שתף קטע נבחר

במקרה חירום: עזרה ראשונה לנפגעי השריפה

השריפה הגדולה בתולדות המדינה ממשיכה להשתולל בכרמל והסכנה בעיצומה. מה לעשות במקרה של שאיפת עשן, איך לזהות פגיעה אפשרית, ומה הסכנות הנוספות כתוצאה מהשריפה? מדריך מיוחד

מהצהריים עמלים צוותי הכבאים בנסיון להשתלט על השריפה, סיוע אווירי בדרכו ממדינות שכנות, והסכנה מהשריפה הגדולה בתולדות המדינה, המשתוללת בכרמל, עדיין בעיצומה. שתי פגיעות עיקריות מאיימות על תושבי האיזור: שאיפת עשן וכוויות.

 

שאיפת עשן: מבלבול ועד חנק

שאיפת עשן גורמת לנזקים קשים הן בשל שאיפת העשן הרעיל, והן בשל הכוויות הנרמות לדרכי הנשימה מהעשן החם הנשאף. העשן מגיע לטמפרטורה של מעל

140 מעלות צלזיוס כשהוא חודר בדרכי הנשימה העליונות וגורם לבצקת, חסימת נשימה וקשירה של פחמן חד חמצני לכדוריות הדם האדומות, בעוצמה גבוהה פי 200 מזו של החמצן. התוצאה הסופית היא ירידה בחימצון המוח והאיברים האחרים.

 

התסמינים הראשונים של שאיפת עשן עשויים להתבטא בסימני חריכה בשערות האף, שיעול, גירוי בלוע ובגרון, ליחה וקוצר נשימה. במקרים חמורים יותר יראה הנפגע סימנים של קשיי נשימה ניכרים, סחרחורת, בלבול ואף איבוד הכרה.

 

כל נפגע החשוד לשאיפת עשן, חייב לעבור בדיקה רפואית ע"י פראמדיק או רופא. עד להגעת הצוות הרפואי יש להרחיק ככל האפשר את הנפגע ממקור העשן ולהסיר מעליו בגדים שרופים או ספוגים בעשן. אין להסיר בגדים שנדבקו לגוף.

 

אם הנפגע בהכרה מלאה ונושם באופן תקין יש לנגב בעדינות את שיירי הפיח מאיזור הפנים והנחיריים באמצעות מטלית לחה ולאפשר לנפגע לשתות בישיבה. אם הנפגע מבולבל, סובל מקשיי נשימה או במצב של חוסר הכרה אין לתת לו לשתות. במקרה של חוסר הכרה יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת צוות מד"א.

  

כוויות: לקרר ולפנות

אש ישירה על גבי העור תגרום לפגיעה בארבע דרגות: כוויה דרגה א' פוגמת בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס) וגורמת לאדמומיות של העור וכאב עז.

כוויה דרגה ב' פוגמת באפידרמיס ובחלק מהשכבה הפנימית יותר של העור (דרמיס). היא גורמת לצבע עור ורוד ולכאב עז ביותר. כוויה דרגה ג' פוגמת בכל שכבות העור ההופך שחור. הכוויה אינה מכאיבה בשל פגיעה בקצוות העצב. כוויה דרגה ד' גורמת לפגיעה גם בשרירים והעצמות.

 

שתי הסכנות העיקריות כתוצאה מכוויות הן איבוד חום וזיהום, ולפיכך נדרש פינוי מהיר לבית החולים. עד לפינוי יש להרחיק מהר את הנפגע מאיזור השריפה להזעיק צוות מד"א, להרטיב את איזור הכוויה בכוויות מסוג א' או ב' באמצעות מים זורמים או סטריליים בזרם חלש.

 

אין להניח על העור קרח. אם הופיעו שלפוחיות על העור אין לפוצצן, שכן פציעת השלפוחיות חושפת את הגוף לזיהומים קשים. יש להרחיק מהעור בגדים שלא נדבקו. אין למרוח במקום הכוויה שום חומר (דוגמת משחות, שמן, מרגרינה) שעלולים רק להזיק. אם הנפגע מחוסר הכרה יש להתחיל בפעולת החייאה.

 

סופשבוע: להישאר בבתים

זיהום האוויר מחר באיזור חיפה צפוי להיות מסוכן מאוד. לפיכך מומלץ על כל התושבים שלא לצאת מבתיהם ולהקפיד על חלונות סגורים. הימנעות משהייה מחוץ לבית חשובה במיוחד לחולים, אלה הסובלים ממחלות לב, ריאות, קשישים ותינוקות. כמו כן מומלץ להימנע גם מפעילות גופנית בחוץ. אם במהלך שהייה בחוץ חשתם סחרחורת, כאבי ראש או חולשה - היכנסו למקום סגור, נסו במידת האפשר לשכב כשרגליכם מורמות, והזעיקו מד"א בחיוג 101.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השריפה בכרמל. עשן וכוויות
צילום: אביהו שפירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים