שתף קטע נבחר

ערביי יפו עושים רעש: "אנחנו לא נתלונן על חזן"

מאות מוסלמים ונוצרים מיפו יפגינו נגד תלונות השכנים על הרעש הבוקע מהמסגדים ומהכנסיות. "זה חלק אינטגרלי מהעיר, נוטף מהתלונות האלו ריח גזענות", אמרו. "פה זה לא רמת השרון"

ערביי יפו נגד שכניהם היהודים: מאות תושבים יפגינו מחר (יום ו') מול פרויקט המגורים היוקרתי גבעת אנדרומדה, תחת המסר "היהודים מסכנים פעילות דתית ביפו, לא נשתוק". ההפגנה, שהייתה אמורה להתקיים בשבוע שעבר אך נדחתה בשל השריפה בכרמל, היא נגד תלונותיהם של התושבים היהודים, על כך שקולות המואזין במסגדים ופעמוני הכנסיות מפריעים למנוחתם.

 

בשבועות האחרונים, ראשי המסגדים זומנו לחקירה במשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה. בחקירה נטען כי תפילות המואזין הבוקעות ממסגדי סיקסיק וג'באליה בשכונת עג'מי מפריעות לשאר התושבים ומרעישות יתר על המידה.

 

בנוסף, לכנסיית סנט ג'ורג' שברחוב לואי פסטר נשלחים מדי פעם שוטרים בזמן התפילות, ומבקשים להנמיך את קול תפילת הכומר ואת נגינתם של נערי תנועת הצופים, בגלל תלונות של תושבים יהודים באזור.


כנסיית סנט ג'ורג' ופרויקט אנדרומדה. "מחאה קולנית" (צילום: דודו אזולאי) 

 

השיא אירע בשבוע שעבר, כשעורך הדין יואב שניצר, המייצג את דיירי פרויקט גבעת אנדרומדה, השוכן בצמוד לכנסייה שברחוב לואי פסטר, פנה להנהלת הכנסייה. הוא איים כי אם הרעש לא יופסק, יוגשו תביעות אישיות נגד המעורבים בדבר, בגין ירידת ערך הנכס של הדיירים.

 

"הכנסייה קיימת מ-1870, הרבה לפני גבעת אנדרומדה"

בעקבות זאת, החליטו הקהילות המוסלמיות והנוצריות ביפו להתאחד ולצאת יחד להפגין במצעד מחאה "קולני", שיקיף את פרויקט היוקרה. "בפעם האחרונה בה באו אלינו השוטרים, אמרתי להם: 'מה קרה לכם? נראה לכם שאני אתלונן במשטרה על תפילה של חזן בבית כנסת?'", סיפר בכעס יו"ר האגודה האורתודוכסית ביפו, עו"ד גבי קדיס. "פה זה לא רמת אביב ולא רמת השרון".

 

קדיס אמר ל-ynet כי "הכנסייה קיימת משנת 1870, הרבה לפני שהוקם פרויקט הנדל"ן. מדובר בסכנה אמיתית לפעילות דתית, וניסיון למנוע את חופש הדת המעוגנת בחוקי היסוד. בני הנוער בתנועת הצופים לומדים כל השבוע, ורק בימי שישי ושבת יש לנו זמן להתאמן על כלי הנגינה במתחם הכנסייה, וזה רק בתקופת החגים שלנו. אז בשבת הפסקנו, ובשישי הם מנגנים רק מהצהריים עד הערב, אז גם את זה להפסיק? אין לנו מקום אחר ללכת אליו. אי אפשר לעבור לגור ליד כנסייה ולדרוש ממנה לשנות את מנהגיה. מי שעבר לגור לידה ידע זאת היטב בהתחלה".

 

"המסגדים והכנסיות - חלק אינטגרלי מהעיר"

כיום מתגוררים ביפו כ-25 אלף ערבים, מתוכם 7,000 נוצרים, 5,000 מתוכם משתייכים לקהילה האורתודוכסית. בהפגנה מחר ייקחו חלק גם ראשי הקהילה המוסלמית, בהם חבר המועצה עומאר סיקסיק, שנחקר במשטרה הירוקה בשל תלונות על רעש מהמסגד שמנהלת משפחתו משנת 1883. בשבוע הבא צפוי סיקסיק להיפגש עם אנשי המשטרה הירוקה במטרה לפתור את המחלוקות. "צריך להבין שגם אם ננמיך את עוצמת הדציבלים, יהיה רעש של מואזין סמוך לבית מגורים, לפנות בוקר".

 

"המסגדים והכנסיות ביפו הם חלק אינטגרלי מהנוף היפואי, בדיוק כמו המסגריות והסנדלריות הישנות. יש לנו ליד המסגד גם הרבה תושבים יהודים ותיקים, שחיים איתנו בשכנות טובה מזה עשרות שנים ולהם זה לא מפריע. אין ספק שמהתלונות האלו נוטף ריח של גזענות. מי שמגיע לגור ביפו וחושב שאין בה מסגדים או כנסיות הוא בור ושילך לגור במקום אחר".

 

נציג הדיירים: "הרעש בלתי נסבל בעליל"

מנגד, עו"ד שניצר, נציגם של דיירי פרויקט גבעת אנדרומדה, הסביר בשיחה עם ynet: "במדינה יש חוקים נגד מפגעי הרעש, וזה לא משנה אם הם היו שם גם לפני 500 שנה. הרגישויות מוכרות לנו, ובסך הכל יש שם אנשים טובים, אבל אחרי שהייתי שם מספר פעמים, הרעש הוא בלתי נסבל בעליל. מבחינה חוקית, כאשר יש מפגע או עוולה בנזיקין ניתן לנסות לתבוע את כל האחראים לו".

 

לטענתו, עד היום אנשי הכנסייה לא ענו לפניותיו. "אי אפשר להמשיך כך תחת כסות של ועד קהילה. אם זה לא ייגמר בטוב, אז נצטרך ללכת לבית המשפט, ואף אחד מאיתנו לא רוצה שזה יגיע לשם. הבעיה העיקרית היא בהפעלת הרמקולים, גם על-ידי התזמורת של הכנסייה. כל תושב בתל אביב ובישראל זכאי לחיות בשקט ובשלווה. המטרה שלנו היא לסיים את זה בצורה טובה של שכנות וחברות, וקשה לנו להבין מה מונע מהם להחליש את הרעש שם. חוות דעת של מומחים שהזמנו, במספר הזדמנויות, חריגת הרעש שם הייתה מעבר לתקן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנסיית סנט ג'ורג'. "למי הפריעו הפעמונים"
צילום: דודו אזולאי
שכונת עג'מי. "לסיים את זה בשכנות טובה"
צילום: דודו אזולאי
מומלצים