שתף קטע נבחר

הגיע מכתב לתשלום חוב - מה עושים?

קיבלתם דרישה לתשלום חוב, אבל מעולם לא הייתם חייבים אפילו שקל. או אולי בעצם אתם כן חייבים, אבל איך תפח הסכום במאות אחוזים? כך תתמודדו עם הפנייה. מדריך

קיבלתם מכתב רשום שהזכיר לכם נשכחות: חוב ישן שטרם שילמתם. גם אם ברגע הראשון אתם מתקשים להיזכר באיזה אירוע בדיוק מדובר, הטקסט לא משאיר אתכם אדישים אליו. השולח טורח להדגיש כל הליך והליך שיינקט נגדכם אם התשלום לא יועבר אליו בתוך הזמן הקצוב. העירייה, חברת הסלולר, הבנק, רשות השידור - כולם דורשים את הכסף עד תאריך מוגדר ועכשיו לכו תשברו את הראש מה לעשות עם זה. בעזרת עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און ממשרד בר-און כהן, ננסה להבין כיצד לפעול.

 

 

התעלמות - צעד שגוי

אחת הנטיות רווחות במקרים אלה היא "לאפסן" את דרישות התשלום באיזו פינה חשוכה, ולהדחיק את ההכרח לטפל במכתבי החוב. הנטייה הזו בעייתית. המציאות מוכיחה כי ברוב המקרים הנושה תמיד יזכור לגבות את החוב.

  

נושים דוגמת רשויות מקומיות, בנקים ועוד, נוהגים לשגר דרישות תשלום עצמאיות, אולם אם אלה לא הניבו תוצאות, מועבר העניין לטיפול משפטי. עצם העברת הטיפול בגבייה לעורך דין מטעם הנושה "מקפיצה" את החוב: החל מאותו רגע יתווספו לסכומים הנדרשים גם שכר טירחה של עורך הדין, ולעתים גם "הוצאות" הנלוות לטיפול המשפטי, כמו גביית הוצאות על שיגור מכתבים רשומים וכדומה.

 

כדי להימנע מהגדלת החוב בבת אחת, מומלץ לפנות לנושה מיד לאחר קבלת הדרישה מטעמו, והרבה לפני שהטיפול בגבייה הועבר לידיו המסורות של עורך הדין מטעם הנושה. לפנייה הזו יש מטרה אחת בלבד: להגיע לפשרה.

 

"אם החייב משכנע את בעל החוב שלפחות חלק מהחוב נדרש שלא כדין, יש ביכולתו להביא למחיקת החוב", אומר עו"ד בר-און. "לא פעם מסכימים נושים למחיקת חלק מסכום החוב, גם אם אין למהלך הזה כל הצדקה משפטית. הסיבה לכך פשוטה: בעלי החוב רוצים 'לראות כסף' מוקדם ככל הניתן - אפילו אם הסכום שיקבלו לבסוף יהיה נמוך מהנדרש – ולעתים אף מציעים לפרוש את החוב לסדרת תשלומים".

 

בידקו ממה מורכב החוב

כמעט בכל דרישה לתשלום קנס או חוב כלול מרכיב ה"קרן" – כלומר החוב המקורי, וכן מרכיבים שהצטברו על החוב הזה, למשל ריבית, הפרשי הצמדה, שכר טרחת עו"ד המטפל בגביית החוב ועוד. 

 

בדיקת היקף החוב המקורית חיונית גם במקרים שבהם האירוע המתואר בדרישה לתשלום החוב באמת אירע: למשל, אם הרכב שלכם חנה במקום אסור, לא שילמת מיסי עירייה, צברתם חוב לרשת הסלולר שלכם וכדומה. הנושה שלכם חייב לציין את הרכב החוב הנטען בפרוטרוט, והוא אמור להופיע בדרישת התשלום.

 

כך למשל, אם דרישה לתשלום החוב המקורי לא ניתנה לחייב, למשל במקרים שבהם היא שוגרה לכתובת לא נכונה, אפשר להביא למחיקת החיובים הנוספים בגין הפרשי הצמדה וריבית, או שכר הטירחה של עורך הדין. אחרי הכל, אילו דרישת התשלום לחוב המקורי הייתה נמסרת במועד, ניתן היה "לחסוך" את תפיחתו.

 

לשאלה כיצד אפשר להוכיח שמעולם לא קיבלתם את דרישת התשלום משיבה עו"ד כהן: "ניתן לפנות לשולח הדרישה ולבקש ממנו להציג אישור מסירה המעיד על המצאת הדרישה המקורית אצל החייב. במקרים שבהם אין אישור כזה בית המשפט יצדד בטענה של החייב כי לא קיבל דרישה לתשלום החוב, ולפיכך יש לחייב אותו רק בסכום החוב המקורי. כאן צריך להדגיש שהכתובת הקובעת של החייב היא זו שמופיעה במשרד הפנים. המשמעות של זה היא שבמקרים שבהם החייב העתיק את מקום מגוריו, אבל לא עידכן את רישומי משרד הפנים, הכתובת הקובעת שלו תהיה זו שמופיעה במסמכי משרד הפנים".

 

מה כתוב בחוזה?

המהלך הבא שכדאי לבצע הוא בדיקה של מסמכי ההתקשרות שלכם עם דורשי החוב. "כצרכני שירותים, החתומים על שלל חוזים והתחייבויות כלפי רשתות הסלולר, ערוצי הטלוויזיה ועוד, יש לבחון את המסמכים המקוריים שהביאו לתפיחתו של החוב", אומר עו"ד בר-און. "יש לבדוק אם הדרישה הכספית תואמת את התנאים של נשוא ההתחייבות. כך למשל, אם חישוב הסכום שחברת הסלולר טוענת שאתם חייבים לה תואם את תנאי התשלום שסוכמו – עלות לדקה, עלות העברת הודעה, עלות זמן האוויר, וכדומה. במקרה של חובות לחברת החשמל מומלץ לוודא שלא מדובר בחיוב משוערך ושהחיוב נעשה לפי קריאת המונה האחרונה".

 

מאחר שהנטייה של לא מעט אנשים היא לא לשמור את שלל המסמכים שעליהם חתמו אי פעם, נשאלת השאלה מה עושים בכל אותם מקרים שבהם אם לא די בכך שאיננו זוכרים את האירוע – אין לנו מושג איפה נמצא חוזה ההתקשרות או מסמך כלשהו אחר בעניין. "במקרים שהצרכן לא שמר על החוזה, עליו לפנות אל דורש החוב ולבקש עותקים ממסמכי ההתקשרות", אומר עו"ד בר-און.

 

לשאלה מה עושים במקרה שהנושה מסרב להעביר אליכם את המסמכים האלה הוא אומר: "לא מתקבל על הדעת שהנושה יסרב לבקשתכם להעביר עותק מהחוזה החתום. לכל היותר הוא יכול לדרוש מכם החזר הוצאות על העתקת החוזה המקורי ועל עלויות מסירתו לבעל החוב. אם בכל זאת נתקלם בנושה שמסרב להעביר אליכם את החוזה המקורי פתוחה בפניכם הדרך לפנות לבית המשפט ולקבל את הצו המתאים". הוא מדגיש כי הבקשה שלכם צפויה להתקבל ובלבד שלא מדובר בדרישה קנטרנית שמטרתה להרוויח זמן.

 

עו"ד כהן מדגישה כי גם במקרים שהנושה לא מקבל את הטענות שלכם, ואין לו כל נכונות להגיע להסדר, חשוב לשלם את הסכום שאינו שנוי במחלוקת. במקרה הצורך כדאי לחייב להציע לוח תשלומים לפריסתו. אם זה לא מסתייע, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי, שיינתן כל מקרה לנסיבותיו". 

 

אך לא תמיד צריך לשלם כל חוב - זה תלוי גם בתקופת ההתיישנות.  לכן, לגבי כל דרישת תשלום - חוב או קנס, יש לבדוק מהי תקופת ההתיישנות והאם היא באמת חלה. "על מנת לבדוק ממתי יש להתחיל ולספור את התקופה לצורך חישוב ההתיישנות - מומלץ לפנות לעו"ד, שיבדוק את נסיבותיו הספציפיות של המקרה".

 

שלמו את סכום החוב עליו אתם מסכימים

חייבים רבים מעדיפים להימנע מתשלום החוב כולו, גם כאשר לפחות חלק מהחוב מוסכם עליהם. אולם זוהי טעות נפוצה. "יש למהר ולפרוע את סכום החוב בגינו אין מחלוקת", אומר עו"ד בר-און. "פעולה זו תעמוד לזכותו של החייב, במספר מישורים. ראשית, תשלום החלק עליו אין מחלוקת תמנע את הצטברות הפרשי ההצמדה והריבית על אותו סכום, שממילא יהיה על החייב לשלם.

 

"שנית, תשלום החלק המוסכם יסייע לחייב בניהול ההליכים לעניין יתרת החוב הנטען. החייב לא יוצג כמי שמנסה לחמוק מתשלום חובו, והראיה – שילם את הסכום אותו לטענתו היה עליו לשלם. שלישית – תשלום החוב הבסיסי יסייע לחייב לבוא בדברים עם הנושה, ולסיים את המחלוקת באמצעים שאינם משפטיים".

 

עו"ד כהן מוסיפה כי תשלום החוב שאינו שנוי במחלוקת, רצוי גם כאשר כבר מתנהל תיק בלשכת ההוצאה לפועל. "חייבים רבים סבורים, בטעות, כי ניתן לשלם רק את מלוא הסכום נשוא תיק ההוצאה לפועל, ואינם מודעים לכך שביכולתם להפקיד בתיק ההוצאה לפועל גם חלק מהסכום".

 

דע את זכויותייך ועדכן את הרשויות

לא פעם, סיווג נכון במחשבי הרשויות השונות – "עושה את ההבדל". חייבים שאינם יודעים לבקש את ביצוע העידכון הנכון, ישלמו יותר. כך למשל, הנחה למשפחות ברוכות ילדים בתשלום לרשויות בגין חוגי העשרה - מדובר בהנחה שיכולה להגיע ל-20%, או הנחה למשפחות חד הוריות בתשלום מיסי ארנונה, או "פטור לנכס ריק" הניתן מתשלום מיסי ארנונה.

 

אי דיווח נכון על הסטטוס המתאים או על סיווגו המדויק של הנכס, ימנעו את קבלת ההטבות. כך ייתכן ותתקבל דרישה לתשלום חוב, אולם למעשה בעל החוב כלל אינו חייב בתשלום זה, או חייב בתשלום נמוך בהרבה.

 

"גם אם לא בוצע הסיווג הנכון מלכתחילה, עדיין יש מקום לבצעו בדיעבד, באופן שיעמיד את סכום החוב הנדרש על הסכום אותו צריך היה לשלם באם נערך היה הסיווג הנכון מלכתחילה", אומרת עו"ד כהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממה מורכב החוב שקיבלתם?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עו"ד ורד כהן
צילום: צביקה טישלר
עו"ד רענן בר-און
צילום: צביקה טישלר
מומלצים