שתף קטע נבחר

הכבאים לישי: "מה אנחנו עושים מחר בבוקר?"

לאחר שסומן בדו"ח המבקר כאחראי העיקרי למחדל בשירותי הכבאים, קורא השר ישי לחקור את הממשלות הקודמות - אך מסרב לוועדת חקירה שתחקור גם אותו. הכבאים מצדם דואגים יותר לטווח הקרוב: "איך אתם ישנים בלילה עם כבאי אחד?" תהו בדיון מיוחד בכנסת על השריפה בה נספו 43 בני-אדם

שבוע לאחר שכוחות הכיבוי הצליחו להשתלט על הלהבות בכרמל, התכנסה הבוקר (יום ב') ועדת הפנים והגנת הסביבה לדיון מיוחד על השריפה בה נספו 43 בני-אדם. שר הפנים, אלי ישי, ספג האשמות נוקבות מצד חברי הכנסת שקראו לו "לשכב על הגדר", בעוד נציגי שירותי הכיבוי הביעו בעיקר דאגה לאופן הטיפול באסון הבא: "אני שואל את חברי הממשלה: איזה פתרונות אתם נותנים לנו למחר בבוקר?"

  

"הייתה רשלנות ומישהו צריך לתת את הדין", הטיח בישי ח"כ אריה ביבי מקדימה. "אי אפשר לתפוס שעירים לעזאזל. מי שמפקד ומי שמנהל הוא שצריך לשאת באחריות. אי אפשר לגלגל את זה מאחד לאחד".


הדיון בכנסת. "למה אתה לא נשכב על הגדר?" (צילום: גיל יוחנן) 

 

"אני לא בורח משום אחריות. השר היושב בראש המשרד הוא האחראי", הדגיש השר ישי. "לא הוספנו מספיק תקציבים, אני מודה. אני לא מכיר שר קודם לשר הפנים שקיבל התראות ותכתובות בעניין. צריך לזכור איך מדינת ישראל מתנהלת: שר יכול לפעול, אך בסוף ממשלת ישראל מצביעה וכנסת ישראל מצביעה. אמרתי אתמול בממשלה, צריך להזרים מיידית אמצעים לשרותי הכבאות. נכון שאישרו ביוני-יולי 100 מיליון שקל, אבל התקציב הגיע רק לפני חודש.

 

"משרד הפנים לא מדפיס את הכסף, התקציב הגיע רק עכשיו. 30 מיליון שקל היו אמורים להגיע מהרשויות – כסף שאין להם. אני מאוד מקווה שתהיה תוספת תקציב. עד שתהיה ועדת חקירה כזו או אחרת, צריך לצייד את החברים פה שתהיה להם את היכולת להתמודד עם מצבים בעתיד", הוסיף. "אני מציע את מה שהצעתי בעבר, להגדיל את התקציב. נמתין ונראה מה שהממשלה תאשר".

 

הח"כים תוהים: מה הצוערים עשו שם?

דבריו של ישי עוררו תגובות קשות מצד חברי הכנסת. "מה הקשר בין חוק הגיור הצבאי לוועדת חקירה?" תהה ח"כ יוחנן פלסנר. "זאת בושה שאתה בכלל שואל. מה זאת הציניות הזאת?" התרעם ישי, ומחה גם על הדרישה ממנו לתמוך בוועדת חקירה. "נמאס לאזרחי מדינת ישראל לראות את הסגנון הזה. אם זה מתנהל כך, אז זו בושה. בואו נגלה כולם אחריות, במיוחד באסון כזה. העתיד היה צריך להתחיל אתמול. לכן אני קורא לחברי הכנסת, ברגעים שעם ישראל עובר את מה שעבר, לבדוק את הלקחים וליישם אותם".

 

"אם נדרשים 500-600 מיליון שקלים, למה אתה לא נשכב על הגדר עבור זה? למה אתה לא מתפטר?" הטיח בו ח"כ יעקב כץ. "אמרתי שאם התקציב של ה-100 מיליון לא יאושר, יש לפרק את הממשלה הזאת", הגיב ישי, "לכן צריך לקבל החלטות בצורה עניינית אמיתית וטובה. אפשר גם להשמיץ, אבל זה לא ראוי. אני אומר שהאחריות של ממשלת ישראל לטפל בשרותי הכבאות, והכנסת צריכה לאשר או לא לאשר".


שרידי אוטובוס הצוערים סמוך לבית אורן. הייתה משימה? (צילום: AFP)

 

חברי הכנסת גם הפנו לשר שאלות נוקבות, שנותרו ללא מענה. "אני רוצה לדעת מה הייתה משימת הצוערים באוטובוס?" תהה ח"כ אילן גלאון ממרצ. ח"כ אחמד טיבי דרש התייחסות לאסונות פוטנציאליים: "מפעלים בחיפה? אמרנו. הכור בדימונה, שאף אחד לא הזכיר, מערכת הבריאות, נתב"ג. היה טייס מהאוויר שהתריע, אחראי מרפאה בעוספיה, איש שמורות הטבע שהתריע", הוסיף. "בחצי שעה הראשונה אפשר היה לחסל את השריפה בלי סופר-טאנקר. "למה" זאת שאלה שמרחפת באוויר. למה לא הגיעו כבאיות בשעה הראשונה?"

 

"איך נכבה שריפות בקומה 10?"

"בשלב זה לא מעניין אותי החקירות, אנחנו עושים את התחקירים הפנימיים", הבהיר יו"ר אגודת המפקדים, טפסר אמנון אמיר. "אני באתי לשאול את חברי הממשלה: איזה פתרונות אתם נותנים לנו למחר בבוקר? אנחנו צריכים למחר בבוקר 150 כבאיות ועוד 300 כבאים. 300 כבאים זה עניין של 3-4 חודשים, 150 כבאיות לא ניתן לייצר בארץ כיום. צריכים ללכת על רכש מחו"ל, צריך ללכת ולהזמין עכשיו".

 

"אני שמח שיש היום התייחסות, אך אנחנו נאבד את המומנטום אם נכה אחד את השני", ציין יו"ר ארגון הכבאים, יואב גדסי. לדבריו, מכבי האש כבר נערכו להקמת רשות לאומית וקיימו פגישות בנושא "לא פעם ולא פעמיים, ומי לא הגיע? אנשי האוצר. איך אתם ישנים בלילה כשיש כבאי אחד בתחנה? איך אתם מצפים שנגיע לקומה 10 אם אין מנוף? נעלה ברגל? קודם כל יש לתת משאבים לשירותי הכבאות. אנחנו במינימום נתנו את המקסימום", הדגיש.


המאמצים לכיבוי השריפה. "האוצר ייבש את הכבאים" (צילום: שחר לאודון) 

 

ח"כ שלי יחימוביץ מהעבודה אמרה בדיון, כי משרד האוצר "ייבש את שירותי הכיבוי". לדבריה, "כבאית אחת בעוספיה - הייתה מונעת את האסון. זה הלקח - לא לצמצם את שרות המדינה". יחימוביץ הוסיפה, כי "מי שלא אשם בוודאות הם שירותי הכיבוי שנקטו עיצומים כדי שיהיו כבאיות, סולמות ומנופים".

 

היא יצאה להגנתם של הכבאים, שסירבו לאורך השנים לדרישת האוצר בצע רפורמה בשירותי הכיבוי. "אין בעולם כבאים שלא מאוגדים בארגון עובדים. זה לא קיים בשום מדינה והניסוי הזה, אין שום סיבה שיקרה כא במדינת ישראל. אין צורך לחייל אותם, או להפוך אותם לעובדים סוג ג'. אנחנו צריכים כבאים חזקים עם מסלול קידום וכבוד למקצוע".

 

יו"ר השלטון המקומי: לא למהלך פזיז

"אסור להשאיר את שירות הכבאות בשלטון המקומי, למרות שאין לעשות זאת במהירות רבה", ציינה ח"כ פאינה קירשנבוים מישראל ביתנו. "האחריות על השירות הזה חייבת להיות אחריות מרכזית, רשות לאומית, הכסף צריך לבוא מתקציב המדינה ולא השלטון המקומי".

 

מאידך, שלמה בוחבוט, יו"ר השלטון המקומי שהשתתף בדיון, קרא לשלטון להימנע ממהלך פזיז: "אל תתנו לממשלה להקים ארגון ארצי במהירות. זה לא פשוט, וצריך לשתף את השלטון המקומי. אל תמהרו להקים משהו שבסופו של דבר תצטערו עליו, כמו תאגידי המים. אני מבקש מחברי הכנסת תהיו ערניים. הנושא בנפשנו אחרי מלחמת לבנון השנייה, אז עצרו בידיים את האש".

 

חברי הוועדה התכנסו כשברקע מתגברת הביקורת נגד ראש הממשלה ומקבלי ההחלטות - במיוחד לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה, שחשף ליקויים קשים ומתמשכים במערך הכיבוי בארץ. המבקר מתח בין היתר ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, שר האוצר יובל שטייניץ, אך בעיקר על שר הפנים אלי ישי.

 

במקביל, מחר צפוי דיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בה יכריעו חברי הכנסת בשאלה האם להקים ועדת חקירה ממלכתית, לחקירת אסון השריפה בכרמל.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון, אמר אתמול כי הוא מצפה מנתניהו שיכריז על הקמת ועדה ממלכתית עד ליום שלישי, ואם יעשה זאת, יוריד את ההצעה מסדר היום. "אם לא ייעשה כן, תאלץ הכנסת לקבל את ההחלטה על הקמת ועדה שכזו".


פורסם לראשונה 13/12/2010 09:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי. "לא הוספנו מספיק תקציבים"
צילום: גיל יוחנן
נציגי הכבאים. "במינימום נתנו מקסימום"
צילום: גיל יוחנן
פעולות הכיבוי בשבוע שעבר
צילום: שחר לאודון
עצים בכרמל לאחר השריפה
צילום: אבישי זיגמן
מומלצים