שתף קטע נבחר

באירופה אסרו בקבוקי ביספנול A - למה לא בישראל?

החל מחודש יוני 2011 אסור יהיה לייצר או לייבא באירופה בקבוקים המכילים את החומר ביספנול A, המשמש בתעשיית הפלסטיק וגם בבקבוקי תינוקות. הטענה: שיחרור חומרים רעילים למזון. ועדה של מש' הבריאות המליצה לאסור על השימוש בחומר גם כאן - אך כל החלטה רשמית לא התקבלה עדיין

הנציבות האירופאית הצביעה לאחרונה פה אחד נגד יצור ביספנול A, כימיקל דמוי אסטרוגן המשמש בתעשיית הפלסטיק ומהווה את אחד המרכיבים בבקבוקי תינוקות. מדינות האיחוד האירופי יאלצו להפסיק לייצר בקבוקי תינוקות המכילים BPA עד חודש מרץ, ועד חודש יוני 2011 ייאסר על המדינות למוכרם או ליבא אותם. ובארץ? משרד הבריאות הקים ועדה שהמליצה על איסור השימוש בביספנול A בייצור - אך מכון התקנים הישראלי יעדכן את התקינה רק לאחר שתעשה זאת אירופה.

 

הקרב על הביספנול

בהלת בקבוקי התינוקות החלה כבר בשנת 2002, לאחר שוועדה מדעית של האיחוד האירופי פרסמה נייר עמדה לפיו מבקבוקי הפלסטיק משתחררים חומרים בתהליך של "נדידה", וביניהם החומר ביספנול A. הוועדה האירופאית קבעה אז כי אין סיכון בבקבוקים לתינוקות, כיוון שכמות החומר הנודד נמוך מפי 500 מהכמות המזיקה שנמצאה בניסויים בחיות.

 

שנה מאוחר יותר הוציא משרד הבריאות הישראלי נייר עמדה שקבע כי חשיפת

התינוק לביספנול A נמוכה מהצריכה היומית הנסבלת, אולם המליץ להחליף בקבוקים ישנים מפלסטיק בחדשים, בשל החשש כי מהבקבוקים הבלויים משתחררות אל מזון התינוקות כמויות קטנות מאוד של חומרים רעילים ובהם הביספנול.

 

בשנת 2008 הכינו מדענים אמריקניים דו"ח בן 105 עמודים בתמיכת המועצה האמריקנית לכימיה שגיבתה את בטיחות הכימיקל ביספנול A המצוי בבקבוקי תינוקות, פחיות שימורים, ובמגוון רחב של מוצרים נוספים ובהם משקפי שמש ותקליטורים. חומר זה הוא בעל פעילות אסטרוגנית חלשה והוא נמצא מזיק בניסויים בבעלי חיים.

 

אלא שההודעה הזו כבר עוררה מחאה בארצות הברית. לדברי המועצה למשאבים טבעיים בארצות הברית, הודעת ה-FDA מתבססת על שני מחקרים "מטעם" ומתעלמת מעשרות מחקרים אחרים שהראו כי הביספנול A כן מסוכן לבריאות.

 

בתגובה להחלטת האיחוד האירופי מסר ל-ynet משרד הבריאות את עמדתו:

"משרד הבריאות הקים ועדה לבחינת סיכונים בריאותיים אפשריים מתוספים למוצרי פלסטיק. הוועדה המליצה לאסור את השימוש בביספנול A בבקבוקי תינוקות על בסיס עיקרון הזהירות המונעת.

 

"הפיקוח על נוכחות של ביספנול A בבקבוקי תינוקות מתבצע על ידי מכון התקנים הישראלי. בקבוקי תינוקות חייבים לעמוד בתו תקן של מכון התקנים, שאומץ מהתקינה האירופאית. לפי התקן הקיים, בבקבוקים בהם קיים ביספנול A ריכוזו כה נמוך עד שאינו עולה על סף המדידה של הבדיקה. כאשר תעודכן התקינה האירופית במקביל יישקל עדכון התקינה הישראלית".


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירופה אוסרת, מש' הבריאות ממליץ
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים