שתף קטע נבחר

מימון האברכים יימשך. בן אליעזר: "טמטום"

הממשלה צפויה לאשר היום את התוכנית שתאריך את מתן הקצבאות לאברכים בחמש שנים לפחות. לש"ס "אין ברירה אלא לתמוך", בגלל חולשתם ומצבו של נתניהו. ישראל ביתנו כנראה בעד. סער יתנגד, גם בעבודה רומזים לדיל מפוקפק ותוקפים: "עובדים בשיטת הסלאמי. מה יהיה עוד חמש שנים?"

למרות התנגדויות של שרים, המחאה הציבורית וגם פסיקת בג"ץ ההיסטורית - תוכנית הקצבאות לאברכים שתשמור על מעמדם לפחות עד 2015, צפויה לעבור היום (א') בממשלה. "יכול להיות שההצעה היא תשלום לאלי ישי", אמר ל-ynet השר בנימין בן-אליעזר מהעבודה. "אני לא יודע אם היתה קומבינה פוליטית, אך ייתכן שזה קשור לעניינים של השבוע שעבר", הוא רמז על אתנן פוליטי בתמורה לוויתור ש"ס על הדרישה לוועדת חקירה ממלכתית לאסון הכרמל.

 

רוב שרי הליכוד, יחד עם שרי ישראל ביתנו וש"ס, צפויים לתמוך בהצעה. שר החינוך גדעון סער הודיע כי יתנגד, וכך גם רוב שרי מפלגת העבודה.

 להצעה אחרת שתעלה הבוקר, לגיוס עוד אלפי חרדים לשירות לצה"ל ולשירות לאומי מחודש וקצר - לא צפויות התנגדויות.

 

לפי ההצעה, בארבע השנים הבאות לא יחול שום שינוי בתקצוב האברכים הלומדים בכוללים, שאינם עובדים ויש להם שלושה ילדים. בשנה החמישית הקצבאות לאברכים במסלול מסוים (מתחת לגיל 29, אך עומדים בקריטריונים לקצבה) יוקטנו ל-75%. בסיום אותה השנה הקצבה לאברכים באותו מסלול אמורה להתבטל, אך החרדים מקווים כי עד אז ההחלטה תשתנה. מכיוון שההצעה אינה טעונה אישור הכנסת, ניתן יהיה לשנותה ביתר קלות.


מקווים לשינוי תוך חצי עשור (צילום ארכיון: גיא אסיאג)

  

בכירים בש"ס אמרו הערב ל-ynet כי למרות שהתוכנית אינה לרוחם, היא משנה סדרי עולם מבחינת החרדים, אך הם לא יוכלו להתנגד. "החולשה שלנו בתקופה הזו מאפשרת לנתניהו להביא הצעות שאינן אהובות עלינו אך אין לנו ברירה אלא לתמוך", אמר בכיר בש"ס. "זה לא מובן מאליו שמשנים את מה שהיה במשך שנים כל כך ארוכות, אך לנוכח חולשתו של נתניהו והלחצים תחתיהם הוא פועל בזירה הציבורית, זה המצב שאיתו אנחנו צריכים להתמודד".

 

מה שדחוף יותר, לדבריו, "זה להסדיר את הקצבאות הזו עד סוף 2010, אחרי שבג"ץ איים לבטל אותן". הוא אישר את כוונת החרדים לנסות בשנים הקרובות לבטל את ההגבלה, עד שתחול על האברכים הראשונים, אך טען כי "זה לא פשוט כל-כך. צריך קואליציה מאוד מיוחדת בשביל זה, ויהיה על כך עליהום גדול".

 

עדיין לא ברור כיצד יצביעו השרים סילבן שלום ומיכאל איתן. איתן הודיע שיחליט רק לאחר שישמע את העמדות השונות בממשלה. בישראל ביתנו ציינו כי החלטה סופית תתקבל בבוקר, לאחר ישיבת השרים, אולם ההערכה היא שבסופו של דבר שרי המפלגה יתמכו.

 

"לא נורמלי שיקבלו קצבה לכל החיים"

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, תקף בחריפות את התוכנית שיביא בנימין נתניהו, אחרי שוועדה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה בחנה את הנושא מעורר המחלוקת. "ההחלטה תנציח אבטלה ועוני במגזר החרדי, זה משאיר את המצב הקיים - שהוא מצב רע. טמטום לאפשר לאנשים לקבל אישור לא לעבוד. זה מצב אבסורדי שמדינת ישראל תאפשר דבר כזה".

 

שר התמ"ת, שמשרדו הכין תוכנית לשילוב חרדים בשוק העבודה, טוען שהוא "לא מבין מה קרה פה. אני לא מבין איך הממשלה הזאת עובדת. מי יודע מה יהיה עוד חמש שנים? מישהו יודע איזו קואליציה תהיה? הם עובדים עכשיו בשיטת הסלאמי. החרדים יכולים להמשיך להתפלל לקדוש ברוך הוא, אבל שייצאו גם לעבוד. אני אומר את הדברים האלה מתוך חרדה לחרדים, ולחברה החרדית".


"שימשיכו להתפלל ויצאו לעבוד". בן אליעזר "חרד לחרדים" (צילום: חיים צח)

 

בן אליעזר תיאר בשיחה עם ynet ביקורים במגזר החרדי, וסיפר שהזדעדע, "מה שראיתי זה עוני איום. אלוהים לא סולח על מה שראוי עיניי". המסמך החדש, לדבריו, " הוא נסיגה מההצעה הקדומת. זה מצב רע לישראל. צריך לשלב את החרדים עכשיו, ולא בעתיד. זה לא מצב נורמלי שאברכים מעל גיל 29 יקבלו קצבאות כל החיים".

 

השתיקה החרדית התמוהה

ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שנשא ונתן עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה בנושא חוק האברכים ונחשב בצד החרדי לאדריכל ההצעה, מסרב בימים האחרונים להתייחס לנושא.

ביהדות התורה מעריכים כי כל התבטאות שלו בסוגיה לא תישמע טוב: אם יברך על המהלך יוּכח כי נתניהו טוב לחרדים, ואם ימחה על הגבלת שנות הזכאות לקיצבה יזכה לביקורת חרדית על כישלונו להסדיר את העניין בחקיקה.

 

גם העיתונות החרדית הממסדית מצטרפת לשתיקה. בשלושת היומונים הרשמיים של יהדות התורה – המודיע, יתד נאמן והמבשר – לא ידווחו הבוקר כלל על הנושא, בהוראה מגבוה. מדובר בהחלטה תמוהה מאוד, שכן בימים כתיקונם מנצלת התקשורת החרדית הזדמנויות כגון אלה, ערב החלטות בנושאי דת ומדינה, להבעת דעות מוצקות וברורות בסוגיות שעל הפרק.

 

בצה"ל מברכים על תוכנית הגיוס

התוכנית הנוספת שתאשר הממשלה אמורה להביא להכפלת מספר החרדים המשרתים בשורות צה"ל וכוחות הביטחון וההצלה בתוך חמש שנים. לפיה המתווה, יגוייסו ב-2011 2,400 אברכים, מחציתם לצה"ל והיתר לשירות אזרחי. שנה לאחר מכן, יעלה מספרם ל-3,000. בשנת 2013 מתכוונת הממשלה לגייס 3,600 אברכים לצה"ל ולשירות אזרחי, ב-2014 יעלה המספר ל-4,200 ובעוד חמש שנים, בשנת 2015, הציפייה היא ש-4,800 יגויסו לשירות.

 

למרות שבאופוזיציה הזהירו שזו "עבודה בעיניים" ורק פגיעה בשוויון בנטל, בצה"ל הביעו שביעות רצון מאופי התוכנית. גורם צבאי אמר כי "אין ספק שיש למהלך הזה חשיבות, הן בפן המעשי - בהגדלת מספר המשרתים בצבא, והן בפן הערכי - מעין מסר לכך שיותר מתגייסים ומי שלא בצבא, תורם בדרך אחרת".

 

בהכנת הידיעה השתתפו קובי נחשוני וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן אליעזר. שיטת הסלאמי
צילום: צפריר אביוב
נתניהו וישי. אתנן פוליטי?
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים