שתף קטע נבחר

סקר: העם עִם אמסלם - "מציל את התורה"

רוב החילונים, המסורתיים והדתיים שהביעו את דעתם על השקפותיו של הרב-ח"כ סברו כי על אף הכעס בש"ס, אמסלם טוב לחרדים. 22% מהחרדים מחזיקים בדעה דומה. סקר ynet-יסודות גם מגלה האם הציבור חושב שעל הח"כ להתפטר

ש"ס מצאה דמיון בינו לבין עמלק וישו, בנו של הרב עובדיה טען כי השקפותיו גרמו לבצורת, אבל נראה שברחוב הישראלי זוכה הרב חיים אמסלם לתמיכה רחבה: סקר ynet ועמותת יסודות מגלה, כי רוב הציבור סבור שהרפורמה באורח החיים החרדי שמציע הח"כ "המורד" עשויה להציל את עולם התורה - ורק מעטים חוששים כי היא תפגע בו.

 

סקר ynet-יסודות נערך על ידי מכון המחקר פאנלס, בקרב 502 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת במדינת ישראל. טווח טעות הדגימה המירבית: 4.4%.

 

בחלק הראשון של הסקר נשאלו המשתתפים מה דעתם על תמיכת הרב אמסלם ביציאת חרדים לעבודה, בשירות צבאי ובלימודים כלליים. 52% מבעלי הדעה השיבו כי זו הדרך היחידה להציל את עולם התורה במגזר זה, 30% אמרו כי היא הגיעה 20 שנה מאוחר מדי, כשהעולם החרדי כבר מתפרק, 12% סבורים כי הדברים אינם אותנטיים ונועדו רק "להרגיע את החילונים", ו-6% חוששים שמימוש חזון אמסלם יהרוס את עולם התורה.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי הדתיים, המסורתיים והחילונים תומכים בדרכו של הח"כ-הרב, ואילו החרדים מתנגדים לה. עם זאת, ישנם גם לא מעט חרדים (22%) המשוכנעים שאמסלם דווקא יציל את עולם התורה – נתון מפתיע על רקע הוקעתו על-ידי בכירי הרבנים הספרדים.

 

רוצים את אמסלם בפוליטיקה

השאלה השנייה שאליה התבקשו הנשאלים להתייחס הייתה "האם לדעתך ח"כ הרב אמסלם היה צריך להיענות לדרישת מפלגתו ולהתפטר?" 56% מהמשיבים אמרו כי זכותו להמשיך לפעול בכנסת כחבר עצמאי, ו-17% סברו שעליו להחזיר את המנדט – הן בגלל החובה לציית לדעת הרב עובדיה יוסף, והן משום שמלכתחילה לא היה נבחר לפרלמנט שלא באמצעות ש"ס. 13% השיבו כי הוא צריך פשוט לפתור את הסכסוך עם מפלגתו, ול-15% אין דעה שנושא.

 

ניתוח התוצאות מגלה כי החרדים סבורים שעל אמסלם להתפטר מחברותו בכנסת, ואילו החילונים (62%) והמסורתיים (57%) חושבים שהוא רשאי להמשיך בכהונתו. כמותם גם כמעט מחצית מהדתיים (47%).

 

ומהו הצעד הפוליטי הנכון כעת מבחינת ח"כ אמסלם? 47% מבעלי הדעה (37% מכלל המשיבים) ממליצים לו להצטרף למפלגה דתית-לאומית, 25% (19%) קוראים לו להקים תנועה עצמאית, 16% (12%) סבורים כי עליו לחבור למפלגה חילונית, ו-12% (9%) בלבד מציעים שיפרוש מהחיים הפוליטיים.

 

התשובה הנפוצה ביותר בקרב הדתיים, המסורתיים והחילונים הייתה שמקומו של אמסלם הוא במפלגה דתית-לאומית, ואילו רוב החרדים משוכנעים כי עדיף לו לעזוב את הפוליטיקה. עם זאת, 34% מבעלי הדעה שבהם אמרו כי טוב יעשה אם יקים תנועה חדשה או יצטרף לאחת קיימת, דתית או חילונית.

 

אמסלם - דתי-לאומי?

מנכ"לית יסודות, שושי בקר: "אנו רואים כי רוב הציבור סבור שחבר הכנסת הרב אמסלם אינו צריך לפרוש מש"ס מכיוון שזכותו להביע דעות עצמאיות, כשם שחברי כנסת ממפלגות שונות בעבר חלקו על עמדות מפלגותיהן. לפי תפיסה זו, רשאית המפלגה למנוע מהרב אמסלם להיבחר כנציגה בבחירות הבאות, אבל אסור לה להתנכל לו כעת.

 

"לגבי עצם עמדותיו של הרב אמסלם, הציבור החילוני, המסורתי והדתי (בערך באותם אחוזים) סבורים שהן יכולות להציל את העולם החרדי. מעניין

שכמעט רבע מהחרדים שנדגמו סבורים כך. לעומת זאת, רוב החרדים סבורים כי הם יהרסו את העולם החרדי. יסודות סבורה כי השינויים הנדרשים בעולם החרדי צריכים להיעשות בשיתוף פעולה ומתוך הידברות, תוך דחייה מוחלטת של התבטאויות משמיצות כלפיו, השמצות הפוגעות בכבוד האדם של החרדים.

 

"מעניין שרוב הציבור סבור כי עמדותיו של הרב אמסלם משקפות את הדרך הדתית-לאומית. אנו מאמינים שניתן לפתח בארץ עמדה חרדית שתכיר בעובדת היותה מיעוט, ותענה בגבולות סבירים לדרישות האזרחיות המקובלות. קולו של ח"כ אמסלם מבטא רצון בקרב רוב הציבוריות לשילוב החברה החרדית למעורבות אזרחית בתחומי הכלכלה והחברה, גם אם היא נדחית על-ידי העולם החרדי השמרן. מעורבות זו נתפסת בעיניי החברה היהודית ישראלית כמהלך קריטי ומשמעותי, גם אם מאוחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב אמסלם. הרוב בעדו
צילום: נועם מושקוביץ
צילום: ניב רוזנברג
הרב עובדיה. דורש התפטרות
צילום: ניב רוזנברג
שושי בקר, מנכ"לית "יסודות"
באדיבות "יסודות"
מומלצים