שתף קטע נבחר

אחרי האסון: השיקום בכרמל ואזורים שנותרו בירוק

עם דעיכת האש בכרמל, הדבר היחידי שנוכל לעשות בחודשים הקרובים הוא להביט מרחוק, ולתת לטבע להבריא את עצמו. לאלו שרוצים בכל זאת לחבק את הכרמל, עדיין נותרו מקומות שאפשר לטייל בהם

הדחף הראשוני של רובנו עם דעיכתה של האש בכרמל, הוא לרוץ לחבק את היער הלום האש. לטאטא את האפר הלבן שגרם לו להזדקן בין לילה, ללטף את גזעי העצים המפוחמים שנותרו ללא עלים ולחפש סימן חיים שיראה לנו שהטבע חזק מכל פגע.

 

נראה כי אם אפשר היה להתייצב בשטח מצוידים בשתילים חדשים,

לחפור גומות טריות ולבקש מהיער מחילה, הלב היה חש הקלה זעירה. אבל היער זקוק להחלמה הדרגתית כמו חולה אנוש שהצליח לשרוד ולהיאחז בחיים ולעבור את תהליך הריפוי שלב אחרי שלב.

 

הדבר היחידי שתוכלו לעשות בחודשים הקרובים הוא להביט מרחוק. אין להיכנס לשטחי היער השרופים כדי לא לפגוע בזרעים ששרדו. הקפידו לנסוע רק על הדרכים הראשיות ותנו לאצטרובלים לבצע את פעולות ההחייאה הטבעית.


היער זקוק להחלמה הדרגתית. הכרמל השרוף (צילומים: בן קלמר)

 

מליוני זרעים באוויר

בשולי השריפה ניצבים עצי אורן שנחשפו לאש החמה בדרגה פחותה, וכתוצאה מכך התהווה תהליך מהיר של הבשלת האצטרובלים. תהליך הבשלת אצטרובל נמשך באופן טבעי כשלוש שנים, אבל טמפרטורה שמעל ל-30 מעלות גורמת לו להבשיל בבת אחת ולשחרר לאוויר מיליונים של זרעים. לזרעים האלה יש כנפיים שמאפשרות להם בעזרת הרוח להגיע למרחקים גדולים עד קילומטר ממקום העץ שעליו גדלו.

 

זרעי האורן מגיעים גם למקומות שבהם השריפה כילתה את הכל, נוחתים על האדמה החרוכה ומחכים לגשם. רובם נאכלים על ידי נמלים, חיפושית ורמשים אחרים. אלה שנובטים יוצרים כבר באביב הראשון שאחרי השריפה מרבד ירוק וצפוף של דשא מחטני. זה יהיה הרגע המרנין הראשון שבו תוכלו לשוב לבקר ביערות ולהחזיר את הירוק לעיניים.

 

אורן ירושלים הוא אחד העצים שגדל בכרמל באופן טבעי וההתחדשות שלו תהיה מהירה. אורן ברוטיה, שקיבל בעברית את השם אורן קפריסאי, יעבור תהליך דומה של הנבטה, רק איטי יותר. זרעי האורנים יכולים לשרוד אפילו שנה בשטח אם הם לא נאכלים או ניזוקים.


זרעי האורן מגיעים גם למקומות שבהם השריפה כילתה את הכל

 

כדי להקל על היער בתהליך השיקום נכנסים לתמונה יערני קק"ל. הם מחלקים את אזורי היער הפגועים לתאי שטח שנקראים "פוליגון". שטחים כאלה יכולים לנוע בסדרי גודל של 100-20 דונמים. כל תא שטח מטופל בדרך שונה בהתאם להתחדשות שלו אחרי השריפה. ישנם שטחים שמתחדשים מיד ודורשים דילול, אחרים מתחדשים בהדרגה ואחרים נותרים סחופי אש ללא תקנה. בשטחים כאלה האדמה נאטמת מעוצמת השריפה ואינה סופגת את מי הגשמים. כתוצאה מכך, נותרות קרחות יער ולעיתים עם השנים הן מצליחות להשתקם.

 

בשטחים שבהם אורן ירושלים יוצר מרבדים ירוקים צפופים נדרשת עבודת דילול ידנית ובסופה משתדלים להותיר כ-120-100 עצים על כל דונם. בוחרים את השתילים הטובים והבריאים ואת השאר עוקרים. תא שטח שאינו מראה סימני התחדשות זוכה לעזרה מידידיו בצורה מתוכננת. נוטעים בו עצים רחבי עלים או נטיעות מעורבות. יערני קק"ל משתדלים לשמור על יחס של 70%-60% בין נטיעת מחטניים לבין עצים רחבי עלים. בחלקות מתאימות נוטעים שתילים של חורש טבעי בלבד.

 

ישנן נקודות בלב הבעירה שנותרו ירוקות

מטוס המצויד בהדמייה תרמית סיפק ביום הרביעי של השריפה נתונים מדויקים של 42 אלף דונמים יער שרוף אבל לא כל השטחים עלו באש. ישנן נקודות בלב הבעירה שנותרו ירוקות, בחלקים אחרים נשרפו רק חלקיו התחתונים של הגזע והאש לא הגיע לצמרות. את הנזק האמיתי ניתן יהיה לאמוד רק בעוד מספר חודשים. עצים שקליפתם נשרפה והם נותרו ירוקים למחצה חשופים לפגיעה של חיפושית הקליפה. היא גורמת למותם של עצים שכוחם נחלש. חודרת אל תוך הקליפה וגורמת למותו של העץ. יערני קק"ל יבדקו את העצים שמועדים לפגיעה ויכרתו אותם בתהליך שיכול להמשך כחצי שנה עד שנה.

 

כואבי הטבע שחשים צורך עז לסייע, יכולים להשתלב בשלבים מתקדמים יותר של הטיפול ביער. לקראת ט"ו בשבט יערכו נטיעות ראשוניות בשטחים שניתן לגשת אליהם ובעוד מספר חודשים אפשר יהיה להתנדב לפנות ענפים יבשים מצדי הדרכים, לסייע בעבודות גיזום ופינוי ענפים מהשטח. כל עבודות הפינוי חייבות להתבצע בפיקוח אנשי קק"ל על מנת לא לפגוע בזרעים ובנביטה חדשה כתוצאה מגרירת ענפים.

 

דוגמה ליער שנפגע קשה בשריפות, כתוצאה מנפילות טילים במלחמת לבנון השנייה, ושיקם את עצמו די במהרה הוא יער הרי נפתלי. 7,000 דונמים של יער נשרפו מתוך 9,500. נסיעה לאורך דרך נוף הרי נפתלי תאפשר לכם לראות תאי שטח "פוליגונים" שהתחדשו בנטיעות מסוגים שונים: טבעית, נטע יד אדם ויער מעורב. מראה מחמם את הלב של נטיעות ושתילים רעננים שמנקדים את השטח ואין זכר למראות הקשים והגזעים השרופים שהיו מנת חלקו של היער היפהפה הזה.


לא הכל עלה באש. הכרמל מלמעלה (צילום: דנה פרידלנדר, אופק צילומי אוויר)

 

היכן עדיין יש ירוק?

אולם לא כל הירוק הפך שחור בכרמל, ומטיילים שירצו בחודשים הקרובים להיאחז במראות של תקווה, יכולים לטייל באחד מהמסלולים הבאים:

 

  • יער חוף הכרמל ומצפה עופר: יער חוף הכרמל משתרע על פני 10,000 דונמים במורדותיו המערביים של הכרמל. הוא ניטע על ידי קק"ל לאחר קום המדינה ומשלב עצי נטע אדם עם עצי חורש ים תיכוני. בחודשים דצמבר-ינואר ניתן לראות בשטח את פריחת הנרקיסים והרקפות.

 

מצפה עופר שוכן בלבו של היער וממרומי התצפית נשקפים נופי הכרמל, יישובי מישור החוף, השדות החקלאיים, מטעי הבננות ובריכות הדגים. באופק נשקף הים הכחול וחופו המפורץ. בין החניונים מסתעפים שבילי טיול רגליים המוליכים את המטייל אל פינות טבע נחבאות. את היער חוצה שביל ישראל בתוואי שבין נחל מערות ועד כפר הנוער מאיר שפיה באורך כ-10 קילומטרים.

 

בקטע שבו שביל ישראל עובר ליד נחל שמרי ניתן לבקר ב"מערת הפעמון", שהיא מערה קרסטית טבעית עם פתח בחלקה העליון וגובהה כ-10 מטרים. לאורך השביל משתרעת חגורת יער ירוקה העוטפת את היישובים כרם מהר"ל ועופר. ניתן לטייל באזור ברגל או ברכיבה על אופניים ולהשתלב בשבילי יערות שונים: שביל "היער הקסום" "שבילי נועם" ו"שבילי רון".


