שתף קטע נבחר

סקר: חצי יתנגדו לשכן ערבי, חרדי עדיף על הומו

בכנס השנתי של המכון הישראלי לדמוקרטיה הוצגו ממצאי מחקר שבדק את עמדת היהודים כלפי בני מגזרים אחרים. 86% סבורים שיש לקבל החלטות חשובות רק ברוב יהודי, ו-81% שמחים להיות ישראלים. פרס הופתע: "יהודים לרוב לא שבעי רצון"

בבית הנשיא בירושלים נערך היום (ג') הכנס השנתי של המכון הישראלי לדמוקרטיה. במרכז האירוע, הוצגו נתוני סקר דעת קהל שנערך לרגל הכנס, והתמקד בעמדתם של הישראלים כלפי מגזרים שונים בחברה.

 

הישראלים היהודים שהשתתפו במחקר נשאלו אילו בני מגזרים יפריעו להם ביותר אם יתגוררו בשכנות אליהם. 46 אחוזים השיבו כי מגורים בשכנות לערבים הם הבעייתיים ביותר עבורם. 39 אחוזים יתנגדו להתגורר בשכנות לחולי נפש בשיקום או עובדים זרים, וכרבע ייתנגדו לשכנים הומואים. 23 אחוזים מהנשאלים ראו בחרדים כקבוצה הבעייתית ביותר להתגורר לצדה.


נאמן, ביניש, פרס וריבלין בבית הנשיא, היום (צילום: גיא אסיאג)

 

בסוגיות אחרות, הביע רוב מוחץ של 86 אחוזים תמיכה באמירה שלפיה צריכות להתקבל החלטות הרות גורל לעתידה של ישראל ברוב יהודי.

 

נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, אמרה בכנס כי מצבעי הדו"ח מדגימים שוב את עומק השסע בציבור הישראלי. "אנו חברה מפוצלת מאוד ומקוטבת. אין לנו תפישה מאוחדת באשר למה היא מדינה יהודית ודמוקרטית, וגם לא בסיס למה שאנו חותרים להגיע אליו. אנו צריכים לחפש גשר לחבר בין החלקים השונים".

 

מערכת היחסים שבין המגזרים השונים בחברה באופיינת, לדברי ביניש, ב"דמוניזציה, איבה וחשדנות. אחד פוחד מהאחר - וזה לא מתחבר".

 

שר המשפטים, יעקב נאמן, האשים את העיתונות בהיווצרות המצב. "מה שקורה במדינת ישראל הוא הקצנה, והתקשורת מאוד עוזרת לכך. היא אינה מדווחת על דברים טובים אלא רק על רעים. צריך לדבר אחד עם השני בגובה העיניים".

 

נתון נוסף שעלה מהסקר הוא כי 81 מהישראלים מרוצים מהיותם כאלה. מי שהופע לנוכח הממצאים היא נשיא המדינה, שמעון פרס.

"היהודים בדרך כלל אינם שבעי רצון ולכן מדובר כאן בנתון מרשים עוד יותר", הוא הסביר - וקרא להעלות את אחוז החסימה כדי לצמצם את הפילוג הסיעתי בכנסת. "אם המצב יישאר כפי שהוא היום, תהיה בכך משום פגיעה בדמוקרטיה. האידיאולוגיות שהיו קיימות נעלמו, והיום כמעט כל המפלגות תומכות בפתרון של שתי המדינות".

 

מי שחלק עליו הוא יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, שאמר בדיון: "לא בטוח שהעלאת אחוז החסימה תוביל אותנו למיעוט מפלגות. הידברות והסכמה אינן ניתנות לכפייה. אנו מתמודדים עם ההגדרה שלנו כמדינה יהודית דמוקרטית שמעוררת מורכבות עמוקה. הפתרון לא יכול לבוא באמצעות חקיקה, ובפרט כזו שאנו מוצאים היום בכנסת שנועדה להקצין את הקונפליקט בין דמוקרטי ליהודי. יש לשאוף לפתרונות בהסכמה, ולא לכפות הסדרים פשטניים בחקיקה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס וריבלין. לא הגיעו להסכמה
צילום: גיא אסיאג
מומלצים