שתף קטע נבחר

מי ימנה את השופטים לפרס אליעזר בן יהודה?

הפרס לחיזוק הלשון העברית נבדל ממקביליו בכך שוועדת השיפוט ממונה על ידי ראש הממשלה, ללא חבר נאמנים. "זה עלול להוביל לבחירות בלתי ענייניות", טוענים גורמים בתחום. ממשרד התרבות נמסר: "התקנון נבנה על פי פרס ישראל"

לאחרונה השיק משרד התרבות את פרס ראש הממשלה ללשון העברית על שם אליעזר בן יהודה, במטרה לעודד יחידים או גופים, שתרמו לחיזוקה של הלשון העברית, מחקרה, תחייתה והתפתחותה. מדובר ביוזמה ראויה ולכן בדיוק מעוררת סימני שאלה מטרידים ההחלטה שהתקבלה במשרד לוותר על מינוי חבר נאמנים, כפי שנהוג היה עד כה בפרסים מסוג זה (ובכלל כך, פרס ראש הממשלה לקומפוזיטורים ופרס א.מ.ת המוענק לסופרים ולמשוררים).

 

שני סעיפים יוצאי דופן בתקנון הפרס מעוררים בימים אלה מחלוקת ותהיות מאחורי הקלעים. הסעיף הראשון מדגיש כי ועדת השיפוט תמונה על ידי ראש הממשלה בהתייעצות עם שרת התרבות והספורט. סעיף נוסף מציין כי במהלך דיון ועדת השיפוט לא יירשם פרוטוקול למעט החלטות הוועדה.

 

"חבר נאמנים, שאמון על מינוי ועדת השיפוט בפרסים מסוג זה, הוא דרך יעילה להרחיק התערבות פוליטית מבחירת הזוכים בפרסים משמעותיים שמעניקה המדינה", אומרים היום גורמים המבקשים להישאר בעילום שם ומדגישים: "העובדה ששר או ראש ממשלה ממנה את השופטים ללא חבר נאמנים בלתי תלוי, עלולה להוביל לבחירות בלתי ענייניות של זוכים". יש להדגיש כי עד כה הפרס היחיד המוענק מטעם מדינת ישראל ללא מעורבות חבר נאמנים, הוא פרס ישראל.

 

במשרד התרבות אומרים היום בתגובה: "תקנון פרס ראש הממשלה על שם אליעזר בן יהודה לחיזוק הלשון העברית, נבנה על פי מודל פרס ישראל. תקנון פרס ישראל קובע כי השר ממנה ישירות את כל חברי ועדות השיפוט של הפרס. על פי מודל זה, ובתיאום עם מזכיר הממשלה, כפי שמתחייב מהחלטת הממשלה בנושא זה, נוסח תקנון הפרס על ידי סגן היועץ המשפטי של המשרד הממונה על תחום התרבות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. ממשיך למנות ועדות
צילום: ירון ברנר
לאתר ההטבות
מומלצים