שתף קטע נבחר

גם המחקר מוכיח: קנאה יכולה "לעוור" אותנו

מי מודאג יותר מבגידה פיזית ומי מבגידה רגשית? ומה קורה לנשים כאשר הגבר שאיתן מתייחס לרשימה ארוכה של נשים יפות וזרות? עיון מחודש באחד הרגשות העזים ביותר המוכרים לנו

במשרד החדש בו אני עובדת התחילו לרכל על אחד הגברים שהוא בוגד באשתו. הבחורה שישבה לידי בקפיטריה אמרה שהוא "מסתכל שמאלה" והוסיפה שכך קוראים ברוסית לגבר בוגדני. היא הסבירה: באנגלית בחורה חתיכה וחשופה כהלכה נקראת "עוצרת תנועה", כי נהגים עוצרים כדי להביט אחריה. אלו שלרוע מזלם נשותיהם יושבות מימינם בצד הנוסע, יכולים להרשות לעצמם להסתכל רק כשהבחורה צועדת משמאלם, כדי שאשת חיקם לא תבחין ותפתח בסצנת קנאה.

 

קנאה בין המינים מתעוררת כשאנחנו תופשים איום אפשרי על יחסים בעלי ערך, כשכל אחד מהמינים מקנא מסיבות שונות: נשים נפגעות הרבה יותר מאיום בבגידה רגשית, בעוד גברים לוקחים קשה הרבה יותר איום של בגידה פיזית. לכן, גברים מעריכים בתולין באשה, בעוד נשים ישאלו את בן זוגן הבוגד "אתה אוהב אותה?"

 

אסכולות שונות מנסות להסביר את השוני בגורמים לקנאה. האסכולה האבולוציונית טוענת שבגלל שגבר אף פעם לא יכול להיות בטוח שצאצאיו הם אכן שלו, הוא יותר יעריך נאמנות וצניעות באשה - מה שמבטיח שהיא לא הרה מגבר אחר. נשים, לעומת זאת, מתוכנתות לדאוג שהגבר שאיתן ירגיש מחויב אליהן, וידאג להן ולאותם צאצאים.

 

יש הטוענים שזו הסיבה בגללה נשארה הילרי קלינטון עם ביל, גם לאחר פרסומה הפומבי של פרשת מוניקה לווינסקי. מבחינתה זו היתה בגידה פיזית, ולא רגשית.

 

חוסר היציבות במערכת היחסים משפיע על סוג הקנאה

הפסיכולוגים טוענים שהסיבות השונות לקנאה קשורות לדפוסי ההתקשרות של כל אחד, לא משנה אם הוא גבר או אשה. מחקר שנערך ביולי שעברן בדק מערכות יחסים בין נשים וגברים. הנחקרים נשאלו לגבי בגידות: מאיזו בגידה הם יותר מאוימים, פיזית או רגשית. הם נשאלו גם לגבי יציבות מערכות היחסים שלהם, מתוך הנחה שהן מהוות מדד למצב הביטחון העצמי של כל אחד. המחקר מצא שככל שאופן ההיקשרות של אדם היה פחות בטוח, כלומר - הוא היה שותף למערכות יחסים חסרות יציבות - הוא היה מאוים יותר על ידי בגידה פיזית, בעוד נשים וגברים כאחד שבנו מערכות יחסים יציבות, הרגישו מאוימים יותר מבגידה רגשית.

 

הקנאה תמיד קוטלגה כרגש שלילי שמלווה במצוקה, חרדה וכעס שאנשים חשים כשהם מפחדים לאבד משהו יקר להם. זהו רגש שעשוי להופיע כמעט בכל מערכת יחסים, וכמו שאנחנו יודעים היום, כמו כל רגש אחר, הוא עשוי להשפיע על העולם המחשבתי והפיזי שלנו.

 

אבל מחקר שנעשה באפריל השנה באוניברסיטת דלוואר גילה שהקנאה מעוורת אותנו – פשוטו כמשמעו. היא לא רק ממסכת רגשות אחרים ומשפיעה על שיקול הדעת שלנו, והופכת נשים להיסטריות וגברים לאלימים, אלא גם משפיעה על הפעילות המוחית שלנו.

 

במהלך המחקר הזמינו לניסוי זוגות שנמצאים בקשר רומנטי, הושיבו אותם באותו חדר, כל אחד ליד מחשב משלו, עם משימות שניתנו לו. הנשים היו צריכות לגלות תמונה או אובייקט בתוך ים של תמונות רצות ולהתעלם מתמונות שמעוררות רגשות שליליים, שהופיעו מידי פעם על המסך.

 

הגברים, לעומתן, היו צריכים לדרג תמונות נוף שהופיעו על המסך שלהם. באמצע הניסוי, ללא הודעה מוקדמת, הכריז הנסיין שמעכשיו ידרג הגבר תמונות של נשים יפות ויחליט כמה יפה כל אחת מהן.

 

עדיין לא יודעים מה קורה לגברים קנאים

מתברר שמרגע ההכרזה הזה ואילך, הנשים לא יכלו לראות יותר את המטרה שאותה היה עליהן לחפש על המסך שמולן. ככל שהן קינאו יותר, כפי שדיווחו בשאלון שמילאו אחר כך, אופן ביצוע המטלה שלהן הידרדר. הן לא הצליחו לאתר את האובייקט הנדרש בגלל שהתחילו להתמקד בתמונות השליליות שקפצו מולן - הן היו בהסחת קשב רגשית מוחלטת!

 

הנשים התנהגו כך כל עוד הגבר שלהן היה צריך לדרג נשים יפות. ברגע שהוא חזר לדרג תמונות נוף, הביצועים שלהן חזרו לנורמלי. זו היתה הוכחה לכך שהעיוורון הזה היה עיוורון המתרחש בעקבות רגש. והרגש הזה היה קנאה.

 

האם גם גברים מתעוורים מקנאה? על השאלה הזו טרם מצאו תשובה. החוקרים מקווים לבצע את אותו הניסוי בהיפוך תפקידים ולראות מה עושה הקנאה לגברים.

 

חוקר בשם ג'ף בריסון בדק הבדלים נוספים בהתנהגויות בעקבות קנאה במדינות שונות ומצא ש: "כשהצרפתי מקנא הוא מתעצבן, ההולנדי נהיה עצוב, הגרמני מעדיף לא לריב על כך, האיטלקי לא רוצה לדבר על זה והאמריקאי - מתרכז במה שחבריו חושבים".

 

  • רחלי לנגפורד, MSc בוגרת המחלקה לניורוביולוגיה, בי"ח הדסה. עסקה בחקר תיקון מומי מוח מולדים באמצעות תאי גזע.

 

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים תחת ההשפעה
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים