שתף קטע נבחר

נשיא בלרוס אחרי המהומות: "לא תהיה הפיכה"

אחרי יום בו נעצרו מאות ממפגיני האופוזיציה על-רקע הבחירות לנשיאות, קיים אלכסנדר לוקשנקו מסיבת עיתונאים והוכיח שהוא חזק מתמיד. על טענות המשקיפים לזיוף הבחירות, אמר: "אין להם זכות מוסרית לומר זאת. עשינו כל מה שהם ביקשו"

"לא תהיה הפיכה או פשיעה בבלרוס. כוחות הביטחון עמדו איתן נגד הברבריות, ההרס והניסיון לגזול את השלטון" - כך אמר אחר הצהריים (יום ב') נשיא בלרוס, אלכסנדר לוקשנקו - יממה אחרי הפגנות האלפים שפרצו בבירה מינסק. ההפגנות באו במחאה על ניצחונו של לוקשנקו, המכונה "העריץ האחרון באירופה", בבחירות הראשונות שנערכו שמדינה מאז 1994.

 

במהלך שעות היום ערכו כוחות הביטחון של בלרוס גל מעצרים כדי לבוא חשבון עם הפורעים ומארגניהם. מאות תומכי אופוזיציה נעצרו ובהם שבעה מתוך תשעת המועמדים שהתמודדו מול לוקשנקו על כס הנשיאות. מתנגדי לוקנשקו סבורים כי הנשיא, שזכה לפי התוצאות הרשמיות לכ-80% מהקולות, זייף את ההצבעה. לדבריהם, רק כרבע מתוך שבעה מיליון בוחרים רשומים טרחו כלל להגיע אל הקלפיות, שכבר היו מלאות בפתקי הצבעה עוד בטרם הגיעו המצביעים אליהן.


אחד ממשתתפי המהומות במינסק. מאות שוהים במעצר (צילום: רויטרס)

 

משקיפים הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (OSCE) הזהירו כי להליך ההצבעה הקלוקל יהיו השלכות על יחסי בלרוס עם האיחוד האירופי, בעיקר בתחום הסיוע הכלכלי לרפובליקה הסובייטית לשעבר. המשקיפים כינו את הליך הבחירות "פגום" ומתחו ביקורת על היד הקשה שבה נקטו כוחות הביטחון כלפי המפגינים.

 

במסיבת עיתונאים שקיים במינסק, דחה לוקשנקו את הטענות ותיאר את הביקורת מצד המשקיפים האירופים - "לא מוסרית". "אין להם זכות לשפוט את האירועים בבלרוס מעבר להליך הבחירות עצמו. עשינו כל מה שהם ביקשו מאיתנו", אמר הנשיא בן ה-56.


אשה מנסה לשמוע מה אומר לה אחד מיקיריה שנעצר (צילום: רויטרס) 

 

ביקורת על הליך הבחירות והאלימות שבאה בעקבותיה נשמעה גם מצד פולין וגרמניה, וכן מצד שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון.

 לעומת זאת, משלחת משקיפים משותפת לרוסיה ולמדינות חבר העמים לשעבר, דיווחה כי הבחירות היו כשרות לחלוטין. נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, העדיף לשמור על דיפלומטיות ואמר כי הבחירות בבלרוס הן "עניין פנימי" ולא הגיב על יחס המשטרה למפגינים.

 

בבית החולים במינסק עדיין מאושפז ולדימיר נקלייב, מנהיג האופוזיציה הבולט ביותר שנפגע בראשו מאלות השוטרים. נקלייב נתון במעצר כמו גם אנדריי סניקוב וחמישה פוליטיקאים נוספים שהתמודדו לנשיאות נגד לוקשנקו. ממשרדו של התובע הכללי נמסר כי ראשי ההפגנות במינסק עלולים להישלח ל-15 שנות מאסר בגין ארגון המהומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוקשנקו. ביקורת לא מוסרית
צילום: AP
ההפגנות במינסק, אמש
צילום: רויטרס
מומלצים