שתף קטע נבחר

השקעות הון בפריפריה - עימות בין הכנסת לאוצר

יו"ר ועדת הכספים גפני התייחס למחלוקת העמוקה עם האוצר בסוגיית התמריצים העתידיים לעידוד ההשקעות ואמר כי אם הממשלה תנסה לטרפד כל עמדה שתהיה בניגוד לדעתה, הוא לא יעלה את החוק להצבעה סופית

פערים עמוקים בין האוצר לוועדת הכספים בסוגיית התמריצים העתידיים לעידוד השקעות הון בפריפריה שבהצעת חוק ההסדרים. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר בצהריים (ה') כי המחלוקת תוכרע בימים הקרובים בהצבעות על מספר חלופות.

 

גפני הודיע למנהל רשות המסים יהודה נסרדישי כי אם הממשלה תתעקש על עמדתה, הוא ורוב חברי הוועדה יצביעו נגדה. גפני איים מנגד כי אם הממשלה תנסה לטרפד כל עמדה שתהיה בניגוד לדעתה, הוא לא יעלה את החוק להצבעה סופית לקבלת אישור מליאת הכנסת. יו"ר ועדת הכספים חזר והפציר בנסרדישי לנצל את הימים האחרונים שנותרו עד להצבעה על מנת למצוא את "שביל הזהב" בהידברות עם מתנגדיו.

 

הממשלה מציעה בחוק ההסדרים להיטיב עם המשקיעים במפעלים בפריפריה, במס חברות נמוך בשיעור 8% לעומת 12% במרכז הארץ (חוק מס החברות חל בשיעור 15-16% על מפעלים קיימים מחוץ לחוק עידוד השקעות הון). על פי הצעת החוק, הטבת המס לא תחול על מפעלים בפריפריה המנצלים אוצרות טבע ועל חברות ממשלתיות, לרבות התעשייה הביטחונית.

 

העיקרון שמאחורי ההטבה המוצעת הוא שהיא לא תחול על מפעל שלא ניתן להעבירו לחו"ל. גפני ותומכיו הציעו פער כפול בין התמריץ לפריפריה לעומת מרכז הארץ, של 4% מול 12%. ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) הציעה להחמיר עם מפעלים כדוגמת כימיקלים לישראל בהגדלת מס החברות ל-17-25%, בשעה שהתמלוגים שהיא משלמת למדינה הם בשיעור נמוך של 3-5% בלבד. עוד תבעה ח"כ יחימוביץ' הטבות מפליגות יותר לפריפריה ולדחות את יוזמת מיסוי התעשיות הביטחוניות.

 

מבוי סתום

נציגי האוצר חזרו והודיעו כי מאז שהתגלעה מחלוקת בדיון הקודם לא חל שינוי בעמדת הממשלה בסוגיית כי"ל. באשר לתעשיות הביטחוניות אמר ערן פולק מאגף התקציבים כי עדיין נערכים דיונים על מתן חלופות להטבת המס במניות או דיבידנדים.

 

סמנכ"ל כי"ל, אשר גרינבאום, הזהיר כי המס שיוטל עליהם יחייב אותם בהוצאה נוספת של 600 מיליון שקל בשנה, שתיצור "מצב של אי ודאות". לדבריו, כל השיחות שנשלח לנהל עם האוצר נקלעו למבוי סתום.

 

מרכז הקואליציה בוועדה, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) ועם ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הציעו על דעת גפני להתפשר עם כי"ל כך שהטבת המס תחול גם עליהם, אך תוגבל ל-50% מתהליך הייצור הכרוך בכרייה ישירה של אוצר טבע כמו מחצבים או כריית משקעי האשלג מקרקעית ים המלח.

 

לדבריהם, פשרה זו הולמת את רוח החוק המוצע כי רק את הכרייה לא ניתן לייצא לחו"ל. כמו כן, הם תבעו להחזיר לחוק את התעשיות הביטחוניות מחשש שהמיסוי יגרום להם להפסיד במכרזים בחו"ל לעומת מתחרים זולים מהם. "לא יקום ולא יהיה", הזהיר פיניאן.

 

"מתפתחת חלוקת שלל"

נשיא התעשיינים, שרגא ברוש, ביקש שהגדלת הפער לא תבוא על חשבון ההטבות במרכז הארץ, בעיקר בתעשיות ההיי טק. אביבה בר-גל, נציגת עובדים במפעלי כימיקלים, אמרה: "אל תראו בכי"ל אוצר של כסף, אלא מקור תעסוקה ל-40 אלף עובדים שהגדלת המס תבוא על חשבונם".

 

אולם רשות המסים התבצרה בעמדתה: "זה לא יהיה מהלך הסטורי של איפה ואיפה" אמר נסרדישי. "פה מתפתחת חלוקת שלל. החוק לא מתייחס לכי"ל אלא גם למחפשי הגז והנפט ולכל מפעלי המחצבים. הקופה היא אחת ואם מורידים מהפריפריה חייבים להעלות במקום אחר".

 

בסיכום הדיון אמר גפני: "בסוף תיאלצו לקבל את העמדה שלנו. מוטב שתמצאו מהר פשרה ותזכרו שאנחנו המחליטים - ואל תשכחו את ההיררכיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה גפני
צילום: מתי אלמליח
מומלצים