שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מאמצי שיקום? הטבע יסתדר

בניגוד למה שניתן לחשוב: גשם חזק על הכרמל או נטיעות מהר מידי בשטח, עשויות לדעת מומחים להזיק לטבע. קק"ל מאשרת: בשנה הראשונה לא יהיו נטיעות בשטחים הנרחבים שנשרפו

האינסטינקט הלאומי להתפלל לגשם חזק ולצאת למבצעי נטיעות מהירים באזור הכרמל, ייאלץ להמתין מעט. מומחים מזהירים כי גשם חזק הוא הדבר האחרון שהכרמל השרוף צריך עכשיו ואם לשפוט על פי מסקנות העבר מהשריפה הקודמת - זהו הדין גם לגבי מבצעי נטיעות.

 

אסון הכרמל: דיווחים 24 שעות ב-ynet - צפו בעמוד המיוחד

  

"אין ספק שגשם חזק יגרום לנזק אקולוגי בשטח, הוא יביא לסחף של האדמה ולאובדן של בנקים של זרעים וחומר אורגני רב - זה לא מה שאנחנו צריכים כרגע", מבהיר בשיחה עם ynet ישראל טאובר, מנהל מחלקת יער בקרן הקיימת לישראל. לעמדה הזו שותפים גם בחברה להגנת הטבע וברשות הטבע והגנים.

 

אולם כאמור לא רק גשם חזק נחשב לבעייתי. הוועדה המקצועית שהתכנסה לאחר השריפה הקודמת בכרמל, בשנת 1989 ואשר המלצותיה מתפרסמות כאן שוב, קבעה כי נטיעות נרחבות יזומות - מיותרות ועלולות לגרום לנזק.


האדמה חרוכה, אך יש בה בנקים של זרעים (צילום: רועי הוכברג) 

 

בשנה הראשונה הטבע מתאושש לבד

בשריפה ההיא עלו באש כ-8,000 דונם בלבד, פחות מרבע מהשטח שנשרף עד כה בשריפת הענק. אך המלצות הוועדה, שפורסמו בחודש ינואר 1990, קבעו חד משמעית כי שיקום היער יתבצע בעיקר על ההתחדשות הטבעית והמליצו לא לנטוע - אלא דווקא לדלל את הצומח. 

 

"לא יבוצעו נטיעות נרחבות משום שהנביטה הטבעית הצפופה של האורנים הופכת אותן למיותרות. קצב הצמיחה של אלונים ואלות שנשרפו יהיה מהיר בהרבה מזה של שתילים שיועברו ממשתלות", נכתב. קצב ההתחדשות הטבעית, אגב, נחשב לעניין מהיר מאוד. השריפה של 1989 פרצה בחודש ספטמבר, אולם כבר בחודש דצמבר ניכרה התחדשות טבעית מאוד מסיבית ביערות הכרמל. 

 

המסקנות הללו נכונות כפליים גם במקרה של השריפה הנוכחית. "כרגע יש לחץ ציבורי לעשות משהו, התרומות מגיעות ויש רצון לראות עשייה, לנטוע ולהחיות את השטח, אך צריך מאוד להיזהר מפני פעולות לא נכונות", מזהיר בשיחה עם ynet אלון רוטשילד, מהחברה להגנת הטבע.

 

רוטשילד מזכיר כי לא רק מסקנות הוועדה המקצועית של השריפה הקודמת בכרמל קבעו שאין לנטוע במהירות, אלא גם שנסיון העבר הוכיח כי מדובר בצעד מיותר. "לאחר השריפה של 1995 בשער הגיא, הושקעו משאבים רבים בשיקום אקטיבי של השטח - אבל התוצאה היתה, שיותר מ-80% מהעצים התחדשו באופן טבעי ולא כתוצאה מנטיעות".


ישתקם לבד: הכרמל בעבר (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע) 

 

נטיעות - רק לצורכי פנאי ונופש

טאובר מאשר את הדברים ומבהיר כי נטיעות מהירות בשטח השרוף גם מנוגדות למדיניות קק"ל. "בשנה הראשונה, באופן חד משמעי לא תהיינה נטיעות בשטחים הנרחבים שנשרפו", הוא מדגיש. "הנטיעות שלנו יתבצעו במקומות שמשמשים בעיקר לנופש ופנאי, סביב אתרים שמשמשים לתיירות או לפיקניקים למשל - כדי להחזיר חלק מהטבע לציבור כבר בעוד שנים ספורות ולא בעוד 50 שנה - כפי שהיה קורה באופן טבעי".

 

כאמור, המומחים צופים כי מה שיידרש כעת הוא דווקא דילול הצמחיה והעצים במקומות מסוימים . ועדת המומחים הקודמת קבעה אז כי "תהליך השיקום של היער יהיה ממושך, אך אין מחסור בעצים צעירים בשטח. להיפך, יהיה צורך בעתיד בדילול אינטנסיבי של עצים צעירים כדי למנוע יצירת סבך וכדי לעצב יער יפה ומועיל לנופש ולשמירת טבע".

 

"יער סבוך הוא לא טוב, גם מסיבות של מעברי בעלי חיים", מדגיש רוטשילד, "לכן יש לשקם את הכרמל באמצעות תוכנית מקצועית ומסודרת לעשור קדימה, ולא בפעולות חפוזות לחודשים הקרובים". 

 

סלמאן אבו רוקון, מנהל קשרי החוץ ברשות הטבע והגנים ומומחה לצמחיה, הצטרף גם הוא לאזהרות מפני גשמים כבדים. "למרות שהאדמה נראית חרוכה ושרופה, כרגע יש הרבה אפר בשטח, ובאפר הזה יש גם "בנקים" של זרעים שלא נפגעו וגם חומר אורגני חשוב ען מלחים רבים, שחשובים מאוד לשיקום הקרקע. ברגע שהחומר הזה ייסחף, זה יהיה נזק קשה. המטרה שלנו היא לאפשר לטבע להשתקם לאט בשנה הראשונה, בלי לגעת בקרקע", אמר ל-ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורן מעיין, ג'יני, קק"ל
לתת לטבע לעבוד
צילום: מורן מעיין, ג'יני, קק"ל
השטח עדיין בוער
צילום: נועם מושקוביץ
האדמה מלאה חומר אורגני
צילום: רועי הוכברג
מומלצים