זוהי תקופת הנרקיסים והרקפות. יער חוף הכרמל (צילום: צליל אדר, קק"ל)

 

איך מגיעים: אל שביל "היער הקסום" - לבאים מדרום נוסעים בכביש 4 (תל אביב- חיפה), בצומת פרדיס ממשיכים צפונה עד לצומת עופר ופונים ימינה לכיוון מושב עופר. על הדרך נבחין משמאל בשלט בו כתוב "חניון הזיתים" ע"ש משה קולר, שם נחנה את הרכב ונצא לטיול רגלי במסלול טבעתי. אל "שבילי נועם" - לבאים מדרום, נוסעים בכביש הישן תל אביב-חיפה (כביש 4), בצומת פרדיס פונים שמאלה לצומת עופר. בצומת עופר פונים ימינה בכביש 7021.

 

בפנייה השנייה מצומת עופר יש להיכנס לדרך עפר אל משרדי קק"ל האזוריים.

להחנות את הרכב בסמוך ולהמשיך ברגל, כ- 400 מטרים, בשביל המסומן בירוק אל שבילי נועם. אל "שבילי רון" - בצומת עופר, כביש תל-אביב חיפה הישן (כביש מספר 4), נוסעים מזרחה כ- 1.6 ק"מ ואחרי כן צפונה (שמאלה) ליער עופר, על פי השילוט לחניון "שבילי רון". החניון נמצא כ- 2 ק"מ מהפניה. אל מגדל עופר - נוסעים בכביש חיפה – תל אביב הישן (כביש 4), בכניסה למרכז מיר"ב צפונית לצומת עופר פונים ימינה, מתפתלים בדרך עד לצומת T ופונים שמאלה (מערבה) לחניון המגדל.

 

  • פארק נשר: הפארק הסמוך לחיפה מאגד בתוכו מסלול טיול רגלי, חניון וגשרים מרחפים מעל הוואדי. בפארק מרחבים ירוקים, מתקני כושר וספורט, שבילי טיול, מצפורי נוף, שולחנות פיקניק וצמחייה עשירה ומגוונת. שביל הליכה מתחיל בחניון וגולש אל נחל קטיע, שהוא נחל אכזב לבד מתקופות גשומות. הנתיב מתפתל בתוך חורשת אורנים ויורד אל אפיק הנחל.

 

חולפים בדרך על פני חורש טבעי, אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית וקטלבים. חוצים גשרון אבן וממשיכים לחלקו התחתון של הנחל. כמה מדרגות עץ מובילות דרך חורש ים-תיכוני ובו ספסלי מנוחה ותצפיות נוף. כמה מאות מטרים מערבה מגיעים אל הגשר התלוי. פוסעים בין שמים לארץ מעל צמרות העצים עוברים על גשר צר מאד ומתנדנד. מומלץ לעלות עליו בקבוצות קטנות. מסלול מסומן ממשיך בתוך החורש דרך גשר תלוי נוסף ומגיע עד לחניון.

 

איך מגיעים: מכביש נשר לכיוון אוניברסיטת חיפה ולרמות יצחק משם על פי שילוט "פארק קק"ל" פונים לרחוב החרוב ומשם לפארק נשר.


חניון וגשרים מעל הוואדי. פארק נשר (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)

 

  • תצפית מהמוחרקה: מחניון חורבת חרמש ביער קרן כרמל, אפשר לטפס בשביל רגלי אל מצפור המוחרקה - עלייה מתונה וקצרה. מגיעים לרחבת תצפית עם ספסלי עץ מול הנוף שהוכשרה על ידי קק"ל. פנוראמית הנוף משקיפה אל מנזר המוחרקה (קרן כרמל), עמק יזרעאל, רכסי הגליל התחתון, רמות מנשה, הגלבוע ובימים בהירים תוכלו לראות את פסגת החרמון. חוזרים בשביל הטבעתי ממצפור המוחרקה אל שביל הרקפות המסומן באדום ומשם מערבה חזרה אל חניון חרמש.

 

איך מגיעים: במחלף אליקים (מפגש כבישים 70 עם 672 ) פונים לכיוון דלית אל כרמל (כביש 672), לאחר הטרמפיאדה ישנו שילוט "יער קרן הכרמל- חניון חורבת חרמש". שביל עפר כבוש שמתאים לכל סוגי הרכב מוביל אל חניה ברחבת כורכר.

 

  • הרשמה של מתנדבים לפעולות טיפול ביער במייל הזה או בטלפון: 1-800-350-550  
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כרגע נותר רק להביט מרחוק. הכרמל שרוף
    צילום: אבישי זיגמן
    השריפה בכרמל, צילום אווירי
    צילום: להב דודו וענונו דוברות כבאות והצלה חדרה
    מומלצים