שתף קטע נבחר

הכירו את Jumo: כמו פייסבוק, אבל לצדיקים

מחפשים לעשות מעשה טוב, לתרום לארגון צדקה אמיתי או למצוא תומכים ותורמים למטרה נעלה? ג'ומו, רשת חברתית חדשה, מיועדת בדיוק עבורכם. מה היתרון שלה על פייסבוק, איך מתחברים אליה והאם תוכל להביא לשינוי אמיתי?

רוצים לשנות את העולם? לעזור לעניים, לבעלי חיים או לכדור הארץ? מעכשיו אפשר לעשות זאת ברשת חברתית חדשה, שמתוכננת במיוחד לצורך אקטיביזם: מעיין פייסבוק למעשים טובים. הרשת, Jumo שמה, הוקמה על ידי כריס יוז, ממייסדי פייסבוק. היא הוצגה לראשונה לפני כמה חודשים, ואתמול (ג') פתחה את שעריה הווירטואליים לפעולה מלאה.

 

יוז עזב את פייסבוק עוד ב-2007, וניהל את הקמפיין המקוון של ברק אובמה בבחירות לנשיאות ארה"ב. במרץ השנה הוא השיק את ג'ומו, שבמשך חודשים ארוכים מאז היה האתר לא יותר מרעיון טוב ועמוד בית. מעתה, יכולים כל משתמשי פייסבוק להתחבר לג'ומו, ולהתחיל לפעול למען המטרות בהן הם מאמינים.

 

 

"פייסבוק לאקטיביסטים", למה זה טוב?

מי בכלל צריך רשת חברתית למעשים טובים? בימינו, פייסבוק משמשת להונאות, בגידות, הטרדות מיניות, שיווק אגרסיבי וסחר בתוצרת חקלאית וירטואלית (במקום להתרכז בעבודה). נראה שפעולות צדקה קצת הולכות לאיבוד בתוך ענן הלייקים והסטטוסים של פייסבוק.

 

יוז בחר להשקיע בפוטנציאל של המדיה החברתית כדי לעשות טוב: לארגן קבוצות של אנשים, לגייס תומכים למטרות נעלות, ולצאת לפעולה בעולם האמיתי והווירטואלי במקביל.

 

בדיוק לשם כך הקים יוז את ג'ומו, נקודה למפגש בין מובילי תנועות וארגונים, פילנתרופים והקהל הרחב. גם לפייסבוק יש כלי מובנה לאקטיביסטים למיניהם, ה- Causes.

 

עדיין אפשר למצוא Causes בפייסבוק שמוקדשות לפעילויות צדקה, אבל רובן ככולן הוקמו על ידי גולשים חובבים, ולאו דווקא כאלה שמנוסים בפעולות מחאה או אקטיביזם, או מקושרים לארגונים מקצועיים שפועלים למען מטרות דומות.

 

היתרון של ג'ומו הוא בהיותו מוקדש לאקטיבזם מהמסד עד הטפחות, ולכן פועלים בו ארגונים מקצועיים, ומחפשים לשתף פעולה עם חובבים וסקרנים.

 

 

הרשמה ובניית פרופיל

ג'ומו מחובר למידע שלכם בפייסבוק. עם ההרשמה, תתבקשו לאשר לאתר גישה לפרופיל שלכם בפייסבוק. ג'ומו נשענת על מידע מהרשת החברתית של זאקרברג, ותלויה בה. לאחר שעשיתם זאת, תתבקשו להגדיר כתובת מייל ותחומי עניין.

 


 

לא, מגיב 19 – הכוונה היא לא לאיזה קבוצת כדורסל נשים אתה אוהד, אלא למטרות שהיית רוצה לפעול למענן או להתעניין בהן. הרשימה כוללת מספר נושאים (Issues) בריאות, עוני, זכויות אדם, בעלי חיים, חינוך ועוד.

 

בחרתם Issue? מצוין. עכשיו יציג לכם ג'ומו אוסף של פרויקטים, ארגונים וקבוצות שתואמות את תחומי האכפתיות שלכם. אפשר לבחור כמה שרוצים, ולסיים את ההרשמה.

 

שימו לב, שבהגדרות הבסיס של הפרופיל שלכם מסומנת הפצת התכנים והמידע שלכם מג'ומו לפייסבוק. מי שמעדיף להפריד בין קודש לחול, או שסתם לא רוצה להעמיס על הפיד של חבריו, יכול לנטרל את כלי ההפצה האוטומטית. מי שרוצה, יכול למצוא בג'ומו חברים שלו מפייסבוק.

 

 

איך משתמשים בג'ומו?

השימוש בג'ומו מתבסס על איתור פעילויות וארגוני צדקה, ומעקב אחריהם, או פתיחת פרויקטים משלכם ואיסוף עוקבים ותרומות. הרשת החברתית החדשה נראית כמעט זהה לשל פייסבוק: לג'ומו יש עמוד בית ובו פיד מרכזי שמציג את עדכוני הפרויקטים והקבוצות שמעניינים אתכם, עמודת Talk, בה עדכונים מפרויקטים נבחרים וגם הצעות ל-Issues ולפרויקטים חדשים אחריהם תוכלו לעקוב.

 


 

תוכלו להיכנס לעמוד של כל נושא וכל פרויקט, ולמצוא עוד ארגונים שקשורים אליהם. כיום ישנם 3,500 ארגוני צדקה שונים שפועלים בג'ומו, והמספר צפוי לעלות. בכל הנוגע למציאת פעילויות וארגוני צדקה, ג'ומו מציע פלטפורמה נוחה ונגישה.

 


 

אפשר גם לפתוח פרויקט משלכם - כמו למשל, האכלת חתולי רחוב באיזור מגוריכם, החמרת ענישה לאנסים, עצירת התוכנית לחסימת אתרי ממשלה בשבת או ביטול שעון החורף. אחרי הקמת הפרויקט תוכלו לחבר אליו תכנים מפלטפורמות אחרות כמו מפייסבוק, טוויטר, מייספייס ולינקדאין.

 


 

רוצים לאסוף תרומות? אין בעיה. לג'ומו יש רכיב מובנה לכך, שמופיע בעמודי הפרויקטים והארגונים. שבשלב זה עדיין לא תומך ב-Paypal.

 

על אף שהוא נפתח לציבור, ג'ומו עדיין נמצא בשלב בטא. הוא סובל מנפילות פה ושם, החיפוש שלו לא מגיב כהלכה בכל ניסיון וכדאי לתת לו עוד כמה ימים להתאזן לפני שאתם מתחילים לאסוף תומכים לפרויקט הצדקה שלכם.

 

אקטיביזם-כורסה או שינוי אמיתי?

הרעיון מאחורי ג'ומו הוא טוב מאוד: פלטפורמה בה משתמשים מכל העולם יכולים להתחבר לארגונים שעוסקים בתחומי העניין שלהם, לתרום, לסייע ולהתעדכן. עם זאת, זה שאתם מגלים עניין בבעיה זו או אחרת לא אומר שגם תפעלו בעולם האמיתי כדי לתקן אותה. יש שיטענו שג'ומו הוא בעצם, רשת חברתית לאקטיביזם-כורסה.

 

רוצים למחות על מחירי הדיור בתל אביב, אבל חם מכדי לצאת החוצה ולהפגין? נמאס לכם משירות הלקוחות של חברת אינטרנט/כבלים זו או אחרת, ואין לכם כוח לארגן אלפי אנשים לשביתת רעב? ג'ומו היא המקום בשבילכם.

 

תמיכה וירטואלית במטרה נעלה לאו דווקא משפיעה על המצב בעולם האמיתי. מצד שני, ג'ומו יכול להיות נקודת מפגש לאנשים בעלי מוטיבציה ויוזמה, ונקודת זינוק לפעולות צדקה ומחאה שלפני כן התארגנו בעיקר בפורומים עלומי שם.

 

 

כר פורה לפעולה חיובית - וגם לרמאים

ג'ומו הוא עוד דוגמה חיובית לרשתות חברתיות נושאיות, שראינו כמה מהן בשנים האחרונות.

 

פייסבוק היא הפלטפורמה הכי גדולה והכי נוחה לניהול המעגלים החברתיים שלכם (או סתם להעביר את הזמן), אבל יש פעילויות שהרשת החברתית העצומה פשוט עושה פחות טוב.

 

משתמשי שרוצים לתרום או לקחת חלק בפעולות צדקה עשויים להשתמש גם בפייסבוק וגם בג'ומו, וטוב לדעת שאי שם ברשת יש מקום ייעודי שמוקדש למעשים טובים.

 

כנראה שגם רמאים, זייפנים ואנשים חסרי מצפון ישתמשו בפלטפורמה החדשה למניפולציות והונאות, וינסו להוציא כסף מאנשים תמימים. מומלץ לבדוק לעומק כל פרויקט צדקה וכל ארגון שקורא לכם לתרום, כדי שהכסף שלכם יגיע למי שבאמת צריך אותו.

 

מכירים ארגוני צדקה, תנועות מחאה וקבוצות בפייסבוק שזקוקים לתומכים ומשתתפים חדשים? ספרו לנו בטוקבקים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי רוצה לעשות משהו טוב? JUMO
מומלצים