שתף קטע נבחר

הביוגרף של אסד האב: סוריה לא תנטוש את איראן

פטריק סיל, ממקורבי חאפז אסד, אומר בראיון ל-ynet שישראל משלה עצמה אם היא חושבת שבנו ינטוש את הברית עם טהרן. שלום עם דמשק של היום, לדבריו, אפשרי רק תוך פיתרון הסכסוך עם הפלסטינים, אך נתניהו אינו רוצה בכך. עד אז, הוא מציע להישמר מתקיפה בלבנון: "סוריה עלולה להיגרר לעימות"

הוא בילה שעות במחיצת המנהיג הסורי שהיה הכי קרוב לחתימה על הסכם שלום עם ישראל, וראה גם את התקוות קורסות מול העיניים. עכשיו, עשר שנים אחרי ובמרחק-מה מההנהגה הסורית, העיתונאי הבריטי פטריק סיל מזהיר מפני הידרדרות באזור: מממשלת נתניהו שלדבריו לא מפגינה רצון לשלום, דרך ארדואן שמחזק את הציר בין איראן לסוריה ועד חיזבאללה, בן הטיפוחים של המשטר בדמשק.

 

כשסיל מדבר, שווה להקשיב. אחרי הכל, אין הרבה אנשים במערב שמסוגלים להתהדר כמוהו בקרבה כל-כך גדולה לצמרת המשטר בדמשק, קרבה שנמשכת כמה עשורים. הוא זכה לפרסום רב בעולם, בעקבות שני הספרים שכתב על סוריה ועל אסד האב: "סוריה - המאבק אל הצמרת" ו"אסד: המאבק על המזרח התיכון", ומאז נחשב העיתונאי הבריטי לביוגרף הכמעט רשמי של הנשיא הסורי המנוח.


בשאר אסד עם אחמדינג'אד בטהרן. ידידות עמוקה של שנים (צילום: AP)

 

הראיון עם סיל נערך במלטה, בשולי כנס בינלאומי של פורום "Valdai" של מוסד אקדמי ומכון מחקר רוסיים ושל סוכנות הידיעות הרוסית "Ria Novosti". בשנים האחרונות, מאז שאסד האב הלך לעולמו, התרחק סיל מהצמרת הסורית, אך הוא מקפיד לבקר בדמשק ולשמור על קשריו במדינה.

 

סיל אינו רואה איום מוחשי של מלחמה בן סוריה לישראל, למרות הצהרותיו הלוחמניות של אסד, אך גם לא שולל את האפשרות הזו. "אינני חושב שתפרוץ מלחמה, ואני מקווה שאני צודק", הוא אומר, אך באותה נשימה מוסיף: "ממשלת ישראל הנוכחית גורמת דאגה גדולה לא רק באזור, אלא גם במערב. הפרויקט הזה של הקמת 'ישראל הגדולה' (הכוונה לבנייה בהתנחלויות - ר.נ.) הוא איום קטלני על האינטרסים של המערב. זה מה שנתניהו עושה כאידיאולוג של 'ישראל הגדולה'. הוא דוחף לכך בכוח".

 

פתרון לסכסוך מול אסד הבן, הוא רואה רק במקרה של פתרון הסכסוך עם הפלסטינים. "אסד רוצה שלום, והוא אמר זאת כבר אלף פעמים", הוא מסביר ומפרט את השלבים שאחריהם יסכים אסד לנורמליזציה - הסכם סורי-ישראלי, ואחריו שלום עם הפלסטינים. "נורמליזציה מלאה יכולה לקרות רק במסגרת הסדר כולל יחד עם הפלסטינים. אל תצפו ממנו לנטוש את הפלסטינים, וגם לא את איראן".

 

ישראל מתעלמת מהפתרון הברור

סיל אומר כי לא נראה שסוריה או נתניהו מאמינים בהיתכנות של הסדר חדש. "ראית בעצמך שנתניהו הלך לנטוע עץ בגולן. לכן, למרבה הצער, ישראל אימצה את דוקטרינת הביטחון הישנה שלה. אני מציע לישראל שתבין את הצורך הדחוף להקים מדינה פלסטינית שתהיה המפתח להשתלבותה באזור, ולנרמול יחסיה עם העולם הערבי והמוסלמי. למען השם, הפתרון כל כך מובן מאליו, אולם הם עושים את ההפך הגמור".


ראש הממשלה נתניהו. "אידיאולוג של ישראל הגדולה" (צילום: AFP)

 

את התזכורת שנתניהו הוא מנהיג הימין הבכיר ביותר שהכיר בפתרון של שתי מדינות, סיל דוחה. "אלה רק מילים, זה כלום. מה שחשוב זה המעשים. הטרור הפך לאיום גלובלי על המערב, והדרך היחידה להביס אותו היא לפתור את הסכסוך הזה, והוא אינו רוצה לעשות זאת". סיל מדגיש כי הוא אינו אופטימי: "מה שאנחנו רואים כיום הוא הבנה שהסכסוך הזה חייב להיפתר, אבל ממשלת ישראל הנוכחית אינה רוצה הסדר. היא רוצה את 'ישראל הגדולה'".

 

רבים סבורים כי לו היה חאפז אסד קם לתחייה, הוא לא היה מרוצה מהתחזקות היחסים בין סוריה לאיראן, ואם להיות מדויקים - מהיות דמשק כפופה לשאיפות האזוריות של ההנהגה בטהרן. סיל אינו חושב כך. "היחסים עם איראן עבור סוריה הם יחסים היסטוריים. הם הולכים 30 שנה אחורנית, והם הדוקים מאוד", הסביר. לדבריו, כעת הסורים מרגישים חזקים עוד יותר, אחרי שקיבלו את טורקיה לצדם. "זה מסוכן מאוד לישראל. אני חושב שהאווירה האזורית היא של הידרדרות".

 

סיל מזכיר שחאפז אסד בעצמו היה "האדריכל" של היחסים עם איראן. "אפילו לפני ההפיכה באיראן, יריבי השאה הפרסי ישבו בדמשק. השאלה איננה האם סוריה מתחת לאיראן או מעליה. סוריה ואיראן זקוקות אחת לשנייה. סוריה וחיזבאללה הם הכוח המגן הקדמי, ואיראן היא הכוח הגדול הניצב מאחוריהם. הם עומדים יחד, וכך צריך לראות את זה. הם לא מסכימים על כל דבר, וזה ברור. הרי גם ישראל וארה"ב לא מסכימות על כל דבר".

 

אין הוכחות לסקאדים בלבנון

סיל ממליץ לישראל לשקול מחדש את צעדיה, ומזכיר את דברי ארדואן בביקורו האחרון בלבנון. "הוא אמר שהוא לא יישב בשקט אם ישראל תתקוף את לבנון. לכן, לדעתי, על ישראל לחשוב מחדש על דוקטרינת הביטחון שלה, שלפיה 'אנחנו חייבים להיות יותר חזקים מכל הרכב אזורי'. זה רק מגביר את העוינות".


כרזה בלבנון לקראת בוא ארדואן. טורקיה מחזקת את אסד (צילום: רויטרס)

 

"אני חושב שאם ישראל תתקוף את לבנון שוב או את איראן, זה יכול לגרור מדינות נוספות", הוא אומר. כשמזכירים לו את טילי הסקאד שסוריה מעבירה ללבנון, ושישראל עשויה לתקוף, הוא משיב: "איפה הם, טילי הסקאד? אין לכך הוכחה. אבל אם ישראל תתקוף את לבנון יש אפשרות שסוריה תיגרר פנימה. הרי יש ברית בין איראן, סוריה ודרום לבנון, ואי אפשר לבקש מסוריה לזנוח את הברית הזאת".

 

ערב פרסום תוצאות החקירה של בית הדין הבינלאומי לבדיקת רצח ראש ממשלת לבנון, רפיק אל-חרירי, חוששים במערב, במזרח התיכון בכלל ובישראל בפרט, ממצב שבו לבנון תיגרר למלחמת אזרחים. בית הדין צפוי להאשים בכירי חיזבאללה בתכנון ההתנקשות, מהלך שבארגון השיעי הזהירו כי יגרום להתלקחות. סיל דווקא חושב שההערכות מוגזמות.

 

אסד הבן: נע נכון בסביבה עוינת

"כולם רוצים להימנע מצעד שיערער את לבנון, שסבלה מספיק", הוא אומר. "לבנון וסוריה הן שתי מדינות שנחתכו מבשר אחד. יש להן אינטרסים משותפים. צריך לכבד זאת. אני חושב שנראה סוג של פשרה, אך קשה לצפות זאת". הוא לא סבור כי חיזבאללה ישתמש בנשק שלו בעקבות פרסום תוצאות החקירה: "לחיזבאללה יש הנהגה חכמה שאינה רוצה לשלוט בלבנון, אלא לשלוט על השיעים בלבנון, המהווים כ- 35-40% מהאוכלוסייה", הוא סבור.


אסד עם ר"מ לבנון ושר החוץ הטורקי. רוצה מדינה מודרנית (צילום: AFP)

  

סיל סבור כי כעת פניו של אסד הבן למודרנה. "הוא רוצה ליצור מדינה מודרנית, לפתח אותה מבחינה כלכלית, חינוכית

ומדעית, להגיע לכלכלה משגשגת ותיירות", מסביר סיל. "אסד רוצה להיפתח למערב, ולכן הוא ביקר בימים האחרונים בפריז. אסור לשכוח שבשנותיו הראשונות הוא היה פגיע במיוחד: הוא עלה לשלטון מעט לפני פיגועי 11 בספטמבר, אחר כך באה הפלישה האמריקנית לעיראק, והוא ידע שאם ארה"ב תצליח שם - סוריה תהיה הבאה בתור". למרות זאת, אסד שרד.

 

"יש לו עוד הרבה עבודה לעשות בתחום זכויות האדם וחופש הביטוי", מזכיר סיל, "אבל הוא נע בכיוון הנכון באזור עוין כל כך. הוא שרד זאת בהצלחה, ושינה הרבה דברים, אבל יש לו עוד הרבה עבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פטריק סיל. "שישראל תחליף דוקטרינה"
צילום: אלכס קולומויסקי
חאפז אסד. לא היה נחרד מהקשר עם איראן
צילום: איי פי
בשאר אסד. "אמר אלף פעמים שהוא רוצה שלום"
צילום: רויטרס
מומלצים