברה, מפרטות באופן מדהים את הנאמר בפגישות חשאיות בין בכירים אמריקנים לראש הממשלה, ראש המוסד ואחרים. זה מתחיל בפגישת השגריר האמריקני דן קרצר ב-2005 עם ראש המוסד, שם נחשפת פעילות המוסד בעיראק באותה תקופה.

 

בהמשך מפורטת פגישה נוספת בין דגן לאמריקנים, ב-18 באפריל 2007, אז מזהיר ראש המוסד כי רוסיה "משחקת תפקיד שלילי מאוד" באזור. פגישות אחרות שתוארו לפרוטרוט הינן בין בנימין נתניהו, בתחילה כראש האופוזיציה (ב-18 באפריל 2007) ואחר-כך כראש ממשלה (ב-28 באפריל 2009ב-2 ביוני 2009 והאחרונה, ב-23 בדצמבר 2009).

 

בפגישה בדצמבר 2009 רשמו אנשי השגרירות האמריקנית את דבריו והערכותיו אחרי פגישתו עם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. ראש הממשלה אמר אז כי שלושת האיומים על ישראל הם הגרעין האיראני, הטילים שנמצאים בידי חמאס, חיזבאללה וסוריה - ודו"ח גולדסטון. הוא הסביר כי הדו"ח נותן לגיטימציה לאלו המבקשים לפגוע בישראל.

 

חודשים לפני המשט: "תחושה רעה" לגבי טורקיה

את הפגישה עם הנשיא אובמה, לפני כמעט שנה, תיאר נתניהו "כטובה ביותר עד כה". על חידוש המשא-ומתן עם הפלסטינים, שהיה אז מוקפא, הוא אמר: "בוא נלך על זה". ראש הממשלה גם לא פסל משא-ומתן ישיר עם סוריה, אך הוא לא דחה את ההצעה של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי לתווך בין הצדדים. בפגישה גם עלה נושא הגרעין האיראני וראש הממשלה ביקש להגביר את הסנקציות על טהרן.

 

בפגישה אחרת, שנערכה שנערכה בסוף שנת 2009 בין בכירים ישראלים לתת מזכירת המדינה האמריקנית

 אנדרו שפירו, טענו ישראלים כי הם חשים "תחושה רעה" בכל הנוגע לטורקיה, ואף הביעו דאגה מפני התקרבותה של ממשלת טורקיה לסוריה ואיראן, והתרחקותה מישראל. הנציגים הישראלים טענו באזני מקביליהם האמריקנים כי טורקיה הביעה תמיכה במשטר חמאס בעזה, ומאמצת כיוון "איסלאמי" יותר בניסיון להפוך למעצמה אזורית.

 

בדיון נוסף שנערך באותו החודש עסקו המשתתפים, בכירים ישראלים ואמריקנים, במצב השורר ברשת הפלסטינית. ראש האגף  הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, העריך באותה הפגישה כי ראש הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), לא ישרוד פוליטית אחרי שנת 2011.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר דגן. הכל גלוי
צילום: ירון ברנר
נתניהו. דיווח מפורט מהפגישות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים