שתף קטע נבחר

הזוכים בתחרות צילום ציפורים ע"ש עמית גפן

החברה להגנת הטבע ערכה זו השנה הרביעית תחרות צילומים לזכרו של הצפר וצלם הטבע עמית גפן, שנפטר ממחלה קשה בגיל 21. במקום הראשון זכה גל שון עם צילום של חוברה - עוף קרקע מדברי גדול המצוי בסכנת הכחדה. בקטגוריית חביב הקהל של גולשי ynet זכה אבי הירשפלד

תחרות צילומים שנערכה זו השנה הרביעית באתר החברה להגנת הטבע, הזמינה צלמי ציפורים מקצוענים, חובבים ונוער להנציח את זכרו של הצפר וצלם הטבע עמית גפן, שנפטר ממחלה קשה בגיל 21 בשנת 2007.

 

ביום העיון השנתי לצפרות של החברה, שחוגג היום (ג') 31 שנה להיווסדו באוניברסיטת תל-אביב, הוכרזו הזוכים בתחרות הצילומים. בין הזוכים הוכתר גם "חביב הקהל" שנבחר על ידי גולשי ynet לאחר אלפי הצבעות. התמונה הנבחרת תזכה את הצלם בחבילת אירוח זוגית בפסטיבל הצפרות הבינלאומי שייערך באילת בתאריכים 20-27 במרס 2011, מתנת מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע ומשפחת גפן.
 
 

בקטיגוריית המקצוענים: חוברה (צילום: גל שון)


צילום: גל שון
 
הצלם שון גל, צילם את החוברה - עוף קרקע מדברי גדול המצוי בסכנת הכחדה בישראל ובעולם. עתידן של הציפורים המיוחדות הללו מצוי בסכנה. לפני 40 שנה עוד קיננה אוכלוסיה גדולה של חוברות בנגב, בשפלת יהודה וגם בבקעת הירדן והערבה. אך ציד לא חוקי, פיתוח מואץ של בנייה והרחבת השטחים המיועדים לחקלאות ולמרעה צאן, בשילוב של פגיעת רכבי שטח, הובילו לירידה במספרן.
 
ב-20 השנים האחרונות בהן מתקיימות הספירות השנתיות, מספר החוברות הגבוה ביותר היה בשנת 1993, אז אותרו 380 פרטים. ב-15 השנים האחרונות לא נספרו יותר מ-250 חוברות במהלך הספירות בקיץ ומספרן מוערך בכ-120 פרטים באזור הנגב המערבי.

 

אחד המאפיינים החביבים בהתנהגות של החוברה הוא טקס החיזור המרהיב של הזכרים, הפוצחים בריקוד תזזיתי כדי להרשים את הנקבות. בעוד שבשיגרה נוטות החוברות להסתתר ולהסוות עצמן מפני טורפים, דווקא במהלך החיזור הזכרים מחליטים להבליט עצמם בשטח. הם רצים למרחקים של מאות מטרים תוך ניפוח נוצות החזה וציצת הראש כדי להרשים את הנקבות.
 

 

מקום 2: שלדג לבן חזה (צילום יוסף בן דוד)


צילום: יוסף בן דוד
שלדג צד צב ביצה צעיר

 

מקום 3: עפרוני מצויץ (צילום: אורי פירסט)


צילום: אורי פירסט
עפרוני מתכונן לנחיתה על הקרקע
 

 

בקטיגוריית הנוער: חופית קטנה (צילום: נגב חנוך)


צילום: נגב חנוך
חופית. הגיעה מחוג הקוטב הצפוני ומבלה את החורף בישראל
 
 

 

חביב הקהל של גולשי ynet: בזים אדומים (צילום: אבי הירשפלד) 


צילום: אבי הירשפלד
צמד בזים אדומים (צילום: אבי הירשפלד)
 

 

עמית גפן, יליד קיבוץ גדות, נולד עם מחלה גנטית קשה אך למרות המגבלות הפיזיות, הוא התחבר לטבע כמו אוויר לנשימה. בגיל 11 התוודע עמית לעולם הצפרות. כישרון הציור והרישום שלו, שהתגלה עוד בילדותו, שימש לו כלי מצויין לתיעוד התצפיות ולציור ציפורים מהסיורים שערך מחוץ לשעות הלימודים.  

 


 

זוכרים את עמית (צילום: באדיבות משפחת גפן) 

 

בשנותיו האחרונות בתיכון למד עמית בבית הספר לחינוך סביבתי בשדה בוקר, שם פגש את יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע.

 

בהמשך, כשנאלץ לוותר על השירות הצבאי מפאת מחלתו, התנדב לשירות לאומי במרכז הצפרות בעמק החולה. בשנת 2007, לאחר הידרדרות במצבו הבריאותי, נפטר עמית ביום הולדתו העברי, בי"ב באייר, בגיל 21.  

 

לאחר מותו החליטו אביו של עמית, אהוד גפן ויואב פרלמן לחלוק עם אוהבי הטבע בישראל את אהבתו של עמית לבעלי החיים ולטבע המקומי, והוציאו לזכרו חוברת צבעונית, המכילה כתבים, רישומים וצילומים של עמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